►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Детето ми е с наднормено тегло. Как да му помогна?

Когато видим по-пълничко дете, ни става едно такова мило и си казваме: "Ах, че сладко пухче". Да, ама всъщност в последствие това става много обезпокоително. И ако чуете нещо подобно по адрес на вашето дете, ще се наложи да се замислите.


Детето ми е с наднормено тегло. Как да му помогна?

Затова се погрижете да откриете проблема навреме преди да е станало късно. Следващите съвети биха ви помогнали да реагирате адекватно и вместо да обвинявате себе си, действайте веднага: колкото по-скоро вземете мерки срещу наднорменото тегло на детето, толкова по-скоро то ще влезе в допустимата норма.

Принципите на здравословното хранене

Deteto.info

За да няма детето наднормено тегло, трябва да му предложите здравословна и балансирана хранителна диета, а именно: детето да яде от всичко, но в разумно количество, отговарящо на възрастта му. За едно дете идеалният вариант би бил следният:

  • Четири хранения дневно (със следобедната закуска), седнало спокойно на масата, ако е възможно, с останалите членове на семейството.
  • Пет порции плодове и/или зеленчуци дневно (общо)
  • Достатъчно количество зърнени храни
  • Месо – веднъж дневно, риба - поне веднъж седмично
  • Закуска, включваща – зърнени храни, един млечен продукт и пресен плод
  • Едно хапване между храненията като максимум - следобедна закуска (да става в точно определен час всеки ден и в премерено количество)
  • Абсолютно нищо за гризкане между храненията – чипсове, вафлички и т.н.

И основното – научете детето си да умее да разпознава добре какво точно чувства, тоест да яде, когато е гладно, а не например, за да си запълва времето докато гледа телевизия или играе на компютъра.
Трябва и да поговорите с детето, но тактично – говорете за неговото благополучие и затова как ще бъде здраво и жизнено, а не споменавайте наднорменото му тегло, защото детето може да се травмира и да се почувства виновно, а може да получи и комплекс, че е дебело и никой не го харесва.
Помнете, че хранителните навици, които добие детето през първите си няколко години, ще му останат за цял живот.

Обикновените, но толкова важни навици

Deteto.info

Според проучвания, само 1% от случаите на затлъстяване се дължат на медицински причини, тоест – на генетични или ендокринни. Така че в останалата част от случаите трябва да се вземат мерки относно изграждането на правилни и здравословни навици на хранене и то колкото се може по-рано.

Мислете в зелено – няма нужда да купувате само биохрани или пресни продукти (времето и нужните средства не винаги позволяват това), но се опитайте да намалите консервираните храни и полуфабрикатите до минимум (само когато се налага): по-добре детето да изяде едно блокче шоколад и парченце хляб, отколкото парче торта или макарони; по-добре един плод, отколкото чаша компот. Дори хамбургер, направен у дома, е много по-добре, отколкото от някое заведение за бързо хранене. Полуфабрикатите винаги имат повече мазнини, захар или сол: ако детето консумира естествени продукти, това ще намали приема на калории, а и детето ще свикне с аромата и вкуса на "истинските" продукти, а не консервираните, замразените и полуготовите, чиито вкус и аромат се различава от останалите.

Движението е много важно – подканвайте детето да играе навън вместо да стои вкъщи да гледа телевизия или да играе на компютъра. Излизайте всеки ден на разходка, поканете и негови приятели, вземете подходящи играчки за игра навън, не е лошо и да запишете детето на някакъв спорт. Специалистите препоръчват поне половин час интензивна физическа активност на ден.

Не правете от яденето разрешение за всички проблеми – за много родители и баби, разбира се, едно здраво дете означава закръглено дете и често му дават да яде, веднага щом заплаче.

Да не обвиняваме непрекъснато училищния стол – няма доказани на 100% изследвания, че има тясна връзка между затлъстяването на децата и училищния стол. Да, вярно е, че храната в училищните столове трябва да бъде здравословна и балансирана, но това е само една много малка част от толкова комплексното здравословно хранене на детето.

Детето ми е толкова капризно, обича да яде само едно-две неща

Deteto.info

Между 3 и 6 години по-голямата част от малчуганите преминават през един период на отрицание и отхвърляне на всичко ново. Какви са причините за това поведение – детето търси сигурност, консумирайки храни, които са му познати. Ето заради това трябва още като бебе, през първата му годинка, детето да опита от всичко!
Какво да правим в този случай:

  • Не трябва да драматизираме, въпреки че отказва новите храни, детето ни няма да заслабне.
  • Не трябва да отстъпваме – да оставим детето ежедневно да яде само една-две храни, само защото са му любими и няма да яде, ако му предложим друго, е много рисковано и няма да му се отрази добре нито физически, нито психологически. Трябва да сложим ясни граници и да му обясняваме, колкото пъти е необходимо, кое е добро за него. Не правете грешката да му приготвяте ястия, специално за него, то трябва да яде от нашата храна, приготвена по здравословен начин естествено.
  • Избягвайте конфликтите по време на хранене. Бъдете с ведра усмивка на лицето и не показвайте изнервеност пред детето. То трябва да разбере, че яденето е удоволствие и чрез него се приема дозата енергия, нужна на организма, а не е досадно задължение и може да се натъпче с каквото и да е.

Количеството на храната зависи от възрастта

Deteto.info

Хранителните нужди на децата варират според възрастта, пола и физическата им активност. И противно на това, което мнозина си мислят, момчетата не трябва да ядат повече от момичетата, или поне не и до пубертета.
След тригодишна възраст, нуждите на всяко дете са строго индивидуални за самото него. Детето може само да прецени от какво количество има нужда. Не го задължавайте да си изяде всичко, което сте му сложили, както и му сложете допълнително, когато ви помоли за това - основното тук е не количеството, а качеството на храната, когато му предлагате здравословна храна, няма проблем с количеството. Освен това за по-големите деца също е важен режимът, така че нека храненията са в точно определен час всеки ден, храненето да става в спокойна обстановка.
Но, едно е сигурно, дори и детето да е с наднормено тегло, не можем да го подложим на строга диета - в един такъв период на интензивно физическо и умствено развитие това е повече от абсурдно.

Влиянието на съня

Deteto.info

Колкото повече спи детето, толкова по-малко пълнее, това вярно ли е?
Редица изследвания показват, че децата, които не спят достатъчно (за деца на възраст между 3 и 5 години се препоръчва да спят около 12 часа, за децата между 5 и 12 години – 10-12 часа, над 12-годишна възраст – 8-9 часа) страдат от наднормено тегло. Има няколко хипотези относно причината за това и една от тях е именно фактът, че липсата на достатъчно сън влияе на хормоните. По-малкото сън намалява циркулацията на лептин – хормон, който има успокояващ ефект върху апетита.
Липсата на достатъчно сън води и до отделянето на един друг хормон – грелин, който повишава апетита.
И накрая нещо, за което сигурно се досещате – ако едно дете не спи достатъчно, няма да има достатъчно енергия и съответно ще има по-малка физическа активност. Тоест, след като малчуганите стават в 7 и 30 часа сутрин, това значи, че вечер трябва да си лягат между 8 и 9 часа или, най-малкото, трябва да компенсирате с повече сън през уикенда.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни