►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Братче или сестриче – натрапник вкъщи!

Еуфорията и щастието, които изпитвате в очакване на второто си дете могат да бъдат помрачени от ревността на вашия мъник. Не трябва да го съдим, това наистина е голямо изпитание за него и почти всички малчугани реагират така при идването на още едно дете в семейството. Това си е напълно в кръга на нещата, но родителите трябва да се постараят да смекчат положението преди да се роди бебчето.


Братче или сестриче – натрапник вкъщи!

Глезено и обгрижвано от всички, единственото дете може да възприеме като заплаха идването на братче или сестриче. До момента е било център на вниманието и превръщайки се вече в по-големия брат или сестра, неминуемо у него се заражда ревността към малкото. А нещата могат да прераснат от ревност в съперничество. В случая ние, родителите, ще трябва да вземем сериозни мерки, за да възприеме детето идването на братчето или сестричето като едно щастливо преживяване и поява на още един другар в игрите, а не като една загуба на привилегии.
Тайната се крие в това детето да бъде подготвено навреме, по правилния начин и с много тактичност и търпение.

Как да съобщим голямата новина на малчугана

Deteto.info

Първата крачка е родителите да изберат най-подходящия момент да обяснят на детето, че скоро ще има братче или сестриче. В случая трябва да се вземат под внимание възрастта на малчугана и неговите характер и темперамент.
Колкото по-голямо е детето, толкова по-лесно ще бъде да му съобщите щастливата новина и да го накарате да участва в приготовленията за идването на бебето.
Едно по-малко дете пък не може да си даде сметка за едно по-далечно бъдеще, затова е безсмислено да му говорим за нещо, което ще се случи след 6-7 месеца, защото няма да ни разбере.

  • Ако детето е под 5 години, по –добре да му съобщим, когато остане съвсем малко до раждането на бебето. В противен случай е възможно детето да се ентусиазира в първия момент и след това, ако мине прекалено много време, да се разстрои, защото бебчето не идва.
  • Ако детето е над 5 години можем, например, да му съобщим новината след шестия месец. В този случай е много важно да оставим на детето достатъчно време, за да осмисли нещата и да свикне с това. Не е добър вариант да му съобщаваме в последния момент, но пък и прекалено рано също не е удачно, независимо, че детето е по-голямо и осъзнава по-добре положението.

Също добър вариант е да изчакате малчугана сам да прояви любопитство към растящия корем на мама и да попита какво става.

Как да избегнем ревността

Deteto.info

Простите и ясни думи ще ви бъдат основен помощник, за да обясните на детето, че ще си има братче или сестриче. Важното е да направите всичко възможно детето да разбере, че и с появата на бебето вие ще продължите да го обичате така, както досега и всичко ще е както преди, дори по-хубаво.
Освен това най-добрият начин да смекчим или избегнем ревността на малчугана е да го въведем колкото се може по-подробно в приготовленията за идването на бебето. Разкажете му за грижите, които ще трябва да се полагат за него. Можете да започнете с изваждането на всички бебешки снимки на вашия мъник и отделите достатъчно време, за да ги обсъдите. Покажете на детето си, че и то е било бебе и сте полагали за него същите грижи, които сега ще полагате за бъдещото братче или сестриче.

Как да подходите

Deteto.info
  • Съобщете новината на детето, като му покажете, че му доверявате това, защото вярвате в него и вече е пораснало. По-добре да съобщите новината заедно с таткото, за да е наясно детето, че това е единно решение на цялото семейство и всички ще се включат в грижата за новия член на семейството.
  • След като съобщите новината, най-важното е да накарате детето да се чувства значимо и много важно за вас. Обяснете му, че с появата на бебчето вниманието към него няма да изчезне.
  • Със сериозен тон кажете на малчугана, че вече е голямо дете и го помолете да обещае, че ще ви помага много в грижите за бебето, защото без него няма да се справите.
  • Много е важно да покажете на детето как да споделя пространството, времето и дори ласките още докато е малко. Това ще помогне много в бъдеще, когато ще очаквате бъдещо братче или сестриче.
  • Ако нямате възможност да отделите детето в негова собствена стая и ще споделя обща с бебето, ще бъде много ценно за него, ако му отделите едно кътче в нея, което да си е само негово и да не трябва да дели с никого.

Кога детето е готово за братче или сестриче

Deteto.info

За много родители не е без значение на каква възраст е детето им, когато се решат на второ дете. Така или иначе, обаче, няма подходяща възраст, която да гарантира, че детето ще го приеме най-добре, нито пък има ясни критерии, които да ни насочват готово ли е то за това или не. За ревността няма възраст, така че решението си е ваше, а после просто ви остава да се справите и с ревността на малчугана. Всяка възраст обаче си носи своите отличителни характеристики и не е излишно родителите все пак да са наясно с тях, за да избегнат поне съперничеството между дребосъците.
Може би има етапи от развитието на малчуганите, в които по-лесно биха приели промените, които ще настъпят след появата на нов член на семейството:
Преди двегодишна възраст – детето е прекалено малко, за да разбере ясно какво означава появата на едно бебе в семейството и да прецени предимствата и недостатъците от това. Затова ревността тук не би имала място, тъй като мъникът още не осъзнава какво точно се случва. Ако родителите биха могли да се справят, това е един добър момент за второ дете.
Във възрастта между две и четири години детето преминава през един етап на егоцентризъм. В този период, изцяло отдаден на тяхното развитие, е необходимо родителите да са много търпеливи и толерантни и да очакват ревността, която е неизбежна за този момент, просто да изчезне от само себе си, с течение на времето. 
На около пет-шест години детето вече започва да има интереси извън семейството си, които го правят да се чувства по-самостоятелно и зряло. В този етап също би се появила ревност, но тя е слаба и ще отстъпи пред желанието му да сподели с майка си месеците в очакване на бебето и после и удоволствието от това да се превърне в „детегледачка” на малкото. 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни