►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Внимание - излишни колограми. Как да се освободим от тях

Още в първите дни след раждането еуфорията около бебето, грижите за него и изобщо всичко свързано с него вече се е превърнало във ваше ежедневие. Вие и вашето дете вече сте едно неделимо цяло. Тогава идва моментът, в който трябва да помислите и за себе си, а първото нещо, което изниква в съзнанието ви е: ще успея ли да си възвърна предишното тегло и отново да вляза във форма?


Внимание - излишни колограми. Как да се освободим от тях

Шест-седем от килограмите, които сте наддали през бременността ще изчезнат веднага с раждането на бебето. Остават събрани подкожни тлъстини и вода, но през първия месец след раждането водата ще изчезне по естествен начин. Ще отслабнете още, разбира се, и ако спазвате основните изисквания на рационалното хранене. Ако сте натрупали доста наднормено тегло, не трябва на своя глава да експериментирате с диети, а да бъдете под медицинско наблюдение. Много е важно да се храните правилно, да имате добре балансиран хранителен режим, който трябва да включва всички необходими за здравето елементи. Така че, забравете за „гладната диета“, тъй като вашия организъм е претърпял дълбоки физиологични промени и е доста чувствителен.
Бременните жени наддават средно между девет и тринайсет килограма. Ако, например, сте дребна, увеличаването на теглото ви с до шестнайсет килограма няма да представлява проблем за вас в последствие; и ако сте едра, то натрупването на около осем килограма също няма да ви затрудни след това. Правилното хранене съчетано с подходящи физически упражнения е формулата, която ще ви доведе до желания резултат. Важно е, обаче, да знаете, че лекарите препоръчват да изчакате поне шест месеца и да спрете кърменето, за да започнете отслабващи диети. Все пак организмът ви все още е слаб и търпи недостиг на някои жизнено необходими вещества. А през това време едно добре балансирано хранене ще ви помогне да се възстановите много бързо. Просто трабва да се въоръжите с много силна воля и търпение и да не се отказвате. Е, разбира се, това не значи, че трябва да не слизате от кантара и все да сте под напрежение, защото спокойствието също е важен фактор за по-скорошното ви връщане към старата форма.
Първият месец след раждането използвайте за да възвърнете силите си, а не стойте непрекъснато пред огледалото, оплаквайки се, че не можете да влезете в любимия си панталон. Ще имате и достатъчно време да планирате хранителния си режим. Хранителния режим се основава на четири правила:

 • Може да ядете всичко, като ограничавате сладките неща (лакомства, пасти), мазнините (пържено) и колбасите. Всичко останало е разрешено, естествено в разумни рамки.
 • Яжте три пъти дневно: закусвайте, обядвайте и вечеряйте. Ако кърмите преди обед и следобед, може да си разрешите лека закуска. Сутрешната трябва да е богата, обедът – солиден, а вечерята – по-лека.
 • Изпивайте по литър и половина течности: за предпочитане обикновена вода, различни отвари, ограничавайте чая и кафето
 • Забравете навика непрекъснато да дъвчете.

Deteto.info

Специалистите са изчислили, че зрялата жена се нуждае от 2000 калории на ден, бременната – от 2150 до 2250, а майката-кърмачка – от 2500 калории. Така че, грабвайте калкулатора и отивайте на пазар, за да успеете да си набавите продуктите, които изисква нашата

„закуска за принцеси“

Deteto.info
 • един плод (пресен, сушен, сок);
 • протеини (шунка, яйце) или млечни продукти (прясно, кисело кляко, сирене);
 • бавно разтворими захари (хляб, зърнена смес, препечена филия);
 • мазнини (малко масло);
 • напитка (портокалов сок, чай, кафе, какао).

„Обяд за кралици“

Deteto.info
 • някакъв зеленчук;
 • основното ястие да съдържа зеленчуци и протеини;
 • бавноразтворими захари (хляб, ориз, зърнени смеси, картофи);
 • малко мазнини (за яденето и соса на салатата например);
 • млечно произведение (кисело мляко, бяло саламурено сирене);
 • плод (по избор).
„Лека вечеря“

„Лека вечеря“

Deteto.info
 • ястие с някакъв протеин и зеленчук;
 • бавни захари (хляб, ориз, макарони, картофи);
 • малко мазнина (за основното ядене и за соса на салатата);
 • плод или нещо на млечна основа, но без сирене;

Разбира се, ние ви предлагаме едно примерно меню. Най-добър съвет ще ви даде вашият лекар диетолог, а ние само си позволяваме да ви дадем един полезен съвет: вечеряйте поне 3-4 часа преди да си легнете, за да дадете време на организма ви да се справи с мазнините.
А накрая можем само да ви пожелаем да запазите спокойствие, да имате воля и да бъдете уверени в себеси. Не се давайте на депресията! Успех!

Използван източник: Ален-Пиер Вател, Сандрин Жерен, „Аз съм бременна“, Издателство „Слънце


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни