►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Имам ли нужда от хранителни добавки през бременността си?

За по-голямата част от хората в добро здраве, една балансирана хранителна диета предлага всички хранителни вещества, необходими за един здравословен живот. През бременността обаче нуждите от някои хранителни вещества стават по-големи и в много случаи вземането на хранителни добавки и витаминни комплекси става наложително.


Имам ли нужда от хранителни добавки през бременността си?

Има няколко хранителни вещества, които се препоръчват на всички бременни, като фолиевата киселина, йодът и витамин D, независимо от обичайните им здравословни хранителни диети. Други пък добавки отговарят на точно определени нужди и трябва да се взимат само и единствено през бременността, ако след определени изследвания се окажат задължителни.

Фолиевата киселина

Deteto.info

Препоръчва се да се взима фолиева киселина още от момента, когато жената реши да забременее, тъй като те е жизнено необходима за правилното развитие на бебето през първите седмици на бременността.
Много изследвания доказват, че достатъчното количество фолиева киселина в организма на майката спомага за редуцирането на риска от дефекти на невралната тръба на бебето. Фолиевата киселина спомага за затварянето на невралната тръба на бебето и нейното нормално развитие.
Освен вземането на фолиева киселина като добавка, се препоръчва тя да присъства максимално в хранителната диета на жената. Съдържа се в спанака, зърнените култури и зеления фасул.
Препоръчва се приемът на 400 мкг фолиева киселина на ден преди да забременее жената и през първия триместър на бременността.

Йод

Deteto.info

Развитието на мозъка на бебето зависи от отделянето на тиреоидния хормон, в чийто синтез участва йодът. Оттук идва и важността на този минерал, който задължително трябва да присъства в менюто на всяка бременна. Една хранителна диета, в която липсва йод, може да доведе до тиреоидни заболявания при майката, както и носи риск бебето да се роди с хипотиреоидизъм или други мозъчни увреждания.
На ден трябва да се консумират по 200 мкг йод, не само през бременността, но и преди жената да забременее.

Витамин D

Deteto.info

Този витамин спомага за абсорбирането на калция и затова е необходим за правилното сформиране на костите. Сред източниците на витамин D са яйцата, по-голямата част от рибите, някои зеленчуци и слънчевата светлина. 90% от витамина, необходим за организма зависи от адекватното ни излагане на слънчевата светлина. Една петнайсетминутна разходка на слънце може да бъде достатъчна за набавянето на необходимото количество витамин D за деня, но като цяло около една трета от жените имат ниски нива на този витамин, което налага вземането на допълнителни добавки.
Специалистите препоръчват 10 мкг витамин D на ден през бременността и по време на кърменето.

Омега 3 мастни киселини

Deteto.info

Въпреки че не са крайно задължителни що се отнася до възрастните, някои изследвания показват, че развитието на зрението на бебето и на неговата нервна система се влия добре, ако майката консумира достатъчно омега 3 мастни киселини. Те не се произвеждат от тялото и трябва да бъдат набавяни през храната. Въпреки лошата слава на мазнините за здравословната хранителна диета, мастните киселини имат фундаментално значение за абсорбирането на витамини A, D, E и K.
За бременните и кърмещите жени се препоръчват 200 мкг омега 3 мастни киселини дневно, което предполага консумацията на две порции от по  100-150 гр. сьомга на седмица.

Желязо

Deteto.info

Желязото е необходимо за поддържането на добри нива на хемоглобин. При някои жени след кръвен анализ може да има наличие на ниски нива на желязо и да страдат от анемия. Анемията е често срещана по време на бременност, бебето използва част от майчините резерви от желязо. Анемията по време на бременност може да бъде преборена с добавка от желязо, която жената ще приема ежедневно и която задължително трябва да бъде препоръчана от лекар.
Сред храните, съдържащи желязо, са червеното месо, рибата, пилешкото месо, яйцата, спанакът и др.

Витаминни комплекси

Deteto.info

Въпреки че нуждите от витамини нарастват през бременността, прекалено големи количества от някои витамини могат да се окажат опасни, поради което трябва да съобразите хранителната си диета, така че да е богата на плодове и зеленчуци, за да не се налага да вземате допълнителни витаминни комплекси.
Това обаче не се отнася за жените, чиято хранителна диета е ограничена, като например вегетарианките или жените, страдащи от диабет.
Трябва да сте наясно, че витаминните комплекси, които са най-подходящи, са тези, специално преназначени за бременни, тъй като съдържат редуцирани дози от витамините, съобразени с тяхното състояние.
Освен това не забравяйте, че витаминните добавки не са заместител на здравословната и балансирана хранителна диета. Естествените храни като плодовете и зеленчуците съдържат и други много важни хранителни вещества, които не се съдържат във витаминните комплекси. В случая докторът ви ще има последната дума за това дали се налага да приемате витаминни добавки или не.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни