►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Да подготвим дома за новия член на семейството

С всеки изминал ден, ставате все по-нетърпелива в очакването си. Искате час по-скоро да видите личицето на Вашето бебче. Въпросите, тревогите и терзанията стават все повече и все по-големи. В моментите, когато мислите за бебчо се чувствате неимоверно щастлива и в същото време малко обезпокоена за раждането и първите дни след това. Това е нормално и дори обичайно, все пак предстои голяма промяна – Вие ще ставате майка. За да уплътните времето преди раждането е добре да подготвите дома си за малкото човече.


Да подготвим дома за новия член на семейството

На първо място трябва да се примирите с идеята, че живота и ежедневието Ви няма да протичат по обичайния начин. Разликата ще бъде драстична и ако правилно се настроите за предстоящото, може да бъде и прекрасна. Съществена промяна ще претърпи и дома Ви. Затова е важно да започнете подготовката няколко месеца преди термина. Имате доста работа, но тя може да бъде приятна, забавна и изпълнена с прекрасни мисли за бъдещия член на семейството. Това ще Ви помогне да се настроите психически и емоционално за вълнуващото приключение, което предстои – майчинството.
В настоящия материал ще се постараем да Ви помогнем за фактическата подготовка на дома Ви. Като всяка организирана бъдеща майка, е добре да си начертаете план, по който да се движите. Така няма да пропуснете нищо, а и няма да похарчите допълнителни пари за излишни вещи. Структурата на схемата трябва да изглежда така: детска стая, детски приспособления и аксесоари, козметика, дрехи.

Стаята

Deteto.info

Детският кът или стая, в зависимост от възможностите и предпочитанията Ви, трябва да е готов преди да постъпите в болница, за да сте сигурна и спокойна, че като се завърнете с малкото бебе на ръце, всичко необходимо ще е на мястото си, в готовност да Ви послужи. Най-добре е да направите всички покупки предварително и да подредите къта  няколко месеца по-рано. Опитът показва, че удачен момент да го сторите е краят на втория триместър – тогава все още няма да се чувствате толкова натежала и ще можете без много усилия да свършите тази работа.

Изберете възможно най-светлата стая или, ако нямате възможност за това, поне локализирайте легълцето, предвидено за бебето, в най-светлата част на помещението. Много е важно, стаята да може да се проветрява, тъй като ще се налага да го правите поне веднъж дневно. Цветовете е добре да бъдат бледи, за да успокояват бебето и да не натоварват сетивата му. Боята, с която са боядисани стените трябва да бъде естествена и нетоксична. Недейте да препълвате стаята с излишни играчки и мебели, тъй като след като малчо се появи ще имате нужда основно от свободно пространство. Мебелите, които са от първостепенна необходимост са легло, място за преповиване, гардеробче и/или по-голям шкаф, столче за хранене и кът за игра. Леглото е може би най-важната мебел от изброените. Има богат избор на легла, така че няма да се ангажираме с марки и модели, но имайте предвид, че е хубаво материалът, от който са изработени мебелите на детето, да бъде качествен и от истинско (масивно) дърво. Повечето детски легла са във вариант кошарка, т. е имат решетки или някаква мрежичка, която предпазва бебето от падане, а в последствие се превръща в незаменим помощник на мама, когато тя иска да свърши нещо, без да се притеснява, че с бебето може да се случи нещо, в нейно отсъствие. Въпрос на предпочитание е, дали легълцето ще бъде с възможност за преустройство, така че детето Ви да може да го използва и след няколко години или не. Изключително важно е да подберете внимателно спалното бельо на детето – чаршафите, завивките – те трябва да са от естествени материали (памук), за да не предизвикват дразнене и да не се получи алергия. Кожата на новороденото е изключително чувствителна, така че задължително преди да сложите бебето в тях, трябва да ги изперете с подходящ перилен препарат (за бебета). В началото (през първите шест месеца) можете да гладите чаршафите и дрешките, по този начин ще елиминирате всякакви бактерии, които по един или друг начин попадат по тях. Останалите мебели, съобразете с вкуса и предпочитанията си, но се стремете да бъдат възможно най-практични и функционални – в конкретния случай това означава да не заемат много пространство от стаята, но да побират много вещи и то така, че лесно да ги намирате. Това означава да се спрете на гардеробче с много шкафчета и етажерки, по които да подредите всички принадлежности на бебето, които никак не са малко. Много е важно да подберете удобен плот за преобличане, за да можете да се справяте много бързо с тоалета и преповиването на бебето и да се чувствате комфортно. Кътът са игра, на този етап е необходимо да бъде само планиран или евентуално обособен. След няколко месеца в него постепенно ще се появяват различни играчки, с които мъничето ще си играе.

Принадлежности, аксесоари, играчки

Deteto.info

Това е може би най-голямата група, към която спадат най-различни неща – от наистина нужни, през не чак толкова необходимо, до напълно излишни. Далече сме от мисълта, че всяко нещо, което купите ще е 100 % полезно и на мястото си. Сигурни сме, че всеки човек, не само бъдещата майка, в дома си има вещи, които са купени сякаш под въздействието на моментно зашеметяване и чието приложение е напълно необяснимо, така че със сигурност и сред принадлежностите на бебето Ви ще се намира по някоя дрънкулка или аксесоар, който по никакъв начин не влиза в употреба, но пък Ви е стопил сърцето на рафта в магазина. За да спестите на семейния бюджет такова разточителство е добре да си направите списък, по който стриктно да се движите. Ето и някои от най-важните неща.

За легълцето

Deteto.info
 • 4 бр. спални комплекта – памучни чаршафи, завивки и възглавнички. Изберете възможно най-изчистените варианти (без копчета, ръбове, апликации, бродерии, връзки и панделки). Да,  те изглеждат прелестни, но е възможно да причинят дискомфорт на бебето. Все пак приоритетно е как се чувства то, а не как изглежда;
 • Дюшек – ортопедичен, непромокаем и с възможност лесно да се изважда и евентуално да се проветрява или пере;
 • Памучни пелени или кърпи – ще са Ви необходими няколко броя, тъй като трябва да ги поставяте, когато преобличате бебето, когато му правите масаж и т.н.
 • Играчки – висулки, музикални или др. При избора на играчка можете да проявите предпочитанията си, но имайте предвид, че е добре висулката на леглото да е една и да е възможно най-семпла, тъй като вниманието на детето не може да поеме всичките и функции и се натоварва от прекалено многото фигурки, цветове и мелодии.

През първата година специалистите съветват да не се използва възглавница. Ако все пак държите, изберете съвсем ниска такава.

Дрешки

Deteto.info

Бебешките дрехи са наистина очарователни и видът им умилява всяка майка, но не се увличайте! Ще имате нужда от съвсем малко дрешки, така че не се впускайте да купувате всичко, което Ви пресече погледа. Звучи малко разочароващо, но и в този случай е по-добре да заложите на удобството, вместо на красотата. При избора на дрешки трябва да мислите вече като майка – т.е. да оглеждате внимателно всеки детайл и да предвиждате евентуалните неудобства за бебето. Освен това трябва да мислите и за себе си – подбирайте дрешки, които лесно се преобличат, тъй като ще трябва да го правите по няколко пъти на ден и то възможно най-бързо. Дребните копченца, панделки и завъртулки обикновено пречат. Най-лесно е да подбирате облекло, което се закопчава отдолу, между крачетата, така няма да се налага да събличате детето голичко, когато сменяте пелените му.
И така за първите няколко месеца имате нужда от:

 • 5-6 бр. долни бодита с дълъг ръкав
 • 5-6 бр. бодита с къс ръкав
 • 5-6 бр. гащеризончета (бодита с дълъг ръкав и крачол)
 • 6 бр. блузки
 • 3 бр. горнища
 • 1-2 бр - шапка -  според сезона се избира и типът на шапчиците
 • 5-7 чифта чорапки – памучни
 • 1-2 бр. хавлийки за след баня
 • 3-4 бр. Лигавници

Аксесоари за къпане и козметика

Deteto.info

На пазара има много разнообразна козметика, която претендира, че задоволява всеки вкус и предпочитания. Ваш е изборът, дали ще купите хипоалергична, биокозметика или напълно стандартна. Важно е да знаете, че всички продукти за деца, които се предлагат по магазините минават през строг контрол и не бива да се притеснявате прекомерно. Вглеждайте се обаче в срока на годност и целостта на опаковката. Изберете продукти за бебето по възможност от една марка. Ако използвате различни козметични препарати и евентуално бебето получи алергична реакция, няма да знаете към кой точно е проявена. Купете и малка ваничка, в която да го къпете, има анатомични такива, както и специални постелки, които не позволяват бебето да се плъзга.

Трябват Ви:

 • Бебешки сапун или гел за измиване;
 • Ваничка, корито за къпане;
 • Гъбка за баня;
 • Бебешко олио;
 • Бебешко мляко или лосион;
 • Бебешко гребенче и четка;
 • Бебешки клечки за уши с ограничител;
 • Мокри кърпи;
 • Ножичка / нокторезачка; 
 • Носов аспиратор;
 • Памперси за новородено;
 • Препарат за пране за бебешки дрехи;
 • Термометър за стаята;
 • Термометър за вана;
 • Крем против подсичане;
 • Шампоан за тяло и коса – обикновено са комбинирани;
 • Играчки за баня – първоначално и те няма да са ви необходими, но след известно време ще ги оцените;

Принадлежности за хранене

 • Помпа за изцеждане на кърма;
 • Биберон залъгалка 1-2 бр.;
 • Биберони за шише – 2-4 бр. 0-4 м. ;
 • Стерелизатор за шишета;
 • Шишета – 4 бр. ;
   

Други

Deteto.info
 • Бебешка количка – моделите са изключително много и варират от няколкостотин до няколко хиляди лева. Въпрос на възможности и предпочитание е, каква ще си купите. Обърнете внимание на маневреността й, тъй като ще се налага да разхождате дълго време бебето в нея и, ако Ви е неудобна, бързо ще се изморявате.
 • Чанта за излизане – много често самите колички имат такава, но ако нямат е добре да си купите. Дамската Ви чанта няма да побира всичко необходимо, бъдете сигурна.
 • Кошница/столче за кола  - посъветвайте се с консултантите в магазина, кой вариант ще е най-подходящ за Вас. Имайте предвид, че кошницата ще Ви потрябва още на излизане от родилния дом.
 • Бебефон – изключително удобен е, ако бебчо спи в отделна стая.
 • Кенгуру, слинг – не са задължителни, но са удобни, когато искате да свършите нещо и се налага ръцете Ви да са свободни. Освен това ще има много моменти, в които няма да можете да вземете количката със себе си, тъй като е много обемна.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни