►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Бебчо се роди, защо съм тъжна?

След като родим, притеснението по грижите за бебето и изтощението от постоянната липса на време, могат да предизвикат у нас тъга и безпокойство. И, точно когато трябва да се чувстваме най-щастливи, ние ставаме угрижени и меланхолични. Ще бъда ли добра майка? Ще мога ли да се грижа добре за бебчето ми? Това са само някои от притесненията, които тревожат майките след раждането на бебето и които лесно предизвикват тъга и мъчително безпокойство.


Бебчо се роди, защо съм тъжна?

Но, в действителност, лошото състояние на духа след раждането е нещо, което се среща много често: много жени са тъжни и им се плаче през първите дни след идването на бебето. Това става, защото отначало майката изпитва затруднение при адаптирането си към тази кардинална промяна – вече е станала майка, има дете – едно малко безпомощно човече, за чийто живот отговаря тя.

Процесът на адаптация

Deteto.info

Родилна тъга – така се нарича тази лека форма на следродилна депресия. Специалистите я определят като едно временно смущение, което се появява от два до четири дни след раждането и изчезва от само себе си след около две седмици.

Как се чувства майката през този етап?

Deteto.info

Майката чувства непрекъснато безпокойство, появява се безсъние, силна умора, раздразнителност, чувство за безпомощност.
Това е един психологичен процес на адаптация към новите промени. Заради този етап много жени чувстват вина и срам, че изпитват тъга и се чувстват самотни и обезсърчени, когато се предполага, че трябва да са щастливи и усмихнати заради появата на бебчето, и съответно крият за състоянието си. А това не бива да се случва, трябва да говорят за чувствата си с близките си и, ако се налага, със специалист.

 Промяна в начина на живот

Промяна в начина на живот

Deteto.info

Тази необяснима тъга се появява в един толкова динамичен период, като този непосредствено след раждането. И е необходимо само да изброим няколко обстоятелства след раждането, за да се убедим, че е напълно логично да се чувстваме тъжни, разтревожени и изтощени.
Промените в тялото не са маловажни – като започнем от нежелани последствия, като стрии и увиснала кожа и стигнем до някои неизбежни последствия: рязко се сменят нивата на хормоните; матката се свива от 1 кг до 70-100 гр., тоест връща се в нормалното си състояние; минават 2-3 седмици, докато се нормализира пикочният тракт.
Ритъмът на сън се променя изцяло – сега вече зависи от нуждите на бебето и от неговия ритъм.
Начинът на живот се променя драстично – дните минават в кърмене, смяна на памперси, колики и т.н.
Започва една нова връзка с бебето – след девет месеца бременност то вече се е появило на бял свят и трябва да споделите живота си с него, да се научите да отгатвате неговите нужди.
Има и някои частни обстоятелства: ако майката е имала много тежко раждане; липсата на увереност в самата нея, че ще се справи с грижите; недостатъчно помощ от таткото или други близки хора, от които имате нужда и т.н.

Какво става с хормоните?

Deteto.info

Много специалисти приписват отговорността за това състояние при майката на хормоналните промени, типични за периода непосредствено след раждането.
Но, въпреки че нивата на естрогена и на други хормони, които влияят на емоциите, се редуцират значително през този период, не са открити големи разлики между хормоналните нива на жени, които страдат от следродилна депресия и жени, при които няма наличие на такава. Просто е възможно някои жени да са по-чувствителни от други и да се адаптират по-трудно към промените.

Как да си помогнете?

Deteto.info
  • Най-важна е помощта на вашата половинка – вниманието и нежността от страна на таткото влияят изключително позитивно на разтревожената и тъжна мама. Намерете време, което да прекарвате заедно в грижата за бебето.
  • Избягвайте струпването на хора – посещенията на близките и приятелите ви, които искат да видят вас и бебето, могат да бъдат доста приятни, но са и много изтощителни и взимат от така ценното време за семейна интимност, точно когато то ви е изключително необходимо, за да успеете да опознаете новия член на семейството и да се научите да го разбирате и да откликвате на нуждите му.
  • Потърсете помощ за ежедневните си задължения – наличието на някоя от бабите за по няколко часа през деня, поне през първите няколко дни, няма да ви е излишно, пък и можете на научите някой,  доказал ефективността си, трик за отглеждането на бебето.
  • Свържете се и с други майки – да общувате с хора, които имат сходни проблеми като вашите, действа много успокояващо. Пък и ще споделяте ценен опит една с друга.
  • Защо да не потърсите помощ и от специалист, на който да доверите чувствата и притесненията си и който ще ви даде съвет как да се справите.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни