►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Възможно ли е детето да ходи доволно на детска градина

Има няколко ефикасни препоръки, които биха могли да помогнат на детето да свикне с детската градина. В детската не е същото като у дома, така че поставяме под въпрос дали изобщо е възможно детето да ходи доволно на детска, без все нещо да не му е наред.


Възможно ли е детето да ходи доволно на детска градина
 • 1. Започваме още у дома и то няколко месеца предварително да подготвяме детето за това какво точно го очаква там. Трябва да му разказваме за интересните дейности, с които ще се занимава там – ще играе на различни игри, ще рисува, ще прави различни фигурки, ще създава приятелства и т.н
 • 2. Преди момента на раздялата, трябва да предложите на детето един период на адаптиране. През този период, някой от родителите ще остава за известно време заедно с детето в групата, въпреки че това е нож с две остриета и може и да има обратен ефект – зависи от самото дете, от това как то ще реагира на това.
  • В началото можете например да не оставяте детето за цял ден в детската градина, а до обяд.
  • Добре е да не идвате да взимате детето всеки ден в един и същи час, за да не започне да свързва взимането с една и съща дейност и всеки ден да ви очаква, точно когато правят това и да остава разочаровано.
 • 3. Няма нищо лошо в това детето да нови любимата си играчка или биберона залъгалка (ако е в яслата) – тези предмети служат за успокоение на мъничето, те му напомнят за дома и неговото обкръжение, което го кара да се чувства по-сигурно. Добре е да предупредите и учителката, че детето ще носи нещо със себе си, за да е наясно, че това е нещо, което ще му помогне да се адаптира по-лесно в яслата или детската градина.
 • 4. Никога не забравяйте да предупредите детето, че си тръгвате и да си вземете „довиждане”. Не правете грешката да се измъкнете скришно от детето, за да не се разплаче, след това ще се разстрои още повече и ще бъде наранено. Обяснете му, че скоро ще дойдете да го вземете, че не го оставяте завинаги (повечето деца, особено онези, които никога не са се делили от мама по никакъв повод, си мислят, че ги изоставяте и няма да се върнете да ги вземете).
  • Можете да превърнете разделянето в детската градина в някакъв ритуал, който си е само ваш. Децата обичат подобни неща, например: прегръдка, боцване по нослето и въздушна целувка или каквото още се сетите.
 • 5. Естествено е през първите дни детето да се чувства зле, да е разстроено и да плаче. Това не трябва да ви отчайва и да ви кара да го спрете от яслата или детската градина, всички децата трябва да ходят, това е много полезно за тях, не можете вечно да стоите до тях. Просто дайте време на мъничето, бъдете търпеливи с него, говорете му много. Всяко дете има свой ритъм.
  • Има вариант да намалите малко кризите на мъника, когато го оставяте в градината, ако, вместо мама, това започне да го прави някой друг член от семейството – таткото, баба, дядо и т.н.
 • 6. Така или иначе през този период на адаптация е желателно да наблюдавате много внимателно поведението и настроението на детето. Малчуганът може да плаче, когато сутрин го оставяте в детската, но ако излиза плачещ и в лошо настроение и вечер, когато го взимате, това вече е обезпокоително.
  • Ако обаче детето продължи за дълъг период от време да плаче сутрин и да ходи без желание, е добре да се консултирате със специалист, тъй като може да става въпрос за нещо по-сериозно от обикновеното неприятно чувство от раздялата с мама, което до навършването на три години се смята за нещо типично за развитието на детето в този период.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни