►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Дерматит от пелени

Когато алерген или друго подобно вещество раздразни кожата, предизвиква възпаление, известно като дерматит. Често причината остава неизвестна, но и много фактори могат да предизвикат подобни симптоми.

Д-р Милена Генчева
Д-р Милена Генчева

преподавател във Варненския медицински университет, МЦ „Света Анна“ – Варна

Вижте всички статии на Д-р Милена Генчева

Симптоми

Deteto.info

Дерматит от пелени може да се появи, въпреки стриктното спазване на хигиенните препоръки за грижи към кожата. Кожата е зачервена и чувствителна в областта около гениталиите и гънките на бедрата и дупето. Кожата може да бъде суха или влажна, блестяща и опъната, или да има малки папулки. Ако състоянието не се лекува, може да се развият язви.
Кърмаче, което страда от този вид дерматит, е неспокойно, когато  се мие или докосва.Плаче много и спи малко.Трудно му е да седи и лежи, защото всяко движение предизвиква триене на кожата.

Причини

Deteto.info

Бебешката кожа е в около 60% по-тънка от тази на възрастните. Ето защо е по-склонна към изсушаване и раздразнение. Кожната бариера е с уникална структура и биохимични свойства. Чрез селективната си пропускливост, тя защитава от външни дразнители и съхранява вътрешния комфорт.
Причини за появата на дерматит от пелени, могат да бъдат и:

  • растеж на зъбки;
  • ваксинация или чувствителност към предписаните лекарства;
  • промяна на хранителния му режим;
  • употребата на твърде тесни пелени и дрехи може да охлузи кожата и да причини лезии, подобни на одраскване;
  • твърде рядката смяна на пелените.

Профилактика

Deteto.info

Необходимо е да се поддържа добра хигиена на бебешкото дупе. Освен честата смяна на пелените, е препоръчително бебето да стои без пелени през деня за кратки периоди, тъй като въздухът изсушава по естествен и деликатен начин бебешката кожа.
При всяка смяна на пелените бебешката кожа трябва внимателно да се почиства и да се остави да изсъхне напълно преди поставянето на чистата пелена. Бебето може да се измива с топла, но не гореща вода и кожата се попива с леко потупване с чиста и мека кърпа. Могат да се използват мокри кърпички без алкохол и парфюм, но те са неподходящи при възпалена или чувствителна кожа, защото могат да травмират кожата при триенето.
Необходимо е да се използват деликатни продукти за бебешка кожа, които да засилят естествената кожна бариера. Внимавайте с продуктите на цинкова основа – може прекомерно да подсушат кожата. Продуктите трябва да отговарят на следните стандарти: да не съдържат парфюм, консерванти, антисептици, потенциално токсични съставки или излишни добавки. Тези продукти трябва да поддържат оптимално ниво на влажност, да имат клинично доказан ефект и да са абсолютно безопасни.
Профилактиката е много важна за здравата бебешка кожа. Внимателно избирайте продуктите за грижа за Вашето бебе. Нито един от тях не е универсално средство. Съдържанието само на естествени съставки, напълно нетоксични, липсата на аромати и консерванти, са гаранция за безопасност и свеждат риска от развитие на дерматит на Вашето бебе до минимум.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни