►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Бебоци защитени от слънцето

Лятото е вече тук и сме на прага на поредната си лятна почивка. Плаж, море, чист въздух, слънце... Да, въпреки благотворното си влияние, слънцето носи и някои опасности, с които трябва да се преборим вземайки някои предпазни мерки. Постарайте се да се предпазите от вредното влияние на слънчевите лъчи, за да се насладите максимално на слънцето, без да излагате на риск вашето здраве и това на детето ви.


Бебоци защитени от слънцето

Слънцето подобрява кръвообращението и стимулира образуването на витамин D, имащ фундаментално значение за растежа и развитието на организма, като в същото време има решаваща роля за по-доброто усвояване на калция и фосфора. Освен това слънцето също така помага да избегнем стреса и изглежда притежава силата да ни предпази от депресия, тъй като спомага за образуването на т.нар. хормони на щастието. Но, за да се насладите на тези благотворни влияния на слънчевите лъчи, трябва да вземете мерки, особено що се отнася до детето.

Детската кожа има нужда от специална грижа. Тя е много по-тънка и чувствителна от тази на възрастните и все още не е развила механизмите си на защита, типични за тази на възрастните. Освен това мъниците прекарват повече време във водата и на открито, което увеличава ефектите на слънчевите лъчи върху кожата.
Няма значение нито какво точно прави детето, нито пък кой сезон е, ако то е на открито, кожата му трябва да бъде ефективно защитена.
Дребосъците си нямат и представа как да се защитят, а и са толкова упорити, че трудно можем да ги изкараме от водата или да ги изровим от пясъка. Затова е добре и ние самите да им даваме добър пример, ползвайки подходящи защитни продукти, слагайки си шапка и очила.
Наслаждавайте се на слънцето без риск

При бебчета под една годинка

Deteto.info

Кожата на бебетата е много нежна и особено чувствителна към слънцето, затова защитата й има фундаментално значение за здравето на бебето. Ако бебето ви е под годинката, следвате тези съвети:

 • Избягвайте каквото и да е директно излагане на слънце
 • Никога не излагайте бебето на слънце в часовете между 12 и 16 часа, дори и със защита
 • Използвайте защитни продукти, специално предназначени за бебета на тази възраст
 • Преборете се с дехидратацията, като предлагате често вода на бебето и като му пръскате с вода лицето, ако е необходимо.

Какво очаква бебето от вас? - прочетете цялата статия тук

Баби и дядовци – начин на употреба - прочетете цялата статия тук


 

За дребосъци над годинка

Deteto.info
 • Консултирайте се с педиатъра кой е най-подходящият фактор според типа кожа на детето (минималният е фактор 20)
 • Нанасяйте слънцезащитния крем у дома, половин час преди да излезете и го слагайте върху суха кожа, така ще му дадете време да подейства докато стигнете до плажа
 • Избягвайте излагането на слънце между 12 и 16 часа – тогава слънчевите лъчи са най-опасни
 • Носете задължително памучни ризки, които не пропускат слънчевите лъчи. Можете да направите опит като вдигнете ризата срещу слънцето и ако виждате през нея, значи не е надеждна. Шапката е абсолютно задължителна за всички, и малки, и големи.
 • Не забравяйте слънчевите очила с UV защита, които да бъдат достатъчно големи, за да покриват кожата около очите. Това е много важно за детето, имайте предвид, че 80% от слънчевата радиация, която прониква в нашите очи и която би могла да предизвика увреждане на зрението, се получава именно преди осемнадесетгодишна възраст.
 • Предлагайте редовно вода и други течности на детето, за да избегнете страшните летни дехидратации.
 • Мажете детето със слънцезащитния крем на всеки два часа или всеки пък, когато излезе от водата.

Игра на сянка

Deteto.info

Слънчевата радиация е най-силна и затова и най-вредна между 10 и 14 часа. Според СЗО, в този интервал от деня ние приемаме 60% от дневната UV радиация. Ако вашето дете ще играе навън в тези часове от деня, уверете се, че кожата му е добре защитена. Най-добре в тези часове облечете на детето памучна ризка, сложете му шапка, нанесете защитен крем и преместете играчките му на сянка.
Защитавайте кожата на детето дори и в облачните дни. В тези дни топлината се чувства по-леко, но облаците задържат само 10% от слънчевите лъчи.

Къде се мултиплицират слънчевите лъчи

Deteto.info
 • В снега – UV лъчите се отразяват по неговата повърхност, увеличавайки своя ефект 80%.
 • В пясъка – ако се печем на морския бряг, слънчевите лъчи нахлуват 25% повече върху нашата кожа.
 • Във водата – във водата слънчевите лъчи увеличават ефекта си с 10% заради отразяването си в нея.

Водата – жизнено необходима, особено през лятото

Deteto.info

Бебетата и децата имат по-големи нужди от вода, в сравнение с възрастните, за да могат да заместят онова количество, което губят ежедневно. 65% от тази вода се губи чрез изпотяването. В определени случаи, като например значителното повишаване на температурата навън, загубата се увеличава на всеки градус телесна температура с по 10%. Затова редовното и обилното даване на вода на детето има фундаментално значение за предпазване от дехидратацията, която предизвикват слънчевата светлина и водата в басейните.

Детските защитни кремове

Deteto.info

Важно е да използвате винаги кремове, предназначени точно за възрастта на вашето дете. Обикновено защитните кремове за деца за водоустойчиви и са базирани на физически филтри, които са много по-безвредни от химичните и органичните.
Освен това трябва да се избягват лосионите, съдържащи спирт, защото могат да предизвикат раздразнение на деликатната детска кожа, както и прекалено ароматизираните, които най-малкото привличат насекоми.
Преди да използвате крема от миналата година, погледнете срока на годност, защото, ако е изтекъл, защитата няма да е ефикасна. Не дръжте слънцезащитните продукти на слънце, защото така те губят свойствата си.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни