►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Дойде ваканцията, какво ще правим сега?

През ваканцията децата имат много свободно време, а знаем колко лесно се отегчават, затова трябва да им предложим интересни и забавни занимания, с които ще развият своите умения и ще избегнат загубените часове пред телевизора и пред компютъра.


Дойде ваканцията, какво ще правим сега?

Играта и интелигентното забавление помагат на детето да придобие ценни умения. За да могат да извлекат ползата от игровите занимания, трябва да ориентираме свободното време на детето към забавни занимания, което едновременно стимулират неговите умения.
Обаче да не пропуснем факта, че лятната ваканция си е доста дълъг период, в който няма как детето понякога да не се отегчи и да не знае какво да прави. Понякога мъниците се изчерпват откъм креативни идеи и трябва да им помогнем малко, за да се справят с това.

Как да победим отегчението на детето

Deteto.info

Детето ви има купища играчки и предложения за забавление за свободното време и въпреки това се отегчава. Защо става така? На какво се дължи това отегчение? Как можем да победим апатията на малчугана?
След като навършат пет години малките сладури вече възприемат още една запомняща се фраза: „Оф, скучно ми е!”. И вместо да измислят какво да правят, те ще бездействат и ще повтарят новата си любима фраза, докато ние, родителите, не вземем мерки. Отегчението само по себе си не е задължително да е нещо лошо, просто това е нормалното състояние преди да се предприеме нещо забавно и интересно. Лошото е, когато детето твърде често започне да казва „скучно ми е”, когато неговото скучаене се проточва с часове, когато му предлагаме разни неща, които може да прави, а то не иска и е в непрестанна апатия.

Защо се отегчават децата

Deteto.info

Доста фактори имат заслуга за отегчението и апатията на детето и го карат да бъде все недоволно от нещо:

 • Прекаляването

Ако сте затрупали детето с нужни и не толкова нужни вещи и играчки, те ще загубят стойност за него и то няма да ги цени достатъчно и ще загуби интерес към тях.

 • Липсата на време

Много деца са записани на прекалено много допълнителни  занимания: на спорт, чужд език, пиано или друго и не им остава свободно време, в което просто ей така да не правят нищо, така те растат без да им остава и кратка пролука свободно време, в която самичко трябва да решава какво да прави, за да се занимава, а именно в тези моменти се крият креативността, инициативността и мотивацията, които детето трябва да развива.

 • Натискът от страна на родителите

Ако детето си лежи на леглото, не прави нищо, а просто си гледа в тавана, отнесено в мислите си, защо да не го оставим на мира за малко? Ние, родителите, притеснявайки се, че може нашият малък наследник да се превърне в безделник, все трябва да му търсим някакво занимание, за да не стои така, а не се сещаме, че и той има нужда от своите моменти, когато трябва да остане сам със себе си. Да не забравяме, че детето може да обмисля какво точно ще прави и какво да го направи, все пак колкото по-добре обмислено е нещо, толкова по-лесно ще е после неговото осъществяване.

Как да се преборим с неговата апатия

Deteto.info

Справянето с отегчението също се учи, подобно на това да умееш да чакаш и да имаш търпение. Може би е добре да оставите малко детето насаме със себе си и така отегчението да се превърне в един генератор на нови идеи и дейности. Обаче трябва и да внимавате, защото има вариант ядът от отегчението да накара детето да измисли и не толкова подходящи и адекватни занимания и затова „тайната” е в това да съумеем да насочим детето, така че от отегчението да се родят идеи, които ще са добри за всички

 • семейни занимания – отделете малко време и предложете на детето да правите нещо заедно, да измислите нова игра заедно и след това заедно да се забавлявате с нея. Възможно е на детето да му липсва нашето внимание и затова да му е скучно, 20 минутки, отделени само за него, без да се занимаваме със странични неща, ще означават много за него и ще го заредят с положителна енергия.
 • да попълним графика – оставете си един ден, в който да нямате никакви предварителни планове и ще видите, че един такъв ден е пълен с възможности. Оставете детето само да предложи какво да правите.
 • социалните връзки – рядко се среща явлението „много деца на едно място да се отегчат”. Така че игрите с връстниците са много важни за детето.

Няколко идеи за свободното време на детето

Deteto.info
 • Книжки с кръстословици и игри

Класическите книжки с кръстословици, главоблъсканици, логически задачи, игри „открийте десетте разлики” и т.н. ги има и във варианти, предназначени за деца, повечето списания за деца предлагат подобен вид забавни и интересни занимателни игри. Те са добър начин да се стимулират когнитивните умения на детето, засилват умения като концентрация, карат детето да мисли и да разсъждава, едновременно докато се забавлява, мъникът обогатява речника си и упражнява правописа си.

 • Спектакли

Добре е още от малко детето да свикне да ходи на кино, на театър и на концерти. Те, освен че служат за забавление, ще обогатят общата култура на детето, ще му покажат нормите на поведение вън от семейната среда.

 • Книги

Малко са дейностите, които са толкова обогатяващи и вълнуващи едновременно, като четенето. То отваря съзнанието за други реалности, книгите са неизчерпаем извор на знания, стимулират креативността и въображението.

 • Разходки

Дали ще са разходки из града или сред природата, те все са обогатяващи и си носят своите добри черти. Трябва да правим разходки, които, освен физическо усилие, да стимулират и менталното развитие на детето. Използвайте разходката из града, за да посетите някой музей, художествена изложба или паметник на културата.

 • Спорт

За жизнената нужда от него няма две мнения, остава само детето да избере само какво го влече. Дали ще плува, ще играе футбол, тенис, баскетбол или ще се занимава с какъвто и да е друг спорт, той ще спомогне за физическото развитие на детето.

 • Компютър

Той също може да бъде много обогатяващ за детето и да отвори много врати пред него, стига да не се прекалява и да се използва правилно. В Интернет детето може да разшири и обогати знанията си и да открие много полезни игри, чрез които ще придобие нови умения и знания.

 • Игри вкъщи

Тук можете да развихрите въображението си, вариантите са безброй. Например можете да играете на „познай думата” – давате на детето дефиницията на думата, а то трябва да познае за коя дума става въпрос, а защо не – да си спретнете и един домашен театър – спретнете си едно представление, направете си костюми от старите си дрехи и зе забавлявайте – децата обожават да се маскират и да играят сценки.

 • Настолни игри

Настолните игри също са много подходящи, когато сте си у дома. Монополи, карти, „не се сърди човече” и още какво ли не – има безброй настолни игри, които можете да откриете в детските магазини и книжарниците. Тези игри са за повече от един играч и учат на полезни ценности – детето се научава да приема нормите и правилата, учи се на концентрация, на толерантност и съобразяване с останалите, на екипност, в игрите детето взима решения само, разрешава проблеми, разсъждава, учи се да смята и т.н., но се учи и на нещо много важно – че не може всеки път да се печели.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни