►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Предимството да имаш дула

Ако вече имате дете, с какви чувства си спомняте за неговото раждане? Имахте ли нужда от емоционална подкрепа в този момент? Просто някой, когото познавате, да бъде до вас и да ви повтаря, че всичко върви добре, че се справяте чудесно, че краят е близо... Или да изразява подкрепата си дори без думи, с обикновени жестове на загриженост...

Олга Дукат
Олга Дукат

сертифицирана дула и инструктор за подготовка за раждането по международната програма на Childbirth International, една от основателките на Център “Естествени идеи”, майка на две деца.

Вижте всички статии на Олга Дукат

Предимството да имаш дула

Жена, която също е раждала и разбира какво изпитвате, която да ви вдъхва спокойствие и увереност и която вярва, че ще се справите... Ако все още нямате дете, мислите ли, че тези неща ще бъдат важни за вас, когато дойде време да раждате? Аз нямах такъв човек до мен, докато раждах децата си, но определено имах нужда от подобна подкрепа. Тогава дори не знаех, че такива жени съществуват и че професията им се нарича дула.

И така коя е дулата

Deteto.info

Ролята на медицинския екип (лекар, акушерка и други) по време на раждането е безспорна – тяхната основна задача е да осигурят физическото здраве на майката и бебето. Често обаче им се налага да се грижат за няколко жени едновременно, както и да имат много други задължения. Не винаги имат възможност да обърнат индивидуално внимание на всяка родилка и да се запознаят с нейните желания и предпочитания предварително. Тъй като виждат раждащи жени всеки ден, постепенно губят чувствителност към чуждата болка (в което разбира се няма нищо лошо, даже щеше да е прекалено тежко за тях, ако не беше така) и понякога забравят колко интензивни и плашещи могат да бъдат усещанията за жената, особено ако ражда за първи път. Медицинският персонал не винаги може или смята за нужно да даде на жената цялата емоционална подкрепа, от която се нуждае в този уязвим момент, и ролята на дулата е именно да запълни тази празнота. Важно е да се уточни, че дулата няма медицинско образование и фокусът на нейната работа е именно емоционалното състояние на родилката.

Дулата се запознава с жената още през бременността – най-често имат поне 1-2 срещи, на които обсъждат предстоящото раждане, въпросите и притесненията на бъдещата майка, нейните мисли и желания. Често дулата помага на бременната да се подготви физически и психически за раждането, да се запознае с предлаганите алтернативи, да избере подходящия за нея лекар или акушерка. По време на самото раждане може да помогне за облекчаването на болката със смяна на позиции, масаж, релаксация, техники за дишане, компреси, акупресура и други. По време на раждането дулата е фокусирана изцяло върху майката – грижи се за нейното спокойствие и комфорт, успокоява я и я окуражава, изпълнява нейните молби (не случайно думата “doula” от гръцки се превежда като “прислужница”). Често дулата помага на майката и за комуникацията с медицинския персонал – обяснява на майката какви са нейните възможности, помага й да формулира и зададе въпросите, които я вълнуват и др. Може би се чудите дали дулата не измества бащата на бебето? Практиката показва, че това не е така, напротив, често тя оказва неоценима подкрепа и на бащата, ако той се чувства несигурен, и деликатно го насочва какво точно би могъл да направи, за да помогне на партньорката си.

Реших да се обуча и да стана дула, защото смятам, че в съвременния свят емоционалните аспекти на раждането изключително много се подценяват и пренебрегват. Днес ние разполагаме с медикаменти и технологии, които могат да следят и да контролират раждането, но всъщност самият процес си е останал абсолютно същият, какъвто е бил преди хиляди години, много подобен на процеса при другите бозайници. И същото основно правило продължава да важи с пълна сила – ако жената е напрегната и уплашена, е твърде вероятно да възникнат проблеми в хода на раждането.

Какви са предимствата от присъствието на дула

Deteto.info

По-позитивно преживяване с по-малко стрес за майката. Вие никога няма да забравите раждането на детето си, независимо как е минало или ще мине. Ще си спомняте и как точно сте се чувствали по време на самото раждане и след това. Според изследванията шансът да имате хубави спомени нараства, ако имате дула до себе си. Изглежда, че присъствието на дула има добър ефект върху самооценката на жените - майките, които са имали дула, по-често казват, че се гордеят със себе си, че са били силни и са се справяли добре, в сравнение с жените, които не са имали дула (46.8% срещу 26.3%). Такива жени по-често оценяват цялото преживяване като “много добро”. (82.5%, за разлика от 67.4% в групата от жените, които не са имали дула). Освен това, жените, които имат дула, задават повече въпроси на медицинския персонал и съответно усещат, че имат повече контрол над ситуацията.

По-малка нужда от обезболяващи. Раждането, както и родителството, е тежка работа и да родиш без обезболяване, без да имаш сериозна подготовка и нужната подкрепа е най-малкото трудно. Обезболяващите медикаменти, които се използват по време на раждане, крият рискове както за майката, така и за бебето, въпреки че разбира се си имат своето място. Правени са много изследвания за това дали присъствието на дула помага на майката да избегне обезболяване, процентите варират, но определено всичките изследвания са единодушни, че продължителната подкрепа от дула намалява нуждата от обезболяване. Понякога разликата е много значителна, например, в едно от изследванията 7.8% от жените, които са имали дула, са поискали епидурална упойка, докато в групата от жени, които не са имали дула процентът е 55.3. Освен психологическата подкрепа, безспорно много важно влияние върху тези резултати оказва фактът, че дулите владеят немедикаментозни методи за обезболяване.

По-леко раждане с по-малко интервенции. Мета анализ на няколко изследвания показа, че присъствието на дула води до намаляване на цезаровите сечения с 51%, използването на окситоцин с 71% и използването на форцепс с 57%. Присъствието на дула може дори да окаже влияние върху продължителността на раждането  - едно изследване установи средна продължителност на раждането без подкрепата на дула – 19 часа и само 9 часа с подкрепата на дула. Също така жените, които са имали дула, по-лесно установяват връзка с бебето и по-често успяват да кърмят успешно.

В началото исках да стана дула, за да помагам на майките да родят естествено, без упойки и медикаменти, за да усетят своята женска сила. След това си дадох сметка, че не всички жени искат точно това, а понякога подобно раждане просто не е възможно по различни причини. Разбрах обаче, че подкрепата от дула би могла да бъде неоценима, независимо от това как ще протече раждането – дали ще бъде нормално раждане или секцио, с упойка или без, всички бъдещи майки имат своите въпроси, притеснения и нужда от индивидуално внимание. Би трябвало майката да е тази, която прави своя избор за това как ще протече раждането на нейното дете, и само тя знае какво ще направи раждането позитивно преживяване за нея. А дулата е там, за да я подкрепя във всяка една ситуация.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни