►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

10 грешки на първескинята

За щастие объркването и притесненията са в повече само през първите няколко седмици или месеци, после нещата започват да следват естествения си ход и всичко си идва на мястото. Тогава започваш да се чувстваш сякаш цял живот си правила това. Може би има нещо вярно в това, че човек се учи най-добре от собствения си опит. Но дали от страх или притеснение, или пък поради липсата на информация мамите първескини допускат някои типични грешки, което е и причината да има подобни класации като тази по-долу – 10-те най-често срещани грешки на първескинята.


10 грешки на първескинята

Стерилизира абсолютно всичко докато детето навърши 1 годинка и повече

Deteto.info

Добрата хигиена при бебетата е от фундаментално значение, особено през първите няколко седмици от живота им, но стерилизирането не трябва да се превръща в мания. Прекалено стерилната среда по-скоро изнежва имунната система на детето отколкото да има позитивен ефект върху нея. Това, което трябва да правим всъщност е да почистваме, а не да дезинфекцираме, редовно принадлежностите на бебето. при това положение ще остане едно допустимо количество бактерии, което ще развие защитната функция на организма на бебето и което обаче не е толкова много, за да предизвика инфекция.

Облича прекалено много бебето

Deteto.info

Новородените бебета лесно могат да настинат, обаче, когато са много наоблечени, те се изпотяват много. Ако температурата вкъщи е 20-22 градуса, бебето спокойно може да бъде облечено в боди и памучен гащеризон, който, разбира се, покрива крачетата му.

Пази пълна тишина, когато бебето спи

Deteto.info

Ако мама се възползва от моментите, когато бебчо спи, за да си почине и тя – добре, но в противен случай да не смее да гъкне и да върши обичайните си дейности е наказание не само за нея, но и за мъничето, което ще започне да се буди от най-труднодоловимия шум.

Къпе бебето всеки ден

Deteto.info

Ако през първите няколко месеца бебето трябва да се къпе всеки ден, то е защото така расте, а и защото това спомага за по-добрия му сън през нощта, но след 7-8-мия месец къпането вече е въпрос на хигиена, Да не говорим, че прекомерното използване на сапуни и други продукти за къпане дразни чувствителната кожа на бебето. Тоест ако се налага. Даже педиатрите препоръчват бебетата да се къпят не повече от 2-3 пъти в седмицата, обобено що се отнася за тези, които страдат от памперс-дерматит, защото с прекалено честото къпане се отсранява мазният слой на кожата, тя се изсушава повече и е по-податлива на раздразнения. Ако след всяка смяна на пелените почистваме добре бебето и ако се налага го измиваме, то това е достатъчно.

Слага мъничето в спалнята при нея и таткото, когато не иска да заспи в неговото креватче

Deteto.info

Това не се препоръчва, най-малкото защото тя и таткото могат като заспят да притиснат бебето и да го задушат. Да не говорим, че правилните навици за спане се изграждат още докато детето е малко, иначе представете си какво ще стане, когато порасне и не ви остави минутка покой.

Не дава на никой да пипа или да гушка бебето й

Не дава на никой да пипа или да гушка бебето й

Deteto.info

Страхът, че някой може да зарази бебето с вирус, когато го целуне или го вземе на ръце, се среща при много голяма част от майките, независимо дали са първескини или не. Така или иначе, обаче, от майката зависи къде ще води бебето си и дали ще е на места, където има опасност от заразяване. А, ако става въпрос за непознати хора, то е напълно нормално да не даваме да го пипат, пък и в крайна сметка те са тези, които трябва да се досетят, че не може да се пипа малкото бебе.

Слага бебето на другата гърда преди да е изсукало всичко от първата

Deteto.info

Много често сме чували, че трябва да слагаме бебето и на двете гърди, за да ги стимулираме и едновременно с това, да ги облекчаваме, за да не чувстваме напрежение. Има логика в това, но не можем да спрем мъничето по средата, за да го преместим, защото е възможно то да се почувства сито и да не иска повече. Когато свърши млякото в едната гърда (това ще бъде очевидно, защото тя ще омекне напълно), тогава преместваме бебето на другата. Не изключваме и факта, че ако бебето е много мъничко може да се засити с това и да не иска повече да суче. В такъв случай просто следващото кърмене започваме с гърдата, от която е сукало малко или изобщо не е сукало. За да се изгради една ефективна лактация трябва да се кърми от двете гърди и да се изпразват и двете, но това не може да стане още от самото начало.

Подстригва мъхчето на бебчето, за да му порасне по-гъста и здрава коса

Deteto.info

Това със сигурност няма нищо общо с истината, но освен това някои мами режат и миглите на бебчетата, за да им станат по-дълги. Лоша новина – и гъстотата и здравината на косата, и дължината и гъстотата на миглите са си генетично заложени, така че, моля ви, мами, не осакатявайте хубавите си мъничета. Дори педиатрите не препоръчват да се подстригва малкото бебе, най-малкото, защото така чрез главичката им може да си изгуби част от топлината на тялото и мъничето да се простуди – мъхчето е на главата му, за да я пази, ясно е, че бъдещата му косичка няма да изглежда така.

Слуша какво й казват бабите

Deteto.info

Времената обаче се менят и нещата не стоят така, както са били преди тридесет години, затова е по-добре да слушате педиатъра или да черпите опит от други майки във вашето положение, но пак не без да се консултирате с лекар.

Прави се на силна

Deteto.info

Да се изправиш пред раждането, а след това да се сблъскаш и с отглеждането на бебе изисква големи физически, умствени и емоционални усилия. Затова е нормално майката да чувства понякога, че няма сили и не може да се справи с всичко сама. Никой няма да ви помисли за лоша майка, ако помолите за малко помощ. Напротив, ако искате да сте пълноценна за бебето си, трябва да се щадите и да не се натоварвате прекомерно. Нали за това е таткото, приятелите, бабите. Всяка жена познава себе си и знае до какви граници може да стигне, така че в момента, в който изпитате изтощение, не се колебайте да потърсите помощ.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни