►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

10 неща, които правят бебето щастливо

Да наблюдаваме бебето си и да уважаваме онова, което го радва, е един своеобразен начин да поддържаме връзката ни с него и да го направим щастливо. Следващите десет неща направо очароват малките бебоци:


10 неща, които правят бебето щастливо

Да си играе голичко

Deteto.info

Има бебета, на които само трябва да свалите дрехите и пеленките, за да се успокоят. При мъниците съществува една непрекъсната връзка тяло-емоция и понеже още не могат да говорят, те изразяват своите емоции чрез тялото си. Ето защо и подходящите дрешки спомагат на бебето да се чувства по-добре – те трябва да му дават достатъчно свобода на движение.
Но, голички, бебоците се чувстват най-добре. Освен това и усещанията не са еднакви, когато са през дрехите и когато са на голичко, и понеже бебчетата са едни малки “изследователи”, то колкото по-малко препядствия имат върху себе си и пред себе си, толкова по-добре.

Да се сгушва

Deteto.info

Бебетата, особено новородените, много обичат да бъдат добре увити в одеялцето си и да се сгушат в скута на мама. Това им напомня на времето, когато са били в утробата на мама и са били в контакт с всяка частичка от нея.
По-късно мъниците започват да се чувтсват по-сигурни и като поотраснат малко предпочитат да имат повече свобода за движение, а не непрекъснато да бъдат гушкани. 

Кожата на мама

Deteto.info

Прегръдката на мама е най-доброто решение за почти всеки проблем на малкия бебчо. Много изследвания показват, че директният контакт на бебето с кожата на майка му, уравновесява неговата телесна температура, ритъма на сърцето му и му помага да отделя окситоцин, хормона на любовта. Контактът с кожата на майката успокоява нервната система на бебето и заздравява връзката помежду им.

Монотонните звуци

Deteto.info

Монотонните звуци сякаш пресъздават на бебето шумовете на вашето тяло, с които бебето е прекарало девет месеца вътре във вас. Монотонните звуци действат доста успокояващо на бебето, което може да се заплесне по тях с часове.

Музиката

Музиката

Deteto.info

Музиката е стимул за бебето: нейните ниски и високи тонове стимулират нервните връзки на бебето, мозъчната дейност. Музиката, в зависимост от това какъв тип е, действа релаксиращо на бебето.
 Хармоничните звуци, при които преобладават високите тонове, предразполагат бебето към придобиване на нови умения. Мелодиите с по-ниски тонове действат успокояващо. Дори вашите гласове (на мама и татко) действат като музика на бебето.

Уханието на мама

Deteto.info

Много бебета, с трудности при заспиване, се успокояват, когато в креватчето им се сложи някоя дреха на мама. Уханието на родителите му е първото нещо, което бебето възприема след като се роди. Новороденото все още вижда неясно предмети и хора, които са далеч от него, но родителите си ще усети по техния специфичен аромат.

Разходка

Deteto.info

Много деца, когато са вкъщи, изискват повече внимание и плачат повече, отколкото, когато са навън. Ние не го разбираме, защото не виждаме разликата, но чистият въздух се отразява на бебето по по-различен начин, отколкото въздухът вкъщи. И звуците навън са различни, и ароматите и всичко останало. Да бъде навън е най-забавното и интересно нещо за мъничето, което тепърва започва да “изследва” света около себе си. 

Да опитва всичко на вкус

Deteto.info

Устата е “третото око” на бебето – тя му помага да опознава света, който го заобикаля, дори повече отколкото очите му. Слагайки ги в устата си, бебето разпознава предметите по техния вкус, материя, плътност и т.н. – информация, която не може да се получи само с един поглед. През първите две години от живота си, детето ще слага всичко в устата си и колкото и да го предпазваме, то ще ни издебва и ще го прави за секунди – мъниците са много ловки, в това няма спор, но поне ще се успокоявате, че по този начин бебето изучава света около себе си. 

Поклащането

Deteto.info

Това е едно ритмично движение, което е свързано със сигурността и равновесието на бебето. Поклащането подпомага нервната система на бебето. Създава му чувство за равновесие и сигурност.

Гласът на мама

Deteto.info

Гласът на мама е от онези елементи, които имат голямо влияние върху бебето: съдържа музика, високи тонове, които стимулират желанието за научаване на нови неща. Гласът на майката стимулира желанието на бебето да влезе в контакт с нея. Винаги, когато му говорите, бебето запечатва в съзнанието си множество емоции, които по-късно ще породят у него желанието да се научи да говори и да общува.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни