►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Детската консултация през първата година

Развитието на детето през първите години от живота му предопределя в голяма степен състоянието на здравето му по-нататък. Особено внимание трябва да се обърне на първата година след раждането. Заради важността на тези първи месеци от живота на новороденото, всеки родител трябва да знае какво включва препоръчителната профилактична грижа и да се стреми да я изпълни. За повече информация екипът ни се свърза с Медицински комплекс „Д-р Щерев”, където представят подробна абонаментна услуга, гарантираща индивидуален подход, наблюдение и лечение в съответствие с всички медицински стандарти за педиатрична грижа при малчуганите.


Детската консултация през първата година
Първата година на бебето

Първата година на бебето

Deteto.info

Детската консултация е мястото, където да се проследи развитието на детския организъм и да се идентифицират възможно най-рано различни заболявания, които могат да бъдат заплаха за здравето и живота на детето.
Проследяването трябва да е най-малко веднъж месечно, защото в този период, детето расте и се развива твърде динамично. Това обаче трябва да се случва с индивидуален подход към всяко дете.
През този период се следи темпът на нарастване на телесно тегло, ръста и обиколката на главичката. Тези показатели са много индивидуални и зависят от различни фактори – доносено ли е бебето, колко е тежало при раждането, само с кърма ли се храни или и с адаптирано мляко, какво е генетичното наследство на родителите.
Лекарят е този, който ще проследи и психомоторното развитие на Вашето дете през първите години от развитието му. Това става по специално разработени сравнителни таблици. В случай, че педиатърът констатира някакво забавяне в развитието, той ще потърси всички причини за тях, преди да се поставят крайни и понякога притеснителни диагнози.

От значение са и някои характерни особености в мускулния тонус и рефлексите, както и редица адаптационни прояви, които изискват допълнителна оценка от специалист, която спомага за навременно диагностициране на някои неврологични заболявания. Проследяването на развитието на новороденото става в няколко стъпки:

 1. ежемесечно измерване на ръст и тегло, проследяване на физическото и нервно-психическото развитие;
 2. диагностика и извънболнично лечение на заболяванията – овладяване на остри вирусни и бактериални инфекции, алергични ринити, храносмилателни разстройства, бебешки колики, анемии и други най-чести заболявания в детска възраст;
 3. назначаване на лабораторни изследвания, съобразно поставената диагноза – хематологични, биохимични, микробиологични, паразитологични, серологични и др.;
 4. амбулаторно проследяване на преждевременно родените деца (недоносени са всички деца, които са родени преди 37 гестационна седмица);
 5. съдействие при хоспитализация на детето и проследяване на случая в подкрепа на родителите;
 6. информация и съвети за рационално хранене на кърмачето и изключително кърмене, захранване на кърмачето и преходът от изцяло млечно хранене към въвеждане на немлечни храни.

 

Ролята на педиатъра

Deteto.info

Освен пълният преглед на бебето, педиатърът се информира и за средата, в която ще живее детето – неговата стая, легълце и ако е необходимо дава съвети в тази насока. Уточняват се и детайли около начина на хранене. Лекарят е този, който може да Ви помогне да решите проблеми, свързани с кърменето или храненето, количеството мляко, което трябва да приема бебето на едно хранене, прием на вода. Възможно е той да предпише и медикаменти при нужда, като например витамин D.

ЛЕКАРЯТ Е ТОЗИ, КОЙТО НА ОПРЕДЕЛЕН ЕТАП ЩЕ ПРОСЛЕДИ РАЗВИТИЕТО НА ДЕТЕТО:

Deteto.info
 •  
 • дали то се заглежда, усмихва ли се съзнателно,
 • гука ли,
 • реагира ли на гласа на възрастния,
 • дали посяга към играчка и дали я хваща,
 • може ли да се обръща,
 • да седи самостоятелно,
 • да пълзи,
 • започва ли да се изправя до неподвижна опора,
 • а по-късно и дали започва да пристъпва встрани, докато проходи самостоятелно.

Малко по-късно в развитието си детето трябва да разпознава името си, да познава назован предмет и да започне да изпълнява прости команди, докато достигне до съставянето на цели изречения.

Deteto.info

За да е спокоен един родител, трябва да е информиран. Лекарят е този, който трябва да предаде правилната информация, така че младото семейство да е напълно спокойно. От друга страна липсата на достоверна информация, може да доведе до колебания и притеснения у родителите, което пък ги насочва към други източници на информация, които невинаги са утвърдени и достоверни.

Това е и причината, когато избирате педиатър, той да е такъв, на когото вярвате и на чиято преценка се осланяте. След раждането на детето Ви често ще се налага да вземате решения за неговото здраве, а именно в тези ситуации Вашият педиатър трябва да е и Ваш партньор.

Лекарят в детската консултация трябва навреме да прецени причините за евентуално изоставане в растежа и развитието на детето. Той е онзи, който трябва да даде съвети за пълноценно хранене, за масаж и гимнастика, за профилактика на рахита и желязодефицитната анемия, например.

Педиатърът има и активна ключова роля в даването на указания за рационално хранене, наблюдение и оценка изпълнението им. Той е този, който трябва да подпомага повишаването на защитните сили на организма на детето, чрез следене за правилния хигиенен режим на отглеждане, даване на съвети и указания за провеждане на процедури за закаляване и за провеждане на препоръчителни имунизации.

Факт е, че за някои деца срещите с лекаря се превръщат в травмиращи изживявания. Ето защо детският медицински кабинет следва да бъде оборудван и адаптиран, така че да създава удоволствие и комфорт на малките му посетители. Той трябва да разполага с отделен вход, отделна чакалня с тоалетна, отделен лекарски кабинет, стая за антропометрични измервания и манипулационна. Детето трябва да се преглежда в спокойна и приятна обстановка, за да се сведат до минимум неприятните усещания от манипулациите.

Това е и причината в Медицински комплекс „д-р Щерев” да има един уютен кабинет, в който всеки пациент попада в красив и забавен морски свят от анимирани рибки, костенурки, миди и корали.

Не забравяйте

Deteto.info

Педиатърът, който сте избрали да се грижи за най-ценното нещо в живота Ви – Вашето дете, не е просто лекар, той е човекът, който може да отговори на всички Ваши важни и допълнителни въпроси.

 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни