►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Бебето трябва да яде плодове

Плодовете са първата храна, различна от мляко, която бебето опитва. Отказът да яде плодове е много по-рядко срещан от отказа на зеленчуци или риба, защото вкусът им е по-сладък и приятен за небцето на мъничето. Някои деца като цяло не обичат вкуса на плодовете, други ядат само някои плодове, а трети пък ядат плодови пюрета, но не искат да ядат плодовете на парченца.


Бебето трябва да яде плодове

Яденето на 2-3 плода на ден (и то всеки ден трябва да бъдат различни) е много важно за здравето на бебето, защото всеки един плод съдържа различни хранителни вещества и витамини. Ако не успявате да накарате мъничето да яде плодове, пробвайте това:

  • Започвайте деня с плодове

Закуската е много по-пълноценна, когато добавим и плод към нея. Сок от портокал или няколко парченца банан или пък една круша ще дадат енергичен и вкусен старт на деня и ще предложат едно приемливо количество фибри, витамини и минерали, без излишни мазнини.

  • Предлагайте парченца плодове

Това е най-доброто, което можете да предложите като храна за ядене с ръце и то колкото може по рано – около деветия месец. Така бебето ще свикне с текстурата на плодовете и ще се научи само да поднася храна към устата си.

  • Пробвайте с всякакви плодове – за да видите кои най-много се харесват на бебето. Тези, които не обича или отказва напълно можете да ги поднасяте под различна форма – компот, консерва, сушени – така може даже да са по-вкусни за мъничето.
  • Не е задължително плодовете да са само за десерт след обяда – можете например да ги слагате като допълнение към храненето вместо вода или сок, например можете да предложите компот на мъничето. Плодовете са подходяща храна и за времето между храненията, например дайте на детето сушени плодове вместо бисквити, солети или вафли. Плодовете са подходящи и за следобедна закуска, могат да се прибавят в крема или киселото мляко на мъничето.
  • Ако детето все пак отказва парченцата плодове, давайте му ги под формата на фреш или нектар – можете да разредите нектара с мляко, за да дадете на детето заедно с това и полезната доза калций за деня.
  • Променяйте външния им вид – за да бъдат атрактивни и забавни, давайте парченцата плодове на бебето, направени в различни форми; можете да слагате плодовете в киселото мляко на мъничето; можете също и да замразявате плодове, които после да размразявате и да слагате като украса на крем или кекс.
  • Не позволявайте яденето на плодове да се превръща в основна тема на всяко хранене – ако детето се чувства притискано да яде плодове, то ще ги отказва още по-упорито.
  • Ако държите плодовете в хладилника, те могат да му се струват прекалено студени и затова да не ги иска. Изваждайте ги предварително от хладилника и ги давайте на бебето на стайна температура. Дори има бебета, които ги предпочитат леко претоплени, като пюрето например. Ако и при вашето е така, можете да ги сложите в хладка вода, за да станат по-топлички.
  • Позволете на детето да пипа плодовете и да играе с тях – бебето обича да експериментира с храната, то опознава предметите и изобщо новите за него неща като първо ги пипа, взима ги в ръце и ги оглежда. Така че същото става и с новата за него храна, то ще е пипне, ще я огледа и ще я поднесе към устата си, особено пък ако види и вас да правите същото.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни