►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Дребосъци в кухнята

Кухнята е едно магическо място за децата. Всички обичат да гледат мама с интерес, когато приготвя нещо. След 3-4-годишна възраст, нашият мъник може да навлезе в света на приготвянето на вкусотиите, разбира се, с помощта на мама и татко.


Дребосъци в кухнята

Докато се забавляват сред паничките и тенджерите, мъниците развиват, без дори да осъзнават, своята креативност и фината моторика, стимулират петте си сетива. И, ако преди не са били от тези, които обичат да си похапват, след приключенията си в кухнята могат да се превърнат в едни истински ценители на добрата храна.

Кухнята е като една голяма класна стая

Deteto.info

Не е едно и също да играеш и да гледаш как играят останалите. За да се заинтересуват мъниците от гастрономия, трябва да им позволим да участват в готвенето: в кухнята могат да докоснат различни храни, да експериментират с разнообразни аромати и вкусове, да видят как продуктите си променят цвета докато се готвят, да разберат кои съставки правят ястията сладки или солени и т.н.
Кухнята може да се окаже като една своеобразна класна стая, където детето може да научи много важни и полезни неща. За целта, обаче, и родителите трябва да проявят въображение и креативност, трябва всичко, което правите, да обяснявате подробно, за да има полза от „обучението” в кухнята. Дайте задача на детето да брои лъжичките олио, които слагате или пък му обяснете защо водата на котлона започва да ври, при колко градуса става това и т.н. Любопитството на малчуганите е огромно, а нещата, които може да научи в кухнята нямат край.

Какво всъщност може да прави детето в кухнята

Deteto.info

След като навърши 4 години, мъниците обикновено имат едно добро ниво на развитие на фината моторика, така че да могат да манипулират дребни хранителни продукти и да помагат в направата на почти всякакво ястие.
Мъниците в кухнята могат, например, да измият плодовете или зеленчуците, да накъсат марулите за салатата, да смесват и разбъркват продукти в купа, да мачкат сварените картофи, за да направят картофено пюре, да сложат майонеза на руската салата и т.н.
Без цапане също няма да минете, така че набавете специална престилка и шапка, за да може мъникът съвсем да се превъплъти в ролята на готвач, а и за да не се цапа толкова много. Все пак идеята на това начинание не е накрая малчуганът да остане в изрядна чистота, защото не сте му дали да пипне нищо, а точно обратното той сам да поеме някои неща, да докосне и усети всичко, което и вие правите.
Преди същинската част, трябва да посетите и магазина

Това приключение в супермаркета също е много полезно за детето. Изберете някой по-голям, който предлага по-голямо разнообразие. Така ще покажете на детето откъде идва всичко, което консумирате. Покажете на мъника как да избира, например плодовете и зеленчуците. тъй като сигурно предварително сте решили какво ще готвите, направете си списък, четете продуктите, които ви трябват, а детето може да открива къде се намират те в магазина. Могат да се измислят и още задачки за малчугана в супермаркета, стига да се прояви малко въображение.

Правилата на играта

Deteto.info

1. Преди да започнете, е добре да предупредите мъника за някои опасности, които крие кухнята, за да внимава повече. Кажете му, че не се пипа нищо, което е на котлона, нито изобщо се докосват котлоните или работещата фурна на печката, накратко – вие ще се до печката, а мъникът – по-далеч от нея. Ножовете и други остри предмети също не се пипат и мъникът трябва да бъде предупреден за това, а най-добре да го разположите далече от всичко опасно, направете му негово кътче в кухнята, което ще е безопасно и удобно.

2. Покажете на детето основните норми за хигиена – обяснете му, че трябва да си мие ръцете преди да започне готвенето и след манипулирането на всеки различен продукт, както и след като завърши готвенето.

3. Все пак, за да не изцапате всички хубави дрешки на мъника, е добре да осигурите специална готварска престилка или някоя стара дреха, която вече не използвате.

4. Готвенето не е само да се приготви ястието и след това кухнята да се остави в пълен безпорядък и да се натрупа огромна купчина неизмити чинии, затова трябва да научите мъника и на това – поддържането на ред и чистота. С миенето на тенджерите, малчуганът едва ли ще се справи сам, но лъжиците и чашите можете съвсем спокойно да ги оставите в малките ръчички, за да се научат те на чистота. Ако имате съдомиялна машина още по-добре, можете да дадете задача на малчугана да подреди изцапаните съдове в нея.

Какво се изисква, за да си прекарате добре с мъниците в кухнята

Deteto.info
  • Когато избирате рецептите, е важно да имате предвид възрастта на детето.
  • Ако имате повече деца, разпределете задачките предварително, като дадете по-сложните на по-големите и съответно по-лесните на най-малките.
  • Добре е малчуганът да вземе участие и в избора на менюто, така хем ще приготвя ястия, които обича да хапва, хем ще се почувства, че неговото мнение също е от значение.
  • За да види детето, че неговата роля в готвенето също е важна, оставете го да дава мнението си и да опитва ястието как е на вкус, за да прецени дали му трябва още сол или друга подправка или дали вече е готово или му трябва още време.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни