►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Акушерски модел на грижи вече и в България

В тази статия бих искала да Ви разкажа какво представлява акушерският модел на грижи, да обясня какви са неговите предимства и да представя как функционира този модел на практика с примера на акушерс-ки кабинет Ла Вита Нова, в който работя в момента. Но преди това да се представя – казвам се Олга Дукат, майка съм на четири деца и съм акушерка. Преди да стана акушерка, работих 7 години като дула (професионален асистент, който оказва немедицинска подкрепа на раждащите жени), а преди това бях активист в подкрепа на естественото раждане.

Олга Дукат
Олга Дукат

сертифицирана дула и инструктор за подготовка за раждането по международната програма на Childbirth International, една от основателките на Център “Естествени идеи”, майка на две деца.

Вижте всички статии на Олга Дукат

Акушерски модел  на грижи вече и  в България

Защо естествено раждане

Deteto.info

Естественото раждане носи множество здравословни ползи за майката и за бебето, а също така огромно емоционално удовлетворение. Освен това всяка намеса в естествения физиологичен процес крие своите рискове. Съвременните научни изследвания потвърждават, че за повечето здрави майки и техните бебета, естественото раждане е за предпочитане както пред цезаровото сечение, така и пред вагиналното раждане, което протича с намесата на упойки и медикаменти.

Но въпреки това съвременните жени все по-рядко раждат напълно естествено (например в България процентът секцио е над 40%, за съжаление голяма част от тях се правят без сериозни индикации). Нарастването на процента цезарови сечения е тенденция в цял свят, въпреки рисковете за майката и за бебето. От медицинска гледна точка това не е оправдано – увеличаването на този процент не е довело нито до намаляване на смъртността, нито до подобряване на здравето на майките и бебетата. Световната здравна организация препоръчва процентът да не е повече от 15% – граница след която се смята, че рисковете надвишават ползите.

Разбира се, цезаровото сечение и другите медицински процедури, които се прилагат – стимулация с окситоцин, медикаментозно обезболяване, амниотомия, епизиотомия, вакуум, форцепс и други си имат своето място и своя смисъл. Всички те са въведени с цел да се избегнат потенциални усложнения, да се намали продължителността на процеса и да се спести болката на раждащата жена. В някои ситуации дори могат да спасят живот. С времето обаче много от тях са доказали своята неефективност и негативно въздействие върху майката и бебето, особено когато се правят без изрични медицински индикации.

Защо акушерски модел на грижи

Deteto.info

Как акушерският модел на грижи помага да има по-малко усложнения и повече естествени раждания? Той се базира на виждането, че повечето бременности и раждания са нормални процеси, които имат за резултат здрави майки и деца. Акушерките се фокусират върху осигуряването на максимално добро здраве на майките и бебетата, превенция и ранно откриване на проблемите и обръща внимание върху емоционалните, социалните и духовните аспекти на бременността и раждането. Медицински интервенции се предприемат само по индикации, а не рутинно.

Акушерките притежават необходимите знания и умения, за да проследяват нормално протичаща бременност, да асистират по време на нормално раждане, но и да разпознаят потенциален проблем, който изисква консултация или намеса от лекар.

В развитите държави, в които има най-ниски показатели за майчина и детска смъртност, именно акушерките са основните медицински специалисти, които се грижат за здравите жени и бебета.

По време на бременността акушерката се среща многократно с жените, с които работи, и ги опознава добре. Опознава не само физическите им особености, но и техните страхове, притеснения, предпочитания. Когато раждането започне, тя вече не е непознато лице, а човек, на когото жената има доверие.

Изследванията показват, че жените, които получават продължителна грижа от акушерка, имат по-ниски проценти на прилагане на регионална анестезия, епизиотомия и инструментално раждане и по-висок процент спонтанни вагинални раждания.

В България масовата практика е лекари акушер-гинеколози да проследяват бременността, дори когато тя е нискорискова. Много често жените споделят, че срещите с лекаря носят формален характер и че не получават достатъчно внимание и отговори на своите въпроси. Но жените не си дават сметка, че ролята на лекаря е да реагира при усложнения, а когато всичко върви нормално, те имат нужда от акушерка. Именно при акушерката биха могли да получат това време и лично отношение, от което имат нужда.

Вече и в България съществуват акушерски звена, в които здравите жени могат да проследяват бременността си и да родят. Едно от тях е кабинет Ла Вита Нова към болница „Свети Лазар”, в който работя в екип с още две акушерки – Емилия Казълова и Галина Павлова. Предлагаме акушерски грижи по време на бремнността, раждането и следродилния период.

Какво всъщност правим

Deteto.info

Акушерската пренатална консултация продължава минимум час и включва запознаване с медицинската история на жената, измерване на кръвно налягане и тегло, измерване на височината на матката, определяне на позицията на бебето, аускултация или запис на детски сърдечни тонове и всички необходими изследвания. Освен това акушерките дават съвети за хранене, физическа активност, справяне с често срещаните неразположения през бременността и информация за етапите на бременността, раждането, първия контакт с бебето и кърменето.

Акушерската консултация не включва ехографски прегледи, биохимичен скрининг и генетични изследвания. Ние препоръчваме отделно да се направят три ултразвукови прегледа – в 11-14 г.с., 18-23 г.с. и 28-32-та г.с.

Консултация с лекар е необходима, когато има отклонения от нормалния ход на бременността, което налага извършване на допълнителни прегледи, изследвания или изписване на медикаменти. Ние работим в екип с лекарите и вярваме, че така жените и техните бебета могат да получат възможно най-адекватната грижа.

По време на пренаталните консултации обсъждаме Плана за раждане на жената и се стараем да се съобразим с индивидуалните й предпочитания. По време на целия процес тя ще бъде съпроводена от избраната от нея акушерка.

Според законодателството на България акушерката има право да асистира по време на нормално раждане в присъствие на лекар. Затова по време на раждането задължително присъства акушер-гинеколог, който наблюдава процеса и има готовност да помогне в случай на усложнение. Ние работим с лекари, които подкрепят естественото раждане и при един нормално протичащ процес дават свобода на жените и гласуват доверие на акушерките.

Раждането протича в комфортна и уютна среда, близка до домашните условия. Медицинският екип следи процеса дискретно, без да смущава спокойствието на раждащата жена.

Когато процесът върви нормално и няма усложнения, раждането протича с минимална медицинска намеса – медикаменти, процедури и интервенции се прилагат само по изрични медицински показания и със съгласието на жената.

Тя има свободата да се движи и да избира позата си през целия процес, включително и по време на изгонването на плода. Майката е активен участник в процеса, гравитацията подпомага слизането на бебето, а свободното движение намалява болката. Също така може да приема течности според нуждите си.

Имаме практиката жените да се възползват от подкрепата на дули (професионални асистенти) и прилагаме немедикаментозни методи за справяне с болката като масаж, релаксация, топъл душ, топли или студени компреси, акупресура и др. Много често татковците присъстват на ражданията и осигуряват на половинките си емоционална и физическа подкрепа.

Нашето звено е едно от малкото места в България, където се практикува водно раждане. Потапянето в топла вода отпуска тялото и намалява болката, намалява и вероятността от разкъсвания. Преходът за бебето към новата среда е много нежен и плавен.

Пъпната връв на бебето се прерязва след като спре да пулсира. Когато няма усложнения, бебето се слага на гърдите на майката веднага след раждането и остава в непосредствен контакт с нея през първите часове и през целия болничен престой.

В първите дни след раждането майката има не по-малка нужда от подкрепа и информация, отколкото по време на самото раждане. И след раждането акушерките сме на разположение – осигуряваме практическа помощ за кърменето, даваме съвети за къпане, обличане, хигиена и отглеждане на бебето като цяло и проследяваме физическото и емоционалното състояние на майката.

Повечето жени са способни да родят естествено с нужната подготовка, знания и подкрепа, а акушерките са основните специалисти, които могат да им помогнат по време на този процес. Освен медицинската грижа, акушерките предлагат много повече – информация, подкрепа и вдъхват на жената спокойствие и увереност в нейните сили. Има много сериозни причини да предпочитаме естественото раждане винаги когато е възможно – бебето се адаптира по-лесно, майката се възстановява по-бързо, двамата установяват връзка помежду си непосредствено след раждането, кърменето започва по-лесно и се избягват рискове от медикаментите и интервенциите. Дори когато е необходимо цезарово сечение или друга медицинска намеса, раждащата жена трябва да остане в центъра на грижите и да бъде активен участник при вземането на всички решения. Защото е важно на финала да имаме не само живи и здрави, но и щастливи майка и бебе.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни