►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Атопичен дерматит

Едно от най-честите заболявания на кожата в детска възраст е атопичният дерматит /АД/. Представлява хронично възпалително кожно заболяване, което се характеризира със сърбящ обрив на типични места, генерализирана сухота на кожата, фамилна обремененост.


Атопичен дерматит

АД е свързан със състоянието на атопия /алергия/, което представлява свръхактивен имунен отговор към факторите на околната среда. Честотата на заболяването в световен мащаб достига 18-20 % при децата и до 3% при възрастните, като се среща по-често в  страни с по-висок стандарт. За България броят на деца с атопичен дерматит също се увеличава и достига около 20%. Протичането е  с периоди на затихване и обостряне, като в половината от случаите началото е още през първата година от живота.   Най-уязвима е ранната детска възраст, първите прояви започват между 3-6-тия месец. В периода между третата и седмата година, при голяма част от болните деца, се наблюдава спонтанно подобрение и затихване. В периода на израстване, след пубертета, 75% от децата оздравяват и нямат клинични прояви, а  при 20-25 % от тях заболяването остава и добива хронично-рецидивиращ ход, но с ограничен брой кожни промени по шията и крайниците. Последни проучвания показват зависимост между  социалния статус на семейството и развитието на болестта, като тя се повишава с 30% при деца с родители със средно и висше образование. Факторите, които водят до възникване на АД са: наследствено предразположение, имунологични промени, нарушена бариерна функция на кожата, фактори на външната среда - външни дразнители /алергени/, инфекции. Най-ранната проява е обикновено след третия месец. По бузките се появяват червени петна, покрити с малки пъпки и корички, също така бели засушени петна по тялото, придружени със сърбеж и разраняване. Тези деца обикновено са с много чувствителна кожа, раздразнителна при къпане, студ и вятър. След първата година обривите сменят разположението си, като се преместват към гънките на шията, зад коленете и в лакътните гънки. Много често те се появяват по лицето, около очите и устата. При 10% - 15% от пациентите се забелязва едно късно начало на болестта. В тези случаи обикновено са засегнати ръцете и гънките. Могат също така да бъдат засегнати и други области, като е възможно болестта да се съчетае с други атопични прояви като алергичен ринит, алергичен конюнктивит, хроничен бронхит, бронхиална астма и др.

Лечение

Deteto.info

Лечението на атопичен дерматит се извършва в две насоки. Първата е посредством медикаменти. Съвременното лечение включва употребата на антихистаминoви и кортикостероидни препарати, в  комбинация с локални средства - кортикостероидни и антибиотични кремове, тъй като  кожата на пациентите с атопичен дерматит обикновено е с  по-високо нoсителство на Стафилококус ауреус.  Обикновено родителите изпитват известно притеснение при употребата на кортикостероидни препарати и много често категорично отказват да ги прилагат. Когато лекуващият лекар е предписал такова лечение и е преценил срока, в който то да бъде извършено, родителите не би трябвало да имат притеснения. Втората е чрез хидратиране на кожата или емолиентна терапия, която  възстановява нейната бариера. В последните години се проведоха много проучвания относно значението на бариерната функция на кожата. Беше установено наличието на белтък (филагрин), който укрепва  връзките между клетките в роговия слой и който при деца с атопичен дерматит е в малко количество и увреден. Освен това се установиха   промени в  състава на воднолипидния слой на кожата и неговата киселинност. Нови изследвания доказаха, че  значително е променен съставът на микробната флора във фазите на обостряне и ремисия, което има голямо значение за възстановяване на кожната бариера. Емолиентните кремове целят повлияване на тези промени, което подпомага лечението и най-важното е, че имат и профилактично действие срещу рецидивите. Когато системно използват хидратиращи продукти, пациентите облекчават дългите дни на разранена кожа и безкрайните нощи на неспокоен сън, което нарушава качеството им на живот. Приложението им трябва да бъде системно, по няколко пъти на ден. 

Предпазни мерки

Deteto.info

Зимният сезон е обикновено периодът, през който признаците на заболяването се влошават. Студът, вятърът и носенето на повече дрехи допълнително изсушават кожата. През лятото също могат да бъдат наблюдавани тези процеси, но като цяло тогава пациентите се чувстват по-добре. По принцип всичко, което води до изсушаване на кожата, води и до изостряне на болестта. Това могат да бъдат също така и различни химични вещества, детергенти и др. За отглеждането на такова дете са необходими специални грижи. Трябва да се избягва контакт с животни и животински косми, като особено опасни са космите на котките. Дрехите, които са в непосредствен допир с кожата, трябва да бъдат памучни, да не се използват  вълнени и изкуствени материи. Облеклото трябва да е много добре изплакнато, без остатък от перилни препарати и омекотители. Трябва да се избягват всякакви парфюмирани козметични продукти и особено такива, които съдържат консерванти и парабени. На родителите и болните деца се обяснява, че когато има сърбеж, кожата не трябва да се разчесва, тъй като това води до нараняване и задълбочаване на сърбежа. В ранна кърмаческа възраст не трябва да се прекалява с хигиенните продукти и ако се използват такива, то те да са специално пригодени за деца и да са със слаб измивен ефект. Къпането трябва да е кратко и дa не е с много гореща вода. След баня кожата трябва да бъде добре намазана със специални препарати, възстановяващи липидния слой. Тези препарати обикновено съдържат масла от различни растения и хидратиращи субстанции. Работата с родителите на деца с атопичен дерматит е много важна. Те трябва да бъдат изключително добре запознати с всеки аспект на болестта и грижите за детето, тъй като тези грижи са целогодишни. Трябва да са наясно какви продукти да използват както през зимата, така и през летните месеци. Препоръчителен е подходящия хранителен режим при деца с хранителна алергия. Най-важният съвет към родителите на децата с АД е ограничаването на контакта с дразнещите и отключващи фактори на околната среда.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни