►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Варицелата (varicella)

Варицела е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус (HHV-3), вирус от групата на херпесните. Въпреки че много хора свързват думата херпес с гениталния херпес, групата на херпес вирус се състои от около 100 вида вируси, осем от които причиняват болести при хората.


Варицелата (varicella)

Предаването на вируса на варицела става по въздушно-капков път при попадане на образуваните при кихане или кашляне на болния микроскопични капчици съдържащи причинителя във въздухоносните пътища или очите на околните. Друг начин на предаване на инфекцията при варицела е вътреутробно по време на бременността,както и по контактен път от болните от херпес зостер с попадане на инфекциозния материал в дихателните пътища и конюнктивите на очите.

При контакт с болен от варицела се разболяват 80 % от непреболедувалите. Децата боледуват по-често, тъй като повечето възрастни са прекарали тази шарка и притежават доживотен имунитет.

Първият признак при варицела са няколко характерни пъпчици по тялото, лицето и окосмената част на главата. Първоначално те са леко надигнати червени петна до 5-10 мм. в диаметър, като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна. Везикулите могат да бъдат разпостранени по цялото тяло (вкл. и в косата) като отначало са изпълнени със бистро съдържимо,но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички,а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези. Разчесването на везикулите крие опасност от тяхното инфектиране, трудно заздравяване и оставянето на трайни белези. Периодът, в който може да се предаде заразата е 2 дни преди появата на обрива и продължава до пълното излющване на мехурчетата. Инкубационният период при варицела е между 10 и 21 дни след контакт; повечето случаи се появяват между 14-я и 17-я ден. Например, ако едно дете се разболее от варицела, прихваната от училище, братята и сестрите му вероятно ще проявят признаците след 2 седмици.

Как протича болестта

Deteto.info

Обикновено варицелата продължава от 7 до 10 дни при децата, по-дълго при възрастните.
Същинското боледуване при варицела протича с висока температура и обрив. Пъпките са силно сърбящи и се появяват основно по торса на тялото и под мишниците, а при някои и в областта на слабините. Ако се раздразнят силно от чесане, остават белези. Освен по кожата, обриви може да има по гениталиите, ануса и гръкляна. Когато пъпките започнат да се покриват с коричка, означава, че болният от варицела постепенно се излекува и вече не е заразен. Пъпките излизат в продължение на 3-4 дни. Докато се развива обрива при варицела продължават да се появяват нови обривни единици и след това настъпва обратно развитие със завяхване на обривите.

Ако детето ви има обрив от варицела, температура или се чувства неразположено, трябва да извикате лекар, за да постави диагноза (варицелата може да се сбърка с други заболявания).

До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата (лещенка,varicella) е вид шарка протичаща с характерен везикулен обрив (мехурчета по кожата) придружен с остър сърбеж и висока температура.Характерно е, че ако има болен в семейството, то 80 или 90% от останалите членове, които не са я прекарали, ще се заразят.
Въпреки, че се среща предимно при деца под 15 години, всеки може да се разболее от варицела. Най-често боледуват деца между 3 и 9 години, но е възможно боледуване при бебета и възрастни. Всеизвестен факт е, че колкото по-млад е човек, толкова по-леко боледува от варицела. Човек се разболява само веднъж в живота си от варицела.

Какви са симптомите при варицела

Deteto.info

Температура около 38 градуса
Оплаквания, наподобяващи настинка или грип – отпадналост, хрема Болки в гърлото
Обрив

С какво да се храни

Deteto.info

Ако детето ви има висока температура, нека поема много течности, за да не се обезводни. През първите няколко дни му предлагайте твърда храна, само ако то я желае. Давайте му пилешка супа и продукти, богати на въглехидрати, например картофи. Плодовите и зеленчуковите сокове осигуряват течности и хранителни вещества, необходими за борба с инфекциите. Добре е да смесите портокалов с малко лимонов сок и сок от моркови или червено цвекло с малко сок от лечебна поточарка. За стимулиране на имунната система използвайте чесън на таблетки или капсули, а стига детето да обича, го добавяйте суров към храната. Ако то има разстройство, избягвайте млечни продукти и сладки храни. По-малко вероятно е възникването на стомашно-чревни проблеми заради зеленчукова супа или обикновен ориз.
Избягвайте храни, които могат да възпалят устата (като осолени продукти), а давайте супи тъй като са лесни за преглъщане (само внимавайте да не са горещи), често обривът засяга и устата.

http://sharka-bg.com


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни