►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Грижа за косата на бебето

Някои бебета се раждат с много коса, други пък нямат изобщо, но това няма никакво значение, защото грижата за хигиената на главата е изключително важна, независимо от количеството коса. Да не забравим също и факта, че грижата за косата започва още с раждането и именно тя поставя основите на бъдещата красива и здрава коса на детето ви.


Грижа за косата на бебето
  • Дори и бебето ви да няма коса, измивайте редовно главата внимателно с шампоан, за да се избегнат раздразнения на кожата от потта, телесните мазнини, прахта и т.н. Кожата на главата на бебето е толкова нежна и мека, че може да се раздразни от всичко.
  • Главичката на новороденото бебе трябва да се мие всеки ден само с вода – това му действа много освежаващо, но и поставя началото на един навик, който ще се превърне в приятна игра за мъничето. o Дори и като поотрасне, косичката на бебето трябва да се къпе поне през два дни (или винаги, когато има нужда) с шампоан, защото колкото по-активно става то, толкова повече се цапа и изпотява.
  • Преди да изкъпете бебето, можете да срешете добре косичката му с меката бебешка четка – така ще оправите заплетените кичурчета и след това ще измиете косата по-лесно и няма да е заплетена след къпането.
  • За да измиете косата и главичката на бебето, трябва да го сложите във ваничката по гръб и да наклоните главата му леко назад, за да не гълта вода и да не му влиза шампоан в очите. Тази поза предизвиква страх у бебето, така че не забравяйте да му говорите непрекъснато, да му казвате какво правите, за да го успокоявате.
  • Трябва да използвате подходящ шампоан, който да не дразни нежната бебешка кожа. Новородените бебета е по-добре да бъдат къпани само с топла вода, без шампоан или сапун. За малко по-големичките трябва да изберете шампоан, специално предназначен за бебета, с неутрално pH. След някой и друг месец, сменете шампоана за новородени и много мънички бебета с такъв, предназначен за малко по-големите, тъй като заради неутралното pH на първия вид, косата на бебето може да стане суха и да започне да се заплита.
  • След къпане подсушавайте много добре косата и главата на бебето, не ги оставяйте мокри, защото това може да предизвика появата на гъбички.
  • Решете редовно бебето с четка с мек косъм, така не само ще заглаждате косичката му, но и ще масажирате кожата на главата. Изберете бебешка четка с мек косъм, а за по-големите е подходящ гребен с голямо разстояние между зъбците, които трябва да бъдат със заоблени връхчета, за да не нараняват кожата на бебето.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни