►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Бебето с чувствителна кожа – грижи и подходящи продукти

Когато бебето се роди, кожата му е мека и леко набръчкана. Покрита е с една бяло-сивкава повърхност, чиято мисия е била да предпазва кожата от вътрешността на утробата на майката.


Бебето с чувствителна кожа – грижи и подходящи продукти

В грижата за чувствителната бебешка кожа най-важните аспекти са добрата хигиена (особено по гънките и областта около пелените), контролът на телесната температура и адекватното използване на антисептични средства. Кожата на бебето и детето до пубертета е в процес на застой, тоест в този период има една физиологична тенденция към силно изсушаване, затова тя трябва да бъде ежедневно овлажнявана с подходящите продукти.

Козметичните продукти за новородени трябва да се избират много внимателно. Като препоръчително е те да са без ароматизатори, оцветители, спирт и консерванти.

Как да избегнем прекомерното изсушаване на кожата на бебето със силно чувствителна кожа

Deteto.info
 • използвайте меки сапуни, богати на мазнини, особено за местата, които са подложени на по-обилно изпотяване
 • избягвайте използването на много грапави гъби и хавлии за баня
 • ако бебето има силно раздразнителна кожа, къпането трябва да трае най-много 5 минути; препоръчва се в такива случай сапун с високо съдържание на глицерин
 • не използвайте никакви одеколони или други ароматизирани козметични продукти нито за кожата, нито за дрехите на бебето
 • хидратирайте кожата със специални продукти поне три пъти дневно по-честа смяна на пелените
 • добре изплаквайте дрехите, за да няма по тях остатъци от препарата, с който сте ги прали
 • не е важна цената, а съдържанието на даден козметичен продукт. Както купувате козметика за вас, съобразявайки се с типа на кожата си и нейните характеристики, така трябва да процедирате и с бебешката козметика като внимателно четете етикетите, за да се информирате за съдържанието
 • обличайте на бебето само памучни дрехи, другите материи са по-груби и могат да раздразнят кожата му
Кожата на бебето трябва да е винаги добре хидратирана, тъй като има склонност към изсушаване

Кожата на бебето трябва да е винаги добре хидратирана, тъй като има склонност към изсушаване

Deteto.info

Винаги след баня подсушавайте добре кожата на бебето, особено в по-деликатните места и нанасяйте хидратиращ крем или лосион, специално предназначен за бебета. Подходящите продукти за след баня съдържат глицерин, пантенол – вещества, които спомагат много за поддържането на добре хидратирана кожа. Много внимавайте със зоната на пелените. Там най-често се получават раздразнения на кожата, затова:

 • измивайте и подсушавайте добре зоната при гениталиите на бебето след всяка смяна на пелената
 • по-честа смяна на пелените, особено при бебета с проблемна кожа
 • не стягайте много пелената, за да не протрива кожата на бебето
 • когато сменяте пелената, оставяйте кожата открита колкото се може повече време
 • подходящите козметични продукти е добре да съдържат цинков оксид, различни бадемови масла, пантенол, алантоин, парафин и др.

За бебета със силно чувствителна кожа не се препоръчва пудрата поради няколко причини: замърсяват се много лесно, във взаимодействие с потта може да причини раздразнение на нежната бебешка кожа. За децата с по-чувствителна кожа се препоръчват козметични продукти на растителна основа, тъй като те имат и антисептично действие. Продукти, съдържащи алантоин, хамамелис и пантенол се използват за успокояването на раздразнена кожа. Витамин Е и лайката също помагат за облекчението на възпаленията, както и за някои по-леки слънчеви изгаряния. Естествените минерали подсилват естествената бариерна функция на кожата. Предлагат се и различни витаминни кремове, които имат подхранващо действие и се абсорбират много бързо. Четете внимателно етикетите на козметичните продукти, тъй като те не трябва да съдържат оцветители, консерванти, ароматизатори и спирт. Най-добрия начин да се справите с проблемната кожа на бебето е като се стремите да я поддържате винаги добре почистена и хидратирана.

Хипоалергенните продукти също са подходящи за бебетата с много чувствителна кожа

Хипоалергенните продукти също са подходящи за бебетата с много чувствителна кожа

Deteto.info

Хипоалергичните продукти са предназначени именно за кожа, която лесно може да се възпали и раздразни. Също така има и подходящи продукти, които са специално създадени за алергични деца. Хипоалергенна козметика означава козметика, която съдържа безопасни активни съставки, изпробвани върху лица с чувствителна и алергична кожа. Обикновено се произвежда без добавяне на оцветители и ароматизатори. За бебетата със силно чувствителна кожа се препоръчва т.нар. медицинска козметика. Тя е специфично разработена и отговаря на измененията на кожата.

Медицинската козметика

Deteto.info
 • съхранява киселинния слой на повърхността на кожата
 • подпомага естествената защитна функция на кожата
 • когато купувате медицинска козметика, търсете клиничен тест – той доказва, че продуктът е абсолютно безвреден за здравето на детето
 • продуктите трябва да съдържат натурални екстракти и витамини

Най-често срещаното заболяване при бебетата от 0 до 12 месеца е Атопичният дерматит (детска екзема) – сухота, зачервяване, сърбеж, различни по характер обриви. Не засяга само кожата, а и целия организъм (стомах – колики, разстройство, запек; нервна система – нервност, раздразнителност; дихателна система – алергии, астма. Най-честата проява е сухота и силно зачервяване на бузите. Причините за неговата поява не са напълно изяснени, но безспорно най-голямо влияние има наследственият фактор, който определя по-високия риск от поява на АД при деца, чиито родители страдат от заболяването или имат сенна хрема или бронхиална астма.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни