►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Каква бебешка количка да избера?

Количката, освен че трябва да отговаря на всички европейски изисквания и стандарти за качество и безопасност, трябва да ви бъде и удобна.


Каква бебешка количка да избера?

И не само удобна на бебчето, но и на вас. Ако сте с по-дребно телосложение, все пак се съобразете и с това, когато купувате количка, която вие ще управлявате. Гледайте да е лека, лесно подвижна, добре е дръжката да не ви е много висока, за да можете лесно да овладявате количката, все пак знаете какви препядствия трябва да преодолявате по родните пътища и тротоари. 

Каква количка да предпочета

Deteto.info

Всеки има различни изисквания, но едно нещо е водещо при всички – удобство, както за бебето, така и за майката, и безопасност за бебето. По своето предназначение количките се делят на летни, зимни и комбинирани. Естествено комбинираните са най-предпочинани, защото както се казва, тук имаме две в едно – количка, която става и за лятото и за зимата.
Особено сега, за зимния сезон, трябва много внимателно да изберете количката, защото тя трябва да притежава редица удобства за придвижване в зимния сезон.

Трябва да е лека

Трябва да е лека

Deteto.info

Да, количката трябва да е много лека, затова изпробвайте задължително дали можете да я вдигате и носите лесно. Бъдете сигурни, че доста честичко ще ви се налага да пренасяте бебчето заедно с количката по стълбите из вашия град – едва ли навсякъде ще има специални рампи за колички.

Лесно проходима

Deteto.info

Ето това е изключително важно особено предвид зимния сезон. Има няколко варианта: количка с четири големи гуми, която най-вероятно ще премине през най-дълбокия сняг; количка с по-малки, въртящи се на всички посоки, гуми, които завиват много лесно.

С въртяща се дръжка или съответно кош

Deteto.info

Доста удобен вариант е, ако се върти дръжката или пък самият кош на количката. Така, накъдето и да се придвижвате, можете да сложите бебчето на която посока си искате.

Със спирачка

Deteto.info

Застопоряването на колелата на количката е задължително, освен ако не искате да гоните количката по някоя стръмна алейка, където сте се спрели, за да пийнете кафе с приятелки на някоя пейка. Особено пък през зимата, когато е доста хлъзгаво, това е важно. Едва ли ще ви е удобно все да запъвате количката с крак.

Добре уплътнена

Deteto.info

Много е важно през зимния сезон, малкото бебе да е добре облечено и да не се излага на леденото течение навън. Именно заради това, количката трябва да е добре уплътнена, за да не влиза студен въздух до главата на бебето.

Да бъде безопасна за бебето

Deteto.info

Преди да купите количка, поинтересувайте се дали отговаря на приетите европейски изисквания и стандарти за качество и безопасност. Количката трябва да бъде напълно безопасна за малкото бебе, да няма опасни зони, където то може да се прещипе или заклещи. Коланите, с които се връзва бебето, за да не падне от количката, също са много важни и необходими, но те ще ви трябват малко по-късно, когато то вече може да седи стабилно.

С преносим кош или портбебе

Deteto.info

Някои комбинирани колички имат зимен кош, който може да се маха от самата количка и да се използва за пренасяне на бебето и който е доста подходящ за зимата, когато на студеното време няма да се налага да вадите бебето от количката, а направо да го пренесете до вкъщи с махащия се кош.
Портбебе е отново нещо като своеобразен кош, който обаче е по мек и се поставя в самия кош на количката, който в случая не се маха от нея. Портбебето е по-леко, меко е, защото се състои само от плат, и има две дръжки като на чанта. В случай тези варианти са въпрос на предпочитания и в зависимост от модела количка, който сте си избрали – ако сте избрали такава, на която зимният кош не се маха, то не е лошо да си набавите и портбебе за зимните месеци, за да предпазите бебчето от студа. 

Най-важното е количката да е удобна и функционална. Когато купувате количка, гледайте тя да има и кош за багаж и колкото по-голям е той, толкова по добре. Знаете, че малките бебета имат нужда от повече неща, когато излизате навън – шишета, кърпички, биберони-залъгалка, играчки, одеялца и т.н., а да не говорим, че мамите използват багажника на количката, за да слагат продуктите, които са напазарували от супермаркета.
Общо взето заключението е едно – колкото по многофункционална е една бебешка количка, толкова по-добре.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни