►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Многократни пелени - минало или бъдеще

Пелените за многократна употреба стават все по-често срещан избор на съвременната майка. Пазарът предлага голямо разнообразие на видове и марки, така че да задоволи всеки каприз на модерната домакиня. Едноцветни или с принтове, с копчета или велкро, пелените се превръщат в още една дреха от модерната градска визия на бебетата в днешни дни.

Ани Събева
Ани Събева

Ани Събева, консултант по бебеносене. Икономист по образование и майка по душа. През последните години се занимава с международна търговия и управление. След раждането на сина й, животът й се преобръща и интересите й се насочват към отглеждането на деца. Става консултант по бебеносене, активно разпространяващ правилното и ергономично носене на бебе, основател и собственик на библиотека Слингомания, учредител на Национална асоциация на бебеносещите в България и организатор на Слинго Фест.

Вижте всички статии на Ани Събева

Многократни  пелени - минало или бъдеще

Защо да изберем многократни пелени?

Deteto.info

Икономическа изгода

Deteto.info

За една година при средно 5 памперса на ден и единична цена от 0,5 лв. за бройка ще ни трябват около 900 лв. за еднократни пелени.
Бихме могли да си купим за една трета стартов пакет 10 бр. пелени, с които да отгледаме детето си, та дори и второ.

Хигиенa и здраве

Deteto.info

На практика еднократните пелени се оказват подвижна химическа тоалетна, която нашето бебе разхожда часове наред.
При многократните пелени няма химични реакции, материите са предимно естествени, нямаме подсичане, дразнене и се налага по-честа смяна на 2-3 часа), което намалява контакта на кожата с урината.

Грижа за околната среда

Deteto.info

При многократните пелени нямаме отпадък, за разлика от еднократните, където сметнахме, че за едно дете, за една година, са необходими около 1800 пелени. Разграждането на еднократните пелени отнема между 200 и 500 години, а за производството им се отсичат милиони дървета.

Видове многократни пелени

Deteto.info

Многократните пелени се състоят от попиваща част (подложка/вътрешни гащи/тензух/прифолд) и непропускаща част (непромукаеми гащи). Различават се по начина, по който тези части се свързват една с друга.
Видове, състав, закопчаване, попивност са само част от характеристиките им. Най-общо казано многократните пелени се делят на следните видове:

Deteto.info

Cover – горни гащи – направени от непромукаем материал, в който се слага нещо попивно.

  • Вътрешни гащи
  • Фитед пелените са силно абсорбиращи вътрешни пелени, които се закопчават (с копчета или велкро лепенки) и приличат на гащички. Те не са непромокаеми и имат нужда от кавър.
  • Pre fold – предварително. Нагънато парче тензух/бархет и зашито от едната страна, за да не се разгъва.
  • Подложка – абсорбиращи подложки от памук, бамбук, коноп или микрофибър.

Пелена тип Джоб – състои се от 2 слоя. От външната страна е разположен водонепропусклив полиестерен плат (P.U.L.), а от вътрешната страна е мек плат, който пропуска течността само в едната посока, най-често полар. Двата слоя са зашити един за друг, но между тях има отвор, в който се поставя подложка. Самата пелена няма абсорбиращи свойства. Тази роля има подложката.


All in one – всичко в едно – Пелените тип „всичко в две” представляват система от непромокаеми горни гащички и абсорбираща подложка. Този вид най-много се доближава до еднократните пелени по удобство и леснина при използване, но е и с най-висока цена.

Deteto.info

Ако искате да изпробвате многократните пелени дори не е задължително да правите големи инвестиции. Вече има библиотека за многократни пелени, където може да заявите своя стартов пакет под наем за съответен период. Някои от онлайн магазините съща предлагат подобна услуга.
Ползването на многократни пелени изглежда стряскащо и анагажиращо, но с него се свиква и става нещо нормално и част от ежедневието ни, но след като сме се погрижили по най-добрия начин за здравето и комфорта на бебето си, намалили сме осезаемо отпадъка на нашето семейство и сме спестили значителна сума на семейния си бюджет, определено се чувстваме по-добре и много доволни от себе си.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни