►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Улеснете живота си докато сте бременна

Колкото и да е голямо коремчето ви, то все пак си е там и привлича погледите. И колкото повече расте то, толкова по-трудно става да го носите, без да изпитвате трудности. Много от най-обикновените ежедневни неща, като например вземането на душ или ходенето на пазар могат да се превърнат в голямо приключение с много препятствия. Следващите съвети биха могли да ви помогнат да улесните живота си докато сте бременна и да носите с изправена глава голямото си коремче.


Улеснете живота си докато сте бременна

Защо всяко коремче е толкова различно

Deteto.info

Коремчето на всяка бъдеща мама е толкова уникално, колкото и тя самата и бебчето, което носи. И противно на митовете, които се разпространяват за формата на корема, не е научно доказано изобщо да има някаква връзка между формата на корема с бебчето и това дали то е момче или момиче. По-скоро формата на корема има връзка с физическите характеристики на бъдещата майка:

  • Ако жената е дребничка и слаба, бебчо няма достатъчно място, където да се разположи, както ако жената е висока и с широки талия и ханш. Затова, в първия случай коремчето на жената започва да се забелязва много по-рано и изглежда, че е много по-напред, отколкото при втория случай.
  • Ако тазът на жената е прекалено тесен, бебчо няма как да се разположи добре. Затова коремчето ще изглежда разположено високо и ще се наклони напред.
  • Ако коремните мускули на жената са стегнати и еластични, коремчето няма да изглежда толкова напред както при останалите мами, които не спортуват и коремните мускули не са им стегнати.
  • Не само големината на бебето влияе на големината на коремчето на бременната. От голямо значение е и количеството на амниотичната течност. То може да варира между 300 и 1.500 мл. По-голямо става и коремчето, когато започнат да личат и натрупаните в повече килца, които са се „лепнали” на него.

1. Пазаруването не е чак толкова тежко занимание

Deteto.info

Носенето на пълните торби сигурно вече ви е доста трудно, затова е време вече да започнете да правите седмичен план на покупките, за да не се налага да купувате всичко наведнъж.

  • Ако се налага да напазарувате за цялата седмица напред, просто отидете с някой, който да ви помогне.
  • Можете да си вземете от онези чанти с дръжка и колелца, така няма изобщо да ви тежи.
  • Не пропускайте това ежедневно задължение, то ще ви осигури толкова нужната ви всекидневна разходка и ще ви зареди положително. Все пак само не трябва да вдигате тежки неща, а не ви е забранено и да ходите.

2. Спокойствието ви помага да дишате правилно

Deteto.info

Особено в последните няколко седмици от бременността вече ще ви е по-трудно да си поемете въздух, защото мъничето ще притиска отдолу диафрагмата ви. За да ви е по-лесно, първо – хранете се умерено, по 4-5 пъти дневно на малки порции, второ – правете всичко с голямо спокойствие и без да се напрягате, което означава, че е добре да си отделяте двойно повече време за чистене и други къщни работи в сравнение с преди да забременеете.

3. За да спите добре, направете си мека подпора

Deteto.info

Много ефикасен трик, който има наистина учудващ ефект за етапа, когато вече не можете да спите по гръб или по корем – лягате на една страна и си подлагате една пухена възглавница или две по-малки под краката – това ще ви помогне да ги разтоварите и да не ви болят.
Ако все още усещате краката си изморени и подути, повдигнете леко матрака или дюшека откъм краката – така ще подобрите кръвообращението си.
Ако сутрин се събуждате с подуто лице (дължи се на задържането на вода, което е типично за бременността), можете да спаднете оттока с нещо студено – сложете студена кърпа на очите си за 2-3 минути и останете в легнало положение за кратко.

4. Ходенето ще ви е по-лесно, ако накланяте таза си

Deteto.info

Трудно е да ходите правилно от ортопедична гледна точка, когато коремчето ви кара да сте все наведени напред. Но си заслужава да си наложите по-правилна стойка, като стегнете малко задните си части и изнесете таза си леко напред. Ако ви се налага да стоите повече време права, облягайте гърба си някъде или се подпирайте с ръка за нещо, дръжте краката си леко разтворени, все едно в момента вървите. За бременната са подходящи обувки с гумена подметка.

5. Широки дрехи, леки материи – вашето коремче има нужда от свобода

Deteto.info

Можете да изкарате бременността си с обикновени панталони и поли, които горе са с по-широк ластик, но през последните няколко седмици на бременността ще имате нужда от специални дрехи. Затова си купете по-отрано подходящи дрехи за бременни от специализиран магазин, за да сте подготвена, те са съобразени с всички характеристики на бременната. Най-подходящи за вас са рокли и туники, панталони, без ластик, който да ви стяга.

6. Плуването отпуска и стимулира

Deteto.info

Ако обичате да плувате, ходете редовно.
Няма нужда да се записвате и на водна гимнастика за бременни. Достатъчно е един път седмично да плувате за разтоварване.

7. Упражнения за разтоварване на гърба

Deteto.info

С това упражнение ще дишате по-добре и ще облекчите гърба си. Застанете на четири крака, с ръце облегнати на пода на нивото на раменете. Наведете глава надолу и правете извивки с гърба си като котка. Докато го правите си поемайте дълбоко въздух. Когато издишате, повдигайте леко глава и изпъвайте гръбнака си, така че да бъде напълно прав. Повторете това няколко пъти, докато почувствате, че гърбът ви вече не е напрегнат.

8. Къпете се на твърда почва под краката си

Deteto.info

Вземането на душ е приятно занимание, но с голямото коремче ще сте по-тромави и трябва много да се пазите от подхлъзване. Не е лошо да си набавите килимчета за баня, които, освен че внасят интересни нотки в интериора на банята, ще ви предпазят от подхлъзване и падане. А пък и можете да ги ползвате в последствие, когато започнете да къпете вашето мъниче изправено в банята. Можете да сложите и някаква дръжка на стената, близо до душа, която след като родите можете да ползвате за закачалка за кърпи например.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни