►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Начало на кърменето: често срещани проблеми и как да ги избегнем или преодолеем

Зачевам – бременна съм – раждам – кърмя. Така върви естествената последователност на създаването на новия живот. За повечето от нас действително това е най-нормалното, най-правилното нещо на света. Но понякога, също както с други иначе нормални неща, кърменето може да поставя пред новата майка някои препятствия и тя да се нуждае от малко помощ, за да ги преодолее. И така, ето няколко от най-често срещаните проблеми с естественото хранене на бебето през първите дни и седмици, както и идеи как да ги преодолеем или дори още по-добре, изобщо да ги избегнем.


Начало на кърменето: често срещани проблеми и как да ги избегнем или преодолеем

Болезнени зърна

Deteto.info

Още с началото на бременността гърдите започват да се подготвят за кърменето. Те наедряват и стават по-чувствителни – млечните жлези вътре в тях се пробуждат и започват да увеличават обема си, а няколко седмици по-късно и да правят коластра, която после ще е първата, много важна храна на бебето. Зърното също търпи промени – много майки забелязват, че то нараства и заедно с ареолата (тъмният кръг около зърното) става по-пигментирано и с по-наситен цвят. На ареолата са разположени малки „пъпки” – т.нар. жлези на Монтгомери. Тези жлези играят специална роля: произвеждат естествена омекотяваща „смазка”, чиято цел е да помогне на кожата на зърната да стане по-еластична и да ги подготви за последващото кърмене. Тази специална естествена „смазка” е една от причините да не се препоръчва измиване на гърдите със сапун или други измиващи средства, които могат да махнат защитния слой от зърната и да ги предразположат към ненужно изсушаване на кожата и потенциално разраняване. Повечето майки откриват, че ежедневният душ и измиването на гърдите само с вода е напълно достатъчен за поддържане на добра хигиена.
Много майки откриват, че няма нужда да мажат зърната със специални кремове за кърмачки преди появата на бебето, освен в случай на прекомерно суха кожа и дискомфорт от докосването на дрехи до гърдите; естествената „смазка”, която тялото им прави, обичайно е напълно достатъчна да подготви зърната за кърмене.
Част от новите майки обаче забелязват след появата на бебето, че слагането на гърда е свързано с болезнени усещания в зърната. Какви са някои от възможни идеи за справяне с проблема?

Позициониране на бебето и засукване

Deteto.info

Недоброто засукване е една от най-честите причини за болезнени усещания в зърната. С времето майките без проблем слагат бебето да суче добре, без да се замислят, но в началото може да отнеме малко практика, за да се постигне добро засукване. За да сте сигурни, че бебето поема гърдата добре, уверете се, че засуква не само зърното, но и 2-3 см от тъмната на цвят ареола – освен по-добро засукване и по-малко потенциални болки за вас, бебето получава повече кърма. Как да сложите бебето да суче:

 • Настанете се удобно. Не трябва да усещате напрежение в раменете или гърба, защото в противен случай няколко хранения по-късно ще сте сериозно уморена. Не се навеждайте към бебето, защото това ще умори гърба ви – ако то е по-дребно или позата, в която сте, го изисква, по-добре повдигнете него към вас, като подложите възглавница в скута си.
 • Настанете бебето удобно. Можете да го сложите върху вас, с глава между гърдите ви, докато вие сте полулегнала, или да го държите в ръце, подпрени на възглавници, но каквато и поза да изберете, важно е то да е изцяло извърнато към вас, с коремче, опряно във вашия корем.
 • Когато главата на бебето е на нивото на гърдата, поднесете зърното към устичката му. Погъделичкайте горната му устна (между нослето и устичката) и когато бебето инстинктивно леко наклони глава назад и отвори уста, ще засуче зърното.
 • Уверете се, че е поело зърното добре: устните са извити навън, бузите не са хлътнали; на всеки няколко сукания чувате преглъщане (може да звучи като много приглушено „къх-къх”, казано без да отваряте уста; ако се вслушате, ще можете да видите ритъма на сукане на бебето. При повечето бебета в първите дни е например така: сучене-сучене-къх-сучене-сучене-къх)

Кожата на гърдите трябва да се пази от изсушаване, особено при болезнени усещания, когато прекомерната сухота може да утежни допълнително проблема. Кърмата е антибактериална, а смазката, която произвеждат жлезите на Монтгомъри, също се грижат да предпазят гърдите и да осигурят еластичността на кожата. Няма нужда гърдите да се мият повече от веднъж на ден, при ежедневния душ, и то без употребата на измиващи вещества – водата ги почиства достатъчно добре.
Най-често след корекция на засукването болезнените усещания в зърната преминават в рамките на няколко дена. Междувременно за по-бързо оздравяване на болезнените зърна могат да помогнат няколко капки коластра или кърма, намазани по зърната и оставени да изсъхнат на въздух. Някои майки прибягват до помощта на крем за зърна – в аптеките има различни марки, но може да е добре да се предпочете крем без отмиване преди хранене, за да се избегне допълнителното изсушаване на зърната.
Ако бебето засуква наглед добре, но въпреки това болезнеността на зърната продължава, не се притеснявайте да потърсите Ла Лече Лига лидер, за да обсъдите идеи и предложения.

Препълнени гърди

Deteto.info

След първите 2-5 дена коластрата постепенно се измества от кърмата – първо преходно, а после зряло женско мляко. При някои майки това става по-бавно, а при други – буквално за часове. Млякото „идва”. Ако бебето суче често (8-12 пъти за денонощие), това идване на кърмата може дори да остане незабелязано в началото, защото то ще изпразва гърдите регулярно. Понякога обаче по-голяма пауза между храненията или неефикасно сукане и изпразване на гърдите ще доведе до препълване: твърде много мляко, което носи неприятно усещане за напрежение. Важно е на препълването на гърдите да се обърне внимание бързо и навреме. Какво можете да направите:

 • На първо място, без отлагане слагайте бебето да суче възможно най-често. В много случаи навременното слагане на бебето на гърда е всичко, което е нужно, за да се реши проблема.
 • Ако бебето не успява да облекчи достатъчно напрежението в гърдите, или по някаква причина сте разделени, малко изцеждане на ръка ще помогне. С пръсти под гърдата и палец отгоре, на 2-3 см от ареолата, внимателно натиснете леко навътре към гръдния кош, след това леко съберете пръстите един към друг и в посока навън. Ако препълването се случи, докато сте още в родилния дом, можете да помолите акушерката да ви покаже как да се цедите. Ръчното изцеждане може да отнеме известна практика, но веднъж усвоено, е винаги под ръка. Някои майки предпочитат да се цедят с помпа и това е също добър вариант.
 • При твърде сериозно препълване, когато някои майки казват за гърдите си, че са „на камък”, засукването на бебето или изцеждане може да не се получават: гърдата е вече толкова препълнена и отекла, че вътрешното напрежение в млечните канали пречи на кърмата да потече свободно. За да се облекчи това напрежение, често помага техниката за обратен натиск. Пръстите на ръката (с ниско изрязани нокти) се доближават с върхове близо един до друг и оформят „фуния”. Тази „фуния” се поставя на ареолата така, че зърното е в средата, между пръстите, а самите те са на около 2 см от него. Натиска се към гръдния кош, като се задържа по-продължително време (около минута). След отдръпване на пръстите често в ареолата могат да се видят вдлъбнатини: това са местата, където отокът е леко избутан навътре. Този обратен натиск се прави няколко пъти, като всеки път пръстите леко се преместват в кръг, докато ареолата бъде притисната постепенно околовръст. В резултат отокът на ареолата обичайно спада достатъчно, за да може тя да поомекне и бебето да засуче или гърдата да се изцеди.
 • Въпреки че много майки споделят, че топъл компрес помага за по-лесно потичане на млякото, при препълване и отичане хладни компреси преди и след кърмене/изцеждане често помагат за облекчение и успокоение.

Запушен канал

Deteto.info

Понякога част от млякото в гърдата не се оттича добре: някой от малките каналчета може да се запуши и кърмата да застои. Такъв застой на кърма най-често има ясни външни признаци: мястото е болезнено на допир, кожата е по-топла на пипане, може да е зачервена, често отдолу се усеща бучка, даже останалата част от гърдата да е мека. Повечето майки се сблъскват със запушен канал в един или друг момент от кърменето; често те действат бързо и инстинктивно, слагат бебето да суче и проблемът скоро се решава. Какво да правите, ако усетите, че имате запушен канал?

 • Не губете време и накърмете бебето: честото слагане на гърда много помага. Някои майки откриват, че ако сложат бебето да суче в поза, в която брадичката му сочи към бучката, имат по-голям успех и застоят преминава по-бързо.
 • Затопляне – масаж – кърмене/изпразване на гърдата – почивка. Това златно правило при запушен канал осигурява ефективна и ефикасна грижа за проблема. Някои майки ползват за топъл компрес затоплена кърпа, други взимат душ с топла вода. Нежен масаж от основата на гърдата към зърното, от всички страни, в продължение на няколко минути, помага на млякото да потече по-лесно. Слагане на бебето да суче, или ако това в момента не е възможно, изцеждане на гърдата на ръка или с помпа. И накрая, почивка, защото физическата умора също допринася към проблема.
 • Много майки споделят като ефикасно средство за запушен канал компрес от прясно зеле: зелев лист с изрязана средна жила се начуква или набожда на няколко места с нож и се увива около гърдата така, че зърното да остане свободно. На всеки половин час листото (листата) се сменя с ново, като може да се охлади предварително и така също да помогне за по-голям комфорт. След преминаване на запушения канал зелевите листа не бива да се слагат повече, защото някои майки забелязват, че това може да намали количеството мляко.
 • Ако запушеният канал не преминава, или напротив, се влошава, вдигате температура, имате треска и обща физическа отпадналост, добра идея е да се чуете с лекаря си, с когото да обсъдите симптомите, както и да потърсите Ла Лече Лига лидер за допълнителни идеи за решаване на проблема.

Бебето спи в прегръдките ви, но не и в креватчето си

Deteto.info

След като бебето се насуче от едната гърда, то много често ще задреме на нея. Това е нормално поведение за здраво, нахранено новородено. Често обаче при опит да бъде оставено в креватчето, то започва да плаче. Това също е нормално: девет месеца то е прекарало в тясна близост с майката и усещането за простор около него го кара да се чувства несигурно.  Човешките бебета се раждат недоразвити и имат нужда от много внимание, обгрижване и физически контакт: неслучайно някои наричат първите месеци след раждането „Четвърти триместър”. Бебето се доизносва, буквално, върху майката. На гърдата то има всичко: топлина, храна, обич и закрила.

Бебето засуква гърдата и не пуска след заспиване

Deteto.info

Когато сваляте бебето от гърдата, ако то все още я държи здраво в уста, не го дърпайте: така можете да причините травма на зърното. Вместо това, опитайте да вкарате кутре между венците му, там, където при вас са кътните зъби. Така ще нарушите вакуума и можете да го свалите от гърда.

От една гърда или от две

Deteto.info

В първите седмици повечето майки предпочитат да предлагат на бебето и двете гърди на едно хранене – така не само осигуряват по-добра стимулация на кърмата, но и са уверени, че то яде толкова, колкото му се иска. Добре е обаче бебето първо да изпразни достатъчно добре първата гърда, преди да му се предложи втората, затова не е нужно времето, което бебето прекарва на гърда, да се ограничава. Някои бебета ще искат да сучат и от двете гърди на всяко хранене, други ще искат такава допълнителна порция само понякога. С времето ще намерите вашия ритъм.

Колко често

Deteto.info

В първите 2-5 дни след раждането гърдите правят коластра: най-първото мляко, наричано „бяло злато” и „първата ваксина на бебето”. Коластрата е различна на цвят, но често е златисто-жълтеникава. Тя е много малко като количество, но изключително богата на хранителни вещества, както и служи за разслабващо средство на бебето и така му помага да изхвърли мекониума, първите изпражнения. В началото бебето яде малко, средно 7 мл коластра на едно хранене, което е съвсем очаквано, като знаете, че стомахчето му е с размер на череша. За сметка на това, малкото стомахче се празни бързо и бебето има нужда да се храни често: 8-12 пъти за денонощие, а при някои бебета и по-често. Честото кърмене на все още не много пълните гърди има и друга важна роля, освен да осигури храна и имунитет за бебето: то се учи как да суче, точно както майката се учи как да кърми, докато гърдите са още меки, преди да са се налели с мляко. Когато кърмата на майката „слезе”, бебето е вече експерт в сученето!
След първите седмици бебето ще започне постепенно да яде по-големи порции и ще прави малко по-големи паузи между храненията. Въпреки това е добре да се помни, че също както възрастните, всяко бебе е със свой, уникален характер и няма нужда да го сравнявате с други деца – дори с братята и сестрите му.


Често кърмене, много физически контакт, емоционална близост... всички тези неща скоро ще ви помогнат да започнете да разчитате знаците, които бебето ви подава, и ще си „говорите” без преводач. Междувременно ако нещо ви тревожи или притеснява или просто искате да споделите – заповядайте на най-близката Ла Лече Лига среща до вас, или позвънете на националния телефон за подкрепа и информация за кърмене, 0888-555-385. Не сте сама в новото приключение, което ви предстои с бебето ви!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни