►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Допълнителни микроелементи

Знаем, че бременността е време на промени– най-драстични ще са разликите по отношение на начина Ви на живот.

Д-р Силвия Савова
Д-р Силвия Савова

акушер-гинеколог, СБАЛАГ Майчин дом - София, автор на книгата "Чакам бебе"

Вижте всички статии на Д-р Силвия Савова

Допълнителни микроелементи

Вече трябва да обръщате внимание на количеството и качеството на храната, която консумирате, но и да имате предвид, че в нея трябва да се съдържат задължително някои микроелементи. Те имат значителна роля за благоприятния изход на бременността. Освен чрез храната, може да се наложи (почти сигурно е) да приемате под формата на таблетки тези микроелементи. Допълнителните микроелементи, които трябва да си доставяте са : йод, цинк, мед, флуор, желязо.

  • Йодът е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза (съдържа се в морската сол);
  • Флуорът предпазва от зъбен камък (съдържа се в минералната вода). Необходимата и достатъчна
  • дневна доза флуор е около 0,2 мг.;
  • Желязото е необходимо за бебето, за да изгради своите кръвни клетки. Ако майката не приема достатъчно количество желязо (чрез храната или допълнително), бебето започва да изчерпва запасите на майчиния организъм. Това може да доведе до желязодефицитна анемия. Желязо се съдържа в някои от най-често консумираните храни – магданоз, зрял фасул, сухи плодове, жълтък, спанак, леща и др.

В момента на пазара има специално приготвени комплекси за бременни, които имат всички необходими вещества. Те са комбинирани и съдържат правилната пропорция от всеки микроелемент. Преди да си закупите каквито и да е хранителни добавки или медикаменти, задължително се консултирайте с Вашия акушер-гинеколог.

  • Фолиева киселина

За да родите здраво бебе трябва да сте сигурнa, че и Вие самата сте в отлично здраве. Едно от най-важните неща, което e необходимо да направи бъдещата майка, за да предотврати вродени дефекти на своето дете, е да приема всеки ден фолиева киселина – особено преди да забременее и по време на първото тримесечие на бременността. Фолиевата киселина е есенциален витамин В, който намалява риска от вродени дефекти на бебето. Най-честата аномалия е дефект на невралната тръба (Spina bifida). Получава се когато невралната тръба не се затваря между 20-я и 30-я ден на бременността. Необходимото количество фолиева киселина е 400 мкг (о,4 милиграма) дневно. Тя трябва да се набави чрез храната и под формата на таблетки. Действието й намалява нивата на стресовите хормони. Недостигът на фолиева киселина предизвиква нарушения в образуването на червени кръвни телца – еритроцити – затова е особено полезна за жени, склонни към анемия.

  • Храни богати на фолиева киселина:

Tъмнозелени зеленчуци – броколи, спанак, грах, магданоз, авокадо;

Плодове: портокали, грейпфрути, мандарини, ягоди;

Съдържа се още и в овесените ядки, пшеничените зародиши, пълнозърнестия хляб.

Само чрез храната, обаче не може да си набавите необходимото количество фолиева киселина, за да предотвратите евентуални дефекти на невралната тръба, сърдечносъдови заболявания и рак. Чрез допълнителен прием се намалява рискът от ДНТ (Дефект на невралната тръба). Това е есенциален витамин В, чиято употреба намалява риска от раждане на дете с дефект на невралната тръба. При плануване на бременност, жените трябва да приемат фолиева киселина три месеца преди забременяването – по 0,4 милиграма дневно. На пазара вече се предлагат и храни с фолиева киселина.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни