►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Възпитаване в култура на хранене

Основен приоритет на родителите в отглеждането на децата имат навиците, които възпитават. Много е важно още в най-ранна детска възраст да научите децата си да се хранят, следвайки известни правила. Създаването на култура на хранене не трябва да се пренебрегва. Правилното, балансирано хранене гарантира и добро физическо здраве, а и има голямо значение за развитието на детето. Няколко са компонентите, които трябва да се съблюдават, но за съжаление не винаги е лесно.


Възпитаване в култура на хранене

Храненето трябва да бъде разнообразно, пълноценно, правилно приготвено и в балансирано количество. Освен това трябва да се създаде подходяща нагласа на децата към храната, за да се предотвратят евентуални хранителни разстройства и проблеми с наднормено тегло.

Разнообразна и пълноценна храна

Deteto.info

Храната, която е предназначена за децата задължително трябва да бъде внимателно подбирана и съобразена с нуждите на детския организъм. Когато пазарувате имайте предвид най-вече две неща – продуктите да са пресни и с ясен произход, както и да са част от основните хранителни групи. За да се ориентирате по-добре, можете да си набавите една детска хранителна пирамида, в нея задължително фигурират препоръчителните продукти и пропорциите, в които да се предлагат. Основните групи храни имат отношение към развитието на детския организъм и затова е важно да не отсъстват от дневното меню на детето. Това са: зърнените храни, плодовете и зеленчуците, млякото и млечните производни, месото, рибата, бобовите храни, ядките, мазнините. Препоръчва се също така, доколкото е възможно ястията да не се повтарят в период от две седмици.

Честота на храненията

Deteto.info

Друг основен момент при изграждането на хранителна култура в детето е честотата на храненията. За деца до 8-годишна възраст е добре те да са пет, от които три са основни – закуска, обяд и вечеря, а две са междинни – предобедна и следобедна закуска. Основните хранения са най-лесни за контролиране, тъй като в повечето случаи децата са или вкъщи или в детско заведение. А там количеството и качеството на храната е преценено. Проблем се появява при междинните хранения, тъй като често те не са официални и детето хапва набързо някоя вафла или шоколадово десертче, което е изключително неправилно. От една страна като подход към храната – хапването на крак не бива да бъде навик на Вашето дете. От друга страна, въпросното лакомство задължително е с много добавена захар и мазнини и никак не е полезно. А и не се вписва в представата за добра култура на хранене, не е хубаво и за храносмилането, тъй като обикновено твърде бързо е изконсумирано голямо количество храна. Редовното хранене предполага по-често похапване на по-малко количество храна, което е добре за усвояването й. За едно основно хранене, количеството не бива да надвишава 400 гр. (общо всички ястия). Това е ориентировъчната, достатъчна храна за подрастващите за едно ядене.

Избор на храни и тяхната обработка

Deteto.info

Обработката и приготвянето на храните също има голямо значение за правилното хранене. По възможност храната трябва да не е пържена, а варена или печена. Друго правило е да не претопляте повече от веднъж ястията, защото губят от качествата си – хранителни и вкусови. Същото важи и за замразените храни, веднъж извадени от камерата или фризера, не бива повторно да се замразяват. Плодовете и зеленчуците трябва да се консумират след внимателно измиване и е хубаво да са свежи. При термична обработка, витамините в тях се разрушават и по този начин те губят от полезността си. Също така за предпочитане е да се дават на децата пресни плодове и зеленчуци, вместо консервирани. В това число плодовите сокове са полезни само, ако са прясно изцедени и без добавена захар. Най-добре е да са приготвени в домашни условия. Освен това, при избора трябва да се ръководите от това, което е характерно за сезона, а не да купувате екзотични плодове и зеленчуци, които в най-добрия случай се внасят и не са особено пресни в момента на консумация. Да не говорим за количеството вредни вещества, което съдържат обикновено. За да ограничите наличието на пестициди и нитрати е добре много внимателно да измивате плодовете и зеленчуците под течаща вода, по възможност с четка или гъба и даже да ги накисвате във вода,  преди консумация. Освен това избирайте зеленчуци със среден размер, тъй като най-често те имат минимално съдържание на нитрати (необичайно едрите зеленчуци са резултат от използване на азотни торове). Друг съвет в тази посока е да се премахват тези части на растенията, които са  “най-нитратни”: обелките и дръжките на краставицата, кочана и външните листа на зелето, тапите на доматите и т.н.
При избора на мляко и млечни храни е хубаво да се ръководите от съдържанието на мазнини и сол – то трябва да е намалено. За прясното и кисело мляко - около 1.5% - 2% масленост. В момента можете да се ориентирате и по знака БДС (Български Държавен Стандарт), за да сте сигурни, че важните бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus са налични.
Месото също трябва да бъде част от ежедневното меню на детето Ви. Избирайте пилешко, телешко или пуешко месо. Избягвайте да сервирате свинско, тъй като то е твърде тлъсто. Когато го приготвяте, се стремете да отделяте тлъстините и да махате кожата и карантията. Освен това се опитвайте да подбирате прясно месо, по възможност с ясен произход. Поне веднъж седмично включвайте риба в менюто, а най-добре е да го правите през четири дни. Един полезен съвет по отношение на приготвянето, е да не слагате много подправки, тъй като те дразнят стомаха. Опитвайте се да готвите възможно най-простичко, така храната Ви ще бъде много по-полезна.

Празните калории

Deteto.info

Консумирането на празни калории трябва да се ограничи колкото се може повече. Под празни калории се разбират храни с понижена хранителна стойност. Това са всички сладкиши, шоколади, сладоледи, вафли, чипсове, зрънчовци или с няколко думи тези неща, които децата ни много обичат и никак не им харесва да ги ограничаваме. Тези храни или сa с много добавена захар, или са много мазни и солени, вследствие на обработката и по правило имат консерванти, оцветители и вкусови подобрители, които са изключително вредни. Много сладките храни и напитки с нищо не допринасят за здравето на децата и не бива да се дават по-често от веднъж седмично. Дори специалистите по хранене препоръчват приема на подобен тип десерти, да е веднъж на две седмици. Но, тъй като в повечето семейства всяко хранене завършва с подобен десерт, трудно ще успеете да приучите детето към въздържание от сладкиши, затова опитайте поне да намалите количеството им. Пържените и солени храни са твърде тежки и много често неусетно водят детето към затлъстяване. Изграждайки правилно отношение към храната, Вие му гарантирате много по-малко рискове, свързани както със здравето, така и със самочувствието. А проблемът със затлъстяването е много сериозен и не бива с лека ръка да го пренебрегвате, с надеждата, че на Вашето дете няма да се случи. Най-голям процент деца с наднормено тегло има във възрастта 8-16 години, но предпоставки за това трябва да търсим по-рано – в градинската възраст (3-7 години). Затлъстяването води не само до естетически проблеми, но и до сериозни здравословни рискове – сърдечно-съдови нарушения, храносмилателни проблеми и др. В по-късна възраст наднорменото тегло може да е свързано и с проблеми със самочувствието и дори със сериозни хранителни разстройства.
Когато говорим за култура на хранене имайте предвид, че всяко от основните хранения трябва да бъде ритуал. Най-добре е семейството да се храни заедно и в определени часове. По този начин ще можете да показвате на детето, как правилно се използват приборите за хранене, къде трябва да стои салфетката, защо не се яде с отворена уста и много други полезни родителски напътствия. По време на хранене е хубаво да не правите нищо друго (телевизия, компютър, телефонен разговор). Така ще научите детето си на навици, които ще са му от полза, когато е в друго обкръжение.


Възпитанието в здравословни хранителни навици е особено отговорна задача на родителите. Имайте предвид, че освен менюто на детето трябва и Вашето собствено хранене да е съобразено, тъй като във възрастта между 3 и 7 години, децата се учат основно чрез подражание. А обект на копиране в повечето случаи са родителите. Така че добрият пример трябва да е наличен и в това отношение.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни