►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Пет тайни за съня на бебето, които всяка майка трябва да знае

За някои родители изразът „да спиш като бебе” хич не звучи много добре, колкото за други. Поне за новите родители е ясно, че новороденото се буди няколко пъти през нощта. Затова през първите две седмици след раждането дребосъчето ще ви буди, я защото е гладно или просто защото е решило, че се наспало и е време за будуване. Така или иначе обаче добрият сън не е нещо невъзможно дори за тези първи дни и седмици.


Пет тайни за съня на бебето, които всяка майка трябва да знае

1. Създайте ясна разлика между ден и нощ

Deteto.info

Това може да стане в четири прости стъпки:

  • През нощта стаята трябва да е максимално тъмна, а през деня – осветена колкото е възможно повече. Затова когато ставате да храните мъничето през нощта, палете слаба светлина, а през деня не се стремете да затъмнявате стаята докато бебето спи, а точно обратното – пуснете максимално дневната светлина да влезе в стаята.
  • Не наблюдавайте постоянно бебето, не стойте постоянно до главата му. Когато го сложите в креватчето, не стойте до него, така само ще го дразните. Отивайте до него, само ако се разплаче.
  • Научете се да различавате истинския плач от проплакването насън. Реагирайте, само ако проплакването прерасне в сериозен рев.
  • Не общувайте с бебето си през нощта и пазете пълна тишина. Сменяйте му пелената през нощта, само ако е крайно наложително. Не правете нищо през нощта, не се разхождайте нагоре-надолу, не отваряйте шкафове и не вдигайте излишен шум. Бебето трябва да види, че сте неактивни през нощта.

2. Осигурете мирно и спокойно място за спане на бебето.

Deteto.info

Не прекалявайте с музикалните, светещите и издаващи звуци играчки. То няма нужда от прекалено много стимули в своето място за спане, защото те го предразполагат към по-голяма активност. Даже е хубава през първите няколко месеца бебето да спи в люлка за новородено или бебешко кошче.

3. Научете бебето си да се успокоява самичко

Deteto.info

С много малки бебета и особено с тези с колики и дълги периоди на плач и раздразнение, повечето родители търсят някаква стратегия, която да помага на бебето само да се успокоява и да го унася в съня му. Новородените са прекалено малки, за да имат любима играчка, но запомнящата се обстановка в креватчето му и до него, ще му помогне, когато се събуди да види нещо познато, да го оглежда с интерес и да се успокои самичко. Някои бебчета още от много мънички дори се научават да си слагат самички биберона-залъгалка, но и с него не трябва да се прекалява.

4. Осигурете добър режим на бебето през деня с периоди на здрав сън и будуване

Deteto.info

Прекалено измореното бебе ще има проблеми със заспиването и здравия сън. Затова не пропускайте дори и едно спане през деня с мисълта, че така бебето ще е по-изморено и ще спи по-добре през нощта, защото това просто няма да стане.
Внимавайте добре с периодите на будуване и спане като ги съобразите и с възрастта на бебето. Например едно бебе на един месец ще има нужда от около 6 часа сън през деня, на 3 месеца – 4-5 часа, а на 6 месеца – 3-4 часа.

5. Запазете рутината преди нощния сън спокойна и предвидима

Deteto.info

Можете да започнете да установявате някаква рутина преди лягане, когато бебето е на около 2 месеца. То ще започне много да я харесва, както и вие. Започнете поне 60 минути преди часа за лягане, за да има време за всичко. Това става обикновено между 18.00 и 20.00 часа. Включете в рутината приказка, къпане, обличане на пижамата, нежен масаж и ласки и завършете с последното хранене за деня.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни