►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Захранване

След първоначалните адаптационни проблеми, които всяко семейство преживява първите месеци след раждането на бебето, както и след установяването на удобен режим на кърмене, идва ново изпитание за майката - захранването.


Захранване

На пръв поглед това е едно от най-естествените и обичайни процеси, но все повече започва да буди притеснения и въпроси. В настоящия материал ще Ви представим най-разпространения модел – схема за захранването, както и няколко препоръки.

В първите месеци след раждането бебетата растат и се развиват с изключително бърз темп – буквално с часове. С всеки изминал ден малкото човече започва да прави нови и нови неща и постепенно придобива умения, които не е владеело до преди дни. За всичко това е необходима много енергия, която бебчо си набавя чрез храната. Независимо дали бебето е хранене изцяло естествено, смесено (кърмене и дохранване с адаптирано мляко) или е било на изкуствено хранене, идва моментът в който трябва да бъде захранено. Захранването фактически се случва, когато в ежедневното меню на бебето, едно кърмене се замени с твърда храна (условно се нарича твърда, тъй като вече не е кърма или адаптирано мляко). Съществуват спорове сред педиатрите кога е правилно да настъпи захранването. Голям процент защитават т. нар. ранно захранване, което започва на 4-месечна възраст. Доводът е, че енергийните нужди на бебето нарастват и кърмата или адаптираното мляко вече не успяват да задоволят хранителните му потребности. То вече има нужда от по-разнообразна храна, която да подпомага развитието. Немалка част от педиатрите препоръчват по-късно захранване, т.е. след навършването на 6 месеца, с аргумента, че до тази възраст бебетата напълно задоволяват хранителната си нужда чрез кърмата и, че ранното захранване по-скоро би причинило проблеми с все още недобре развитата храносмилателна система на бебето. Както разбирате съществуват различни становища, всяко от които има своите предимства и е въпрос на личен избор – Ваш или на педиатъра Ви какво ще предпочетете.

Кога бебето е готово да бъде захранено

Deteto.info

Има някои признаци, които показват готовността на бебето да премине на твърда храна.
1. Когато вече умее да седи самостоятелно, облегнато на облегалка (поне за няколко минути);
2. Когато умее да задържа главичката си;
3. Когато изчезне рефлексът за избутване с езиче на всичко, което се сложи в устата му;
4. Когато започне да проявява по-засилен интерес към вашата храна
Обикновено тези признаци настъпват в различен етап от развитието на бебето. Трябва да имате предвид, че всяко бебче се развива различно и това са общи параметри, които не са 100 % валидни за всички. За да сте по-спокойна и уверена, че няма да избързате или закъснеете, изчакайте докато се появят няколко признака.

С какво да започнем...

Deteto.info

Освен различни мнения по въпроса за периода на захранването, има разминавания в становищата на специалистите и по отношение на самото хранене. Някои педиатри предлагат схема с плодово пюре, други препоръчват зеленчуково. Напоследък се говори и за захранване, водено от бебето. Всичката тази информация, обаче обърква майките и те се чудят какво да предприемат. Окуражаващо е, че всички тези модели са изпитани и безопасни. Т.е. както и да захраните бебето си (следвайки някоя утвърдена система) няма да сбъркате. Изберете тази, която подхожда най-много на вас и ви се струва най-подходяща.

Готови или домашно приготвени пюрета

Deteto.info

Отговорът и на този казус не е еднозначен. От една страна приготвянето на храната за бебето отнема време. Освен това почти никой не може да гарантира какъв е произходът на плодовете и зеленчуците, които използвате. Има голям риск да са с високо съдържание на нитрати и вредни вещества. Ако решите да готвите за своето мъниче следвайте няколко правила:
1. Избирайте сезонни плодове и зеленчуци – по този начин вероятността да са изкуствено стимулирани е по-малка
2. Избирайте средно големи плодове и зеленчуци – необичайно едрите обикновено са резултат от използването на азотни торове
3. Старателни измивайте (с четка) плодовете и зеленчуците, след което ги накисвайте във вода за известно време (около час).
4. Изрязвайте най-нитратните части на зеленчуците – опашките и обелките на краставиците, тапите на доматите, кочанът на зелето и т.н.
5. Ако имате възможност използвайте еко (био) плодове и зеленчуци – те имат сертификат, който удостоверява произхода и качествата им. Недостатъкът е, че са доста по-скъпи и не можете да ги намерите навсякъде.
6. Използвайте пресни плодове и зеленчуци – замразените или консервирани такива губят част от полезните си свойства в следствие на обработката.
7. Храната на бебето не бива да се претопля или замразява. Приготвяйте количеството, което ще е необходимо за едно хранене.

Ако този вариант не ви харесва и не смятате, че е подходящ за семейството ви, то тогава решението е да използвате готови пюрета. Една от най-положителните страни на тези храни е, че не изискват никакво време за приготвяне. Те са напълно готови, дозирани според изискванията и можете да сте напълно спокойни, че нямат допълнителни вредни вещества – като консерванти, оцветители и др., подобрители. Проблемът с качеството и произходът на продуктите, от които са приготвени, обаче все още стои. Тук вариант е да купувате био пюрета, но имайте предвид, че цената е доста по-висока.

Схема за захранване на 4-месечна възраст

Deteto.info

6: 00 ч

 • кърма (адапт. мляко)

9:00 ч

 • кърма (адапт. мляко)

12:00 ч

 • кърма (адапт. мляко)
 • постепенно захранване с готово млечно – зеленчуково пюре в края на месеца

15:00 ч

 • кърма (адапт. мляко)
 • 10-20 мл плодов сок

18:00 ч

 • кърма (адапт. мляко)

21:00

 • кърма (адапт. мляко)

Съвети

Deteto.info

Въвеждането на новата храна винаги трябва да бъде сутрин или по обяд, за да можете да проследите как детето ще я възприеме.
Когато въвеждате нова храна бебето трябва да бъде напълно здраво.
Количеството на храната, която въвеждате трябва да се увеличава постепенно.
Не насилвайте детето да приема новата храна, ако то явно показва, че не желае. Предложете отхвърлената храна отново след известно време.
Не се въвеждат едновременно две храни.

Ред на въвеждане на храните

Deteto.info
 • Зеленчуково пюре (4-ти месец);
 • Плодово пюре (4-5-ти месец) – по-добре е да започнете със зеленчуковото пюре, тъй като плодовете са по-сладки и бебетата проявяват афинитет към тях и отказват зеленчуковите пюрета.
 • Жълтък – въвежда се в началото на 5-тия месец. Задължително е да бъде твърдо сварен. Схемата за включването му е по ¼ два пъти седмично;
 • Млечно-плодов кисел - дава се две седмици след въвеждане на зеленчуковото пюре;
 • Месно пюре  - дава се през ден след като детето навърши 5-месечна възраст – започнете с по-леки меса – пилешко, пуешко;
 • Попара – в началото на 7-ия месец. В попарата има сирене, което е необходимо за детето, тъй като внася калций в организма му;
 • Риба – въвежда се след 7-месечна възраст, като се дава веднъж седмично, в ден, в който няма месо;
 • Кисело и прясно мляко – въвеждат се след навършването на 1 година, като се започва с киселото мляко.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни