►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Колко дълго е дълго

Статията е част от партньорството ни с Ла Лече Лига България – член на Ла Лече Лига Интернешънъл. Ла Лече Лига е международна организация, чиято цел е да помага на кърмещите майки. Организацията съществува от 2005 година и вече има много сертифицирани Ла Лече Лига лидери. Ла Лече Лига обединява лидери и много майки с опит в кърменето, които предоставят безвъзмездна помощ онлайн, по телефона и чрез ежемесечни срещи на живо, които се провеждат с подкрепата на Ла Лече Лига България в повече от 20 града в страната.


Колко дълго е дълго

Автор на статията е Милена Николова, Ла Лече Лига помощник за кърмене

Това дете ще е като Крали Марко”, „Юнакът, що бозал 25 години”, „Ще го кърмиш до абитуриентския бал” и други подобни реплики често достигат до ушите на дългокърмещите майки. Те започват да чуват такива изрази от всички – случайни минувачи, приятели, дори близки роднини, още преди кърмачетата им да са навършили годинка. Общо разпространено мнение е, че дете се кърми няколко месеца след раждането и след захранването с твърда храна, кърменията постепенно отпадат.

Препоръките

Deteto.info

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва кърменето да продължи поне до 2-годишна възраст на детето, а след това толкова дълго, колкото майката и детето желаят. Американската педиатрична асоциация препоръчва кърмене през първите 12 месеца от живота на бебето, а Българското Министерство на здравеопазването застъпва изключителното кърмене през първите 6 месеца от живота на бебето. Нито една от организациите обаче не ограничава времето, през което детето изобщо да бъде кърмено – това може да се случва и доста след навършване на две години. За дългокърмещи се приемат жените, които кърмят повече от една година. Голяма част от тези жени отбиват по естествен начин – това означава, че изчакват детето да подаде достатъчно сигнали, че е готово да преустанови кърменето и нежно го насърчават към това, следвайки сигналите и естествения му ритъм. В много от случаите дългокърмещата майка изобщо не е и предполагала, че ще кърми детето си над 6 месеца или над годинка, особено когато се касае за кърменето на първо дете. При много жени кърменето потръгва гладко от самото начало и се получава съвсем естествено и инстинктивно, но някои майки изпитват трудности и преминават през проблеми в началото. А когато кърменето е вече установено и върви безпроблемно, то се превръща в такава неизменна част от ежедневието с малко дете, че много майки дори и не си представят как ще успокояват, приспиват и изхранват бебето през периодите, когато е неразположено и отказва твърда храна, ако не беше майчиното мляко.

Кога е естествената възраст на отбиване

Deteto.info

Ла Лече Лига вярва, че в идеалния случай кърменето ще продължи толкова дълго, колкото майката и бебето желаят и докато бебето надрасне нуждите си. Естествената възраст на прекратяване на кърмаческите отношения е различна според културните особености на обществото (в Монголия не е необичайно да се кърми до 6-годишна възраст на детето, докато в западните култури възрастта за отбиване варира между 1 и 3 години), но и според някои чисто биологични фактори. Според изследвания на групи биологични видове, включително човекоподобни маймуни, техните малки се отбиват по време на никненето на първите постоянни кътници. При хората това отговаря на пет и половина-шестгодишна възраст. Според друго изследване, малките на приматите се отбиват тогава, когато достигнат една трета от теглото на възрастния индивид. При хората това съответства на възрастта между петата и седмата година от живота на детето. Всяка двойка мама и бебе е различна и по различен начин подхожда към края на кърменето. Има деца, които се отбиват съвършено сами и без нужда от външна помощ на възраст между една и половина и две години. Тогава засиленото двигателно развитие и твърде многото неща за откриване в света навън, постепенно изместват нуждата от често сучене и близост до мама. Други деца настояват да получават кърма дълго след навършване на втората си годинка. Съществуват и случаи, когато се налага майката да отбие поради възникнал проблем от медицинско естество при нея или поради нова бременност. Случва се бременността да е рискова, а кърменето може да предизвика контракции и след консултация с гинеколога си жената може да реши да отбие голямото си дете. Дори, ако бременността протича спокойно, обикновено през втория триместър от нея, кърмата намалява значително и по-голямото дете често спира да суче по собствено желание.

Има ли полза от дългото кърмене

Deteto.info

Качествата на кърмата на дългокърмещите жени не намаляват с времето. Кърмата не се „вкисва” в гърдите, както и не става негодна, колкото по-дълго кърми майката. Ползите от дългото кърмене са точно толкова, колкото и ползите от кърменето изобщо. Кърменето предпазва детето от ушни инфекции, от респираторни заболявания, от
алергии, затлъстяване и гастроентерологични заболявания – изреждаме малка част от здравните ползи от кърменето. Кърмещите и кърмили жени пък от своя страна страдат по-рядко от рак на шийката на матката, рак на гърдата и на яйчниците и от остеопороза. Психологическият ефект на кърменето върху майката и детето също е изключително важен – създава се усещане за комфорт, сигурност, близост, за адекватно задоволяване на нуждите на детето.

Как да подпомогнем отбиването на детето

Deteto.info

С приближаването на третия рожден ден на детето много от кърмещите майки предприемат нежни действия, за да го подтикнат към отбиване. Това може да стане, като не предлагат гърда и по този начин не „подсещат” детето за възможността да суче, разсейват го с различни занимания и игри, когато детето по собствена инициатива потърси гърдата, четат заедно книги, въвличат го в ежедневни дейности или предлагат заместване на сученето със забавни игри. Понякога е нужно и други членове на семейството да се включат в процеса на отбиване на детето – например то да заспива и да бъде успокоявано при евентуално събуждане нощем от друг любим човек (таткото, бабата, дядото и т.н.). Възможно е никой от посочените жокери да не подейства и тогава вероятно е добре да дадем още малко време на себе си и на детето, да изчакаме, докато настъпи нашият подходящ момент за отбиване.
Дългото кърмене и отбиването след това са много специален момент в живота на всяка двойка мама и бебе. Емоциите, породени около отбиването, могат да са много силни за майката, а и за детето. Ако имате съмнения дали вашето време за отбиване е дошло или искате да се срещнете с други дългокърмещи майки, можете да посетите
среща на Ла Лече Лига във вашия град или да потърсите контакт с нас на националния ни телефон, на сайта (lllbg.org) или на страницата ни във Фейсбук (http://www.facebook.com/lllbg). И най-важното е да помните, че вие и вашето дете сте абсолютно уникални и сами определяте колко дълго да продължат кърмаческите отношения помежду ви.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни