►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Грижете се за бебето според темперамента му

Бебето се ражда с определен характер или темперамент. Предлагаме един тест, с който можете да установите какъв тип бебче имате и съвети как да се грижите най-добре за него.


Грижете се за бебето според темперамента му

Бебетата отговарят на 5 основни типа темперамент. Ето един кратък тест, който може да ви помогне да разберете от кой тип е вашето мъниче. Сложете го в поза по корем и го наблюдавайте. За това изберете широко, безопасно и приятно място, например на вашата спалня.

Deteto.info
  • Нервното бебе – веднага ще се ядоса. Новата поза му е неудобна, не успява да си вдигне главата, въпреки че прави упорити опити и накрая започва да плаче ядосано и с цяло гърло.

Как да се грижите за него?

На вашето бебе му е доста трудно да се адаптира към промените и не му харесват изненадите. Доста е ревливо и особено, когато му се наруши режимът. Може да има затруднения със заспиването и често се върти в креватчето си. Но пък, когато успее да заспи, сънят му е здрав. Може да имате проблеми, когато се опитвате да заместите биберона с лъжичката. Уважавайте режима му, въвеждайте новите храни бавно и постепенно и имайте търпение. Вашето бебче е малко дръпнато, но след като веднъж приеме промяната, всичко си тръгва добре. Само му дайте малко време.

  • Уравновесеното бебе – ще започне да мрънка, но после веднага открива, че има свобода за движение и се успокоява, опитвайки се да се обърне.

Как да се грижим за него?

Това е идеалното бебе. Протестира, когато нещо не му харесва, но бързо се успокоява. Ако заплаче упорито, най-вероятно ще е от глад. То се адаптира добре към каквито и да е обстоятелства и промени в режима. Възползвайте се от това и предложете на вашето мъниче една пълноценна и разнообразна хранителна диета още от самото начало, когато започнете да го захранвате.

  • Спокойното бебе – няма изобщо да се ядоса, има голямо търпение. Задоволява се с промените, ако му дадете повече време може дори да заспи в тази поза.

Как да се грижим за него?

Това е едно мъниче, което няма да ви създава излишна работа. Неговото поведение в повечето случаи е предвидимо и стабилно. Задоволява се с повечето неща и когато плаче, има защо. Приема добре, ако например храненето закъснее малко. Обикновено не протестира, когато го слагате да спи и ако си изпусне биберона-залъгалка през нощта – дори не разбира, че това е станало. Често ще го виждате будно в креватчето си, гледайки доволно играчките, които сте закачили около него. Дори и да кротува самичко в креватчето си, не го оставяйте дълго така – все пак бебетата се учат и развиват, играейки с родителите си. Когато го захранвате, внимавайте с количеството храна, което му давате – благия му характер и това, че се примирява с всичко може да изиграят лоша шега на храненето му и да започнете да го прехранвате, което е еднакво лошо като това бебето да бъде недохранено.

  • Бебето с нисък тонус реагира доста пасивно на тази поза. Ако го сложите в поза по корем, то ще се опитва да си вдигне главата и, когато не успее, просто ще я обърне на една страна и ще заспи. Обикновено крайниците му са винаги отпуснати.

Как да се грижите за него?

Това мъниче е толкова отпуснато, защото мускулният му тонус е с ниски нива. Може да заспи навсякъде, във всякаква поза, включително и докато суче. Храни се сравнително малко и плачът му е слаб. Може в началото дори да покаже леко изоставане в психомоторното си развитие. Липсата на плач или други знаци, които показват нуждите му не значи, че то няма нужда от нищо: вашето бебе дори има нужда от повече сензорна и ефективна стимулация в сравнение с останалите. Внимавайте и с прекалената стимулация – давайте я на бебчето на малки „дози”, защото иначе ще му е трудно да се концентрира, а и то се изморява по-бързо, отколкото едно активно бебе.

  • Бебето с висок тонус (напрегнатото бебе) – само на около 15 дни е възможно това мъниче, поставено в поза по корем, вече да прави опити да се придвижва с пълзене. Когато го вземете на ръце, започва да се върти, да се извива и да мърда постоянно.

Как да се грижите за него?

В леглото никога няма да го намерите в една и съща поза и на едно и също място. Много е вероятно още на един месец да започне да си задържа главата. Вашето мъниче е неспокойно, любопитно, постоянно в движение и трудно се отпуска заради повишения му мускулен тонус. Всички негови реакции са интензивни, плачът му също. Когато го кърмите, е нетърпеливо и постоянно рита с крака, затова обикновено поглъща въздух докато суче, а и защото го прави много лакомо. Трудно заспива, затова ще трябва да му помагате като му правите масаж, пускате му успокояваща музика и се отнасяте с него нежно и с търпение. Вашето мъниче не е от най-лесните за гледане, но пък екстремната му активност е много интересна и забавна.

Да не забравяме, че бебетата са доста непредвидими и реакцията на този тест може да е породена от настроението им в момента, така че ще трябва и други обстойни наблюдения преди да си направим извода какъв тип точно е нашето малко съкровище.

А ето и още един любопитен факт – оказва се, че темпераментът на нашето мъниче може да бъде определен и според начина, по който спи.

Характерът на бебето и неговият сън – имат ли връзка помежду си

Deteto.info

Наблюдавайте как спи вашето мъниче и открийте какъв е характерът му според седемте най-важни отличителни черти. Когато го опознаете по-добре, ще можете да се грижите за него по-добре и точно според неговите индивидуални нужди.
Ако наблюдавате детето как спи и изобщо как прекарва нощта, какво се случва с биберона-залъгалка и как става сутрин, ще откриете много за неговия характер. Ето ги седемте черти на характера свързани със съня и поведението, произлизащо от него:

1. Неспокойното и любопитно дете се движи много в леглото, сменяйки постоянно позата си. Трудно си намира място и успява да си почине добре.

2. Спокойното дете едва се движи, нито пък се буди, когато залъгалката падне от устата му.

3. Детето интроверт спи по корем, гушнало възглавницата или плюшена играчка и с няколко залъгалки около себе си.

4. Детето екстроверт обикновено спи по гръб с разтворени ръце.

5. Страхливото дете покрива лицето си с юргана и спи сгушено в единия ъгъл на леглото със своята плюшена играчка. Много му е трудно да се раздели с биберона-залъгалка.

6. Разсеяното дете много често пада от кревата и си губи залъгалката постоянно.

7. Детето бунтар завършва нощта обърнато на обратно, тоест с главата надолу, там където трябва да бъдат краката му и с паднали на земята завивки.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни