►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Някои факти за храненето на бебето до 1 годинка

Сигурно едно от най-големите безпокойства на родителите е да съумеят да хранят правилно бебето си. Около тази тема изникват множество въпроси и съмнения: кога да захраним бебето, кое се въвежда първо, какво количество трябва да изяжда и т.н.


Някои факти за храненето на бебето до 1 годинка

От 0 до 4 месеца

Deteto.info

Изключителното кърмене е, без съмнение, най-доброто хранене за бебето през първите месеци.
Особено през първата седмица бебето почти или изцяло се храни на поискване, като кърменията са между 7 и 10 за едно денонощие. В този период е препоръчително бебето да се храни веднага щом даде знак, че е гладно, независимо дали са минали 2,5 часа между храненията или не са.
Така в последствие, когато бебето установи своя режим, в началото на втората до около четвъртата седмица кърменията стават от 6 до 8 максимум. А след четвъртата седмица до около третия месец са между 5 и 6 кърмения на денонощие.
Колкото до продължителността на кърменето, то обикновено трае между 10 и 15 минути на всяка гърда. Когато мине това време гърдата остава празна. Когато премествате бебето от едната гърда на другата, го сложете първо да се оригне.

След 5-ия месец

Deteto.info

След четвъртия-петия месец се препоръчва въвеждането на безглутеновите каши. Това е първата, различна от мляко, храна за бебето, която се въвежда в неговата хранителна диета. Кашите имат добра енергийна стойност заради това, че имат сравнително високо съдържание на въглехидрати. Те също съдържат протеини, минерали и витамини, както и мастни киселини.
Всички каши са частично хидролизирани, което се отразява добре на храносмилането, което при бебето още не е добре развито, което се дължи и на лесната им разтворимост във вода или мляко.
В този период (5 месеца) бебето е вече на 4 кърмения и едно хранене с безглутенова каша+адаптирано мляко. Обикновено последното вечерно хранене е с каша, за да може мъничето да се засити добре и да спи през цялата нощ, без да се буди гладно.

На 6 месеца

Deteto.info

Когато бебето навърши 6 месеца се препоръчва да започнете неговото захранване, ако, разбира се, не сте го започнали след четвъртия месец с кашите. Можете да започнете с плодови каши или пюрета, като за първите, различни от мляко, храни се препоръчват ябълките, крушите и бананите. Заедно с това можете да давате и сокче от ябълка или морков. Препоръчваното количество пюре или каша е 200-220 гр. Като отначало започвате да захранвате мъничето с един вид пюре и с една-две лъжички, като постепенно всеки ден увеличавате дозата докато достигнете препоръчваното за възрастта количество.
Обикновено първо се замества следобедната закуска, тъй като все пак започвате с плодови пюрета и каши, а не с месни или зеленчукови, които са подходящи за обяд.
Не е изключено да започнете захранването и със зеленчуково пюре, като вместо следобедната закуска, с него ще заместите обедното хранене.
За да предпазите бебето от анемия, започнете през този месец да му давате жълтък. Отначало му давайте по 1/4 1-3 пъти седмично докато достигнете до 1 жълтък през ден. Жълтъкът се дава на бебето в зеленчуковото безмесно пюре.

На тази възраст храненето изглежда така:

 • Закуска: кърма или адаптирано мляко
 • Обяд: кърма или адаптирано мляко
 • Следобедна закуска: плодова каша или плодово пюре
 • Вечеря: безглутенова зърнена каша

На 7 месеца

Deteto.info

На тази възраст се въвеждат първите зеленчуци, ако вече не сте го направили в шестия месец. Добре е да ги въвеждаме постепенно и да чакаме най-малко една седмица между всеки нов зеленчук. Най-подходящите зеленчуци като за начало са моркови, картофи и грах.
Също така на тази възраст се препоръчва и въвеждането на бялото и червеното месо (пилешко и телешко). Първо се започва с бялото месо – пилешко или пуешко. След две седмици може да се въведе и телешкото месо. Ако ще го приготвяте у дома, месото трябва да е варено или задушено и съответно да бъде смляно много добре. Най-подходящи обаче си остават готовите пюрета, най-малкото защото поради вида и консистенцията им бебето по-лесно ще ги усвоява и преглъща.
Другото ново нещо през този месец е и въвеждането на глутеновите каши.

Ето как изглежда храненето на бебето през този месец:

 • Закуска: кърма, адаптирано мляко или зърнена каша
 • Обяд: зеленчуково-месно пюре с пилешко, пуешко или телешко или зеленчуково безмесно пюре с жълтък
 • Следобедна закуска: плодова каша или плодово пюре
 • Вечеря: кърма, адаптирано мляко или зърнена каша
 • За закуска вече можете да давате на бебето и попара със сирене – чай (обикновено се използва шипков)+сухар+масло+сирене.

На 8-9 месеца

Deteto.info

Храненето на тази възраст прилича много на това през предния месец. Единствената разлика е въвеждането на бяла риба към края на осмия месец или в началото на деветия. В началото се дава на бебето веднъж седмично под формата на порция от 30-40 гр., прибавена в зеленчуковото пюре. Към края на деветия месец вече можете да давате риба два пъти седмично като захраните бебето и с готово пюре, съдържащо риба.

 • Закуска: кърма, попара или зърнена каша
 • Обяд: месно-зеленчуково пюре и малко кисело мляко за десерт
 • Следобедна закуска: плодова каша или плодово пюре с бисквита
 • Вечеря: кърма или зърнена каша

На 10 месеца

Deteto.info
 • Закуска: кърма, попара или зърнена каша
 • Обяд: месно-зеленчуково пюре или зеленчуково пюре с жълтък. Кисело мляко за десерт
 • Следобедна закуска: плодова каша с бисквити или сухар, плодово пюре с бисквити
 • Вечеря: кърма или зърнена каша

На 11-12 месеца

Deteto.info

През този месец можете да въведете бобените растения, с които хранителната диета на бебето ще се обогати с достатъчно количество протеини. Тяхното въвеждане трябва да е много внимателно и отново постепенно, на малки порции, в началото 1-2 пъти седмично е напълно достатъчно, за да не се натоварва храносмилателната система на бебето.

Какво става след годинката

Deteto.info
 • Детето трябва да мине постепенно на обща храна, което трябва да бъде на късчета, а не смляна, за да се приучва да дъвче.
 • Детето трябва да се приспособява към нови вкусове и храни.
 • Предлагайте му плодовете също на парченца, а не под формата на пюре.
 • Започнете малко по малко да му давате от вашата храна – меки храни, лесни за дъвкане.
 • Прясното мляко също може да се започне от сега, а можете да изчакате и още няколко месеца.
 • Можете да продължите да давате кърма на детето сутрин на закуска заедно с други храни или вечер, след като се навечеря.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни