►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Обличането на бебето – една дейност, която изисква повишено внимание

Дрехите и аксесоарите за бебчета са толкова атрактивни и нашето мъниче ще изглежда толкова добре в тях, че едвам се сдържаме да не изкупим всички магазини. Родителите обожават да гледат своите сладурчета с красиви кукленски дрешки и украшения, но много често те могат да се окажат опасни за тях.


Обличането на бебето – една дейност, която изисква повишено внимание

Няколко препоръки

Deteto.info
  • Много често майките слагат на бебчетата ленти за коса от плат или диадемки. Да, много са красиви, но има риск те да притискат черепа и фонтанелата на бебето, а това е опасно. Да не говорим, че ако ще слагате такова нещо на бебочето си (ограничете се да го правите, само когато има повод – някакъв празник), не трябва да го изпускате от поглед нито за секунда, защото лентата може да се смъкне на очите му и да му пречи или пък на нослето и така да затрудни дишането му.
  • По същата логика не е много удачно да слагате на бебето и гердани и пръстени. Първите – защото могат да притискат вратлето и да затруднят дишането, а последните – защото бебето може да си сложи ръцете в устата и да се задави. Същото се отнася и за гривничките.
  • Изобщо не се препоръчва бебето да има достъп до каквито и да било дребни предмети, които би могло да глътне.
  • След баня мажете бебето с хидратиращ лосион от вратлето надолу, а не по лицето. Пудрите и други подобни гранулирани продукти също не са подходящи за мъничето, защото от тях остават частички, които бебето може да вдиша.
  • Колкото до дрехите, трябва да избягвате дрехи, които имат украшения – например някакви перца или пък панделка, което се връзва около врата или кръста; или пък дупки, в които детето да заклещи пръстчетата си. Копчетата тип „тик-так” са най-подходящи за дрешките на мъничето, останалите то може лесно да ги откъсне и да си ги сложи в устата.
  • Дрехите трябва да бъдат широки и много свободни, за да не стягат мъничето и да пречат на правилното кръвообращение.
  • Препоръчват се дрехите от чист памук и т.нар. органичен памук; вълната не е подходяща за бебчето, защото лесно може да раздразни кожата му.
  • Внимавайте с украшенията и играчките, които слагате в креватчето, те трябва да бъдат безопасни – без копчета и други дребни частички, които бебето може да откъсне и да сложи в устата си.

Няколко грешки, които е добре да избягвате

Deteto.info

1. Да му слагате ръкавички постоянно, за да не се драска. Мъничето ще се драска само през първите няколко дни, но, когато му изрежете ноктите, това няма да става. Седенето постоянно с ръкавички пречи на правилното развитие на фината моторика на мъничето.

2. Да обличате бебето с прекалено много дрехи. То може да бъде претоплено и това да навреди на кожата му. Не му обличайте от всичко по две, ориентирайте се по себе си – обличайте го, както сте облечени вие плюс още една връхна дрешка отгоре. Ако не спи и сте у дома, не завивайте постоянно бебето с одеяло, не само може да му стане топло, но и да му пречи да се движи свободно.

3. Не покривайте пъпчето на бебето с разни лепенки или памук, то и кожата около него трябва да „дишат”, за да зараснат добре и за по-кратко време.

4. Да държите бебето постоянно в хоризонтално положение, това само засилва гастроезофагиалния рефлукс (рефлукс, който кара част от стомашното съдържимо да се връща отново хранопровода и кара бебето да връща храна) на бебето. Най-добре дръжте мъничето в полуседнало положение или гушнато във вертикално положение.

5. Да спрете да го излагате на слънчева светлина и да го извеждате навън на въздух и естествена светлина, за да не настине. Бебето се нуждае от ежедневна разходка на открито, можете да си позволите да го ставите у дома целия ден, ако навън духа много силно, има снежна буря и изобщо, ако метеорологичните условия не позволяват да се стои навън.

6. Да пушите в стаята при бебето. Това не трябва да го правите не само докато е новородено, а и през цялото му детство. При детето, ежедневно излагано на цигарен дим има риск от развитие на алергии и инфекции.

7. Да го слагате да спи по корем. Това е абсолютно противопоказна поза и бебето се слага по този начин, само докато правите ежедневната си гимнастика и масаж и за да „тренирате” задържането на главичката вдигната. Иначе позата за спане е по гръб, даже леко наклонено на една страна, като преди това сте повдигнали и матрачето леко откъм главата на бебето.

8. Постоянно с шапка. Да, малкото бебе, каквото и да е времето навън,  трябва задължително да бъде с подходяща шапчица. Но това се отнася само за времето, когато е навън, а у дома го дръжте без шапка. Освен това внимавайте и при избора на шапката, тя трябва да бъде памучна и да не го стяга.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни