►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

5 лоши последствия от бременността

Не че искаме да ви плашим, но все пак не можем да останем безразлични към промените, които настъпват с нас след една бременност. Има някои по-неприятни последствия, които, обаче, в никакъв случай не са причина да изпадате в депресия. Всичко е поправимо, стига да имате воля и търпение. А ентусиазъм и оптимизъм сигурно не ви липсват на фона на щастливото събитие, което ви е споходило – раждането на вашето малко бебче. Посрещнете спокойно нещата и с търпение и воля ще постигнете добри резултати. Ето едни от най-често срещаните тревоги, които вълнуват токущо родилите майки:


5 лоши последствия от бременността
Стрии

Стрии

Deteto.info

Стриите са малки белези по кожата, които са в следствие на силното й разтягане през бременността. В началото стриите са с лилав цвят, който постепенно избледнява и накрая остават бели. Разтягането на кожата не е болезнено, само понякога може да се усети леко парене или пулсиране. Най-често стрии се появяват в коремната област, но също могат да се появят и на бедрата, гърдите или ръцете.
За предпазване от появата на стрии можете да използвате какъвто и да е овлажняващ крем. Идеята е да поддържате кожата винаги добре хидратирана и овлажнена, тъй като така тя е по-еластична и по-издръжлива на екстремалното й разтягане през бременността. Колкото по-суха е кожата, толкова по-голям риск има тя да се “нацепи”.
След третия месец от бременността вече можете да използвате специални кремове, които предотвратяват появата на стрии. Трябва да се мажете с такъв крем два пъти дневно, като продължавайте да го правите и след като родите, тъй като докато се възстановявате, кожата ви ще се събере, а това също може да предизвика появата на стрии. Внимавайте и с нанасянето на различните козметични продукти. Трябва повече време да масажирате местата, където ги нанасяте, за да могат добре да се усвоят от кожата, като не забравяйте, че геловете и лосионите се абсорбират по-бързо от кремовете и козметичните масла.

Косопад

Косопад

Deteto.info

Когато установите, че след като родите, на гребена ви остават цели кичури коса, не оставайте изненадани. Това се случва с повечето майки, след като родят и не е причина за безпокойство. Хормоналните промени през бременността афектират и на косата. Естрогена предизвиква бързия разтеж на косата и затова бременните жени имат здрава и гъста коса. След като роди жената, косата започва да пада, но това е нормалното количество, което би опадало и през деветте месеца на бременността. Този период на опадане на косата се регулира през първите 2-3 месеца след раждането. Освен това ако забележите, че губите цели кичури коса и след това, то може да се дължи и на липса на витамини или минерали, а може и да е знак за друг здравословен проблем.
Но като цяло за да поддържате косата си здрава и жизнена, трябва да ползвате специални продукти, подходящи за вашия тип коса. Има и специални ампули против косопад, а също и различни шампоани и балсами, които регулират правилно състоянието на косата. Правилното хранене и приемането на витамини и минерали спомагат много за доброто състояние на косата.

Тънки и чупещи се нокти

Тънки и чупещи се нокти

Deteto.info

С ноктите нещата на са много по-различни от ситуацията с косата. След раждането организма на майката е изтощен и търпи големи липси на жизненонеобходими витамини и минерали. Най-често срещаната причина за тънките и чупливи нокти е неправилното хранене. Затова след раждането трябва да обърнете специално внимание на това и да си набавите необходимите витамини, които ще помогнат на организма ви да укрепне по-бързо. Храната ви трябва да е богата на витамин А и витамин В, протеини, желязо, цинк калции. Също така нездравите нокти може да се дължат и на дефицит на витамин Е и витамин С, които всъщност спомагат за твърдостта на ноктите, а липсата на желязо води до тънки и лесно чупливи нокти.

Пигментни петна

Пигментни петна

Deteto.info

През последното тримесечие от бременността върху лицето на някои жени се появяват пигментни петна – те могат да са с големина между 1 и 10 мм в диаметър, имат неправилна форма и могат да имат бледокафяв или много тъмен до черен цвят. Обикновено тези петна изчезват около половин година след раждането, но в някои случаи те могат да се махнат чак след няколко години, като това се случва най-често при по-мургави жени.
За да третирате пигментните петна трябва да изчакате първо да родите. Колкото и да са тъмни петната, не се опитвайте да ги избелвате с разни “бабини” рецепти в домашни условия и различните плодови киселини, които силно избелват кожата. Пигментните петна, придобити по време на бременност по принцип след време изчезват сами, като единственото, което можете да ползвате са само продукти, специално предназначени за пигментни петна при бременност. Предлагат се различни козметични продукти, които спомагат за по-бързото изчезване на петната. Освен това, ако имате такива, не излагайте лицето си много на слънце, можете да се мажете със слънцезащитен лосион с по-висок фактор, поне докато петната изчезнат напълно, тъй като иначе слънцето влияе зле на петната и те дори могат да се увеличат и да станат по-тъмни и забележими.

Наднормено тегло

Наднормено тегло

Deteto.info

Още с раждането, вие ще загубите 6-7 кг от теглото си. Но ако сте понатрупали повече килца през бременността, то определено трябва да се преборите с тях, тъй като знаете до колко по-сериозни здравословни проблеми води наднорменото тегло. Естествено, не започвайте с гладните диети, а просто установете един здравословен и балансиран хранителен режим, който ще ви помогне отново да влезете във форма. Можете да се консултирате и със специалист в тази област, който ще определи най-подходящата за вас хранителна диета. А за да влезете във форма без гладуване можете да си изградите и още един полезен и здравословен навик, а именно – последното ви хранене за деня да е поне 3-4 часа преди да си легнете. По този начин давате достатъчно време на организма ви да усвои храната и да не се натовари.

Това са някои от най-разпространените по-неприятни последствия от бременността. Но те в никакъв случай не са “болка за умиране” и всички са поправими, стига да процедирате с търпение и постоянство и да сте много упорити. Важното е да се чувствате щастливи и доволни и да гледате по-оптимистично на нещата.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни