►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Добре написаните домашни

Добрата нагласа, навикът, подходящите материали, добрите условия... Съвкупността от всичко това ще помогне на детето ни да се подготвя адекватно за училище.


Добре написаните домашни

Една добра нагласа

Deteto.info

Трябва да откриете златната среда между това „да хвърлите един поглед” на домашното на детето след като го направи и това да го направите вместо него. Става дума за това да ориентирате малчугана и да му помогнете, ако има нужда, без да забравяте, че домашното, което му е дадено в училище, е една практика на наученото и служи за по-лесно запомняне на новия материал, който му е преподаден в клас и когато го направите вие, не му помагате, а му вредите.

Навикът

Deteto.info

Изграденият навик винаги помага за добрата организация на дейностите, а тя от своя страна спомага за успеха им. Така че не е лоша идея да определите един точен час, в който детето всеки ден да сяда да пише домашно. Оставайте дребосъка да си почине след училище, все пак е прекарал почти целия си ден в училище и се е изморил, а после, нека да започне с уроците. Добре изградената рутина ще му помогне да се справя много добре в училище.

Материалите

Deteto.info

Трябва да набавите на детето всички необходими материали, за да улесните неговата работа. Помогнете му да извади и подреди всичко, необходимо му за написването на домашното – учебници, тетрадки, химикалки, моливи, линийки, гумички и т.н.

Добрите условия

Deteto.info
  • Забравете за дразнещия шум! Изгасете телевизора и радиото!
  • Помогнете за подготовката на материалите
  • Помогнете на детето да се организира:
    • Няма значение с кой предмет ще започне, нека да е с този, който детето иска.
    • Имайте търпение и изслушвайте детето. Не му се карайте, а му показвайте грешките, като му показвате къде се крие трудността на задачата.
    • Не заемайте ролята на учител, нямате необходимите умения. По-добре му помогнете да си изясни темата, която му е трудна, обяснете му я така както се изисква в учебника, без да навлизате в подробности, защото можете да го объркате. Детето вече е свикнало с методите на неговия учител.

Не прекалено дълго

Deteto.info

Ако детето е в началните класове, попитайте учителката му колко време трябва да отделя за домашното си у дома и гледайте да го спазвате. Не настоявайте детето да заучава с вас и неща, които не са му преподадени с цел да изпъкне после. Ако детето не разбира нещо и му е много трудно, по-добре говорете с преподавателя му, който ще му обърне необходимото внимание. Няма нищо по-лошо времето за домашното у дома да се проточва и на детето, което е още малко, да не му остава време за почивка и игра. Така писането на домашните ще стане едно досадно за него занимание.

Всичко по реда си

Deteto.info

Включете и приготвянето на чантата към добрите навици за учене и писане на домашни. Можете да приучите детето да приготвя чантата си всеки ден по едно и също време, например всеки ден веднага след като приключи с домашните. Така детето ще бъде подготвено за следващия ден и после ще прекара останалата част от деня си в почивка и игри.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни