►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Ваканция – ура!

Кой не обича ваканциите? Всички ги свързваме с почивка и забавление и колкото и да са кратки, ги чакаме с нетърпение. А какво пък да кажем за малките сладури – те й се радват най-много, защото ще могат да играят на воля, без “досадните” уроци и домашни. Но дали наистина трябва да е така? Ваканцията синоним на бездействие и мързелуване ли е? А дали пък пролетната ваканция не е един прекрасен период, в който детето да е по-активно от всякога и да се научи на полезни неща?


Ваканция – ура!

Ваканциите подлагат на изпитание въображението на родителите, които трябва да съумеят да запълнят времето на детето си по-ефективно. Едно е сигурно – шоколадът, телевизията и компютърът няма и в никакъв случай не бива да са основното занимание на едно дете. И , въпреки че тези десетина дни ще се изтъркалят като един миг, те трябва да бъдат пълноценни и полезни за детето.

Не оставяй днешната работа за утре

Deteto.info

Бъдете по-настоятелни и убедете малкия си палавник, който вече иска да превключи на ваканционна вълна, че ще му е много по-спокойно, ако си напише всички домашни в началото на ваканцията. Така все още няма да е загубил инерция от училище, а и материалът все още ще му е пресен в главата.

Какво да правите, ако сте си у дома

Deteto.info

Оставете основното пролетно почистване на дома си за друг път, защото в този момент децата ви се нуждаят от вас. Не си мислете, а и убедете и детето си, че това че сте си останали у дома изобщо не значи, че ще ви е скучно. Сигурно в града ви има места, на които още не сте завели мъника. Поинтересувайте се и за културната програма на театрите и културните центрове, за да видите дали има подходящи за детето ви представления, концерти или изложби. Може би в забързаното ежедневие нямате време за това, затова използвайте ваканцията, за да стимулирате естетическото възпитание на детето си и да го запознаете с изкуството.
Излет в парка, сред природата, също е добра идея. Едно че чистият въздух ще се отрази добре на малчугана, друго че можете да използвате момента, да го “запознаете” с някои животинки, растения и др. Това е и удачният момент да му дадете няколко урока по опазване на околната среда. Пикникът на някоя зелена полянка ще е много приятен завършек на излета.
И, следвайки максимата, че пролетта е един много подходящ момент да започнем нещо ново, то можете да се посъветвате с малкия палавник и да го запишете на спорт. Той е много важен за физическото развитие на детето. Хубаво е да е някакъв спорт, който може да се практикува на открито – все пак пролетта е и началото на хубавото време и колкото повече детето прекарва навън, толкова по-добре. А и този вариант е подходящ и ако не успеете да си вземете отпуск докато детето е ваканция.
Има естествено и други варианти – различни езикови школи, където можете да запишете детето си да учи чужд език, като все пак там ще се съобразят, че то е ваканция и програмата няма да му е толкова натоварена.
За ползата от изкуството дори няма нужда от повече подробности, а с това се занимават и различните арт школи – по театрално изкуство, изобразително изкуство, танци и т.н. Не се знае, може точно сега да откриете скрития талант на вашия мъник.
Само не прекалявайте с уроците, все пак ваканцията е за почивка и полезни забавления за детето, а не натоварващо балансиране от един курс на друг, от което детето да остане изтощено и без капка сила.

Екскурзия

Deteto.info

Тук вариантите за това къде да отидете са много. Ако вие и детето ви  харесвате планината, то няколко дни в някоя планинска хижа ще ви се сторят като приказка.
А ако сте любители и на по-вълнуващите преживявания, то можете да вземете палатката и спалните чували и да се отправите към някой къмпинг.
Вариантът “ваканция на село” си е класика, а децата обичат да тичат  и да играят на воля, а вие родителите ще сте спокойни да ги оставите да лудуват цял ден сред природата. Ако баба и дядо живеят на село, то и това е вариант за работещите родители, които няма да могат да си вземат отпуск докато детето им е във ваканция. Само, когато тръгнете натам да не забравите колелото, кънките, скейтборда и топката, защото иначе лошо ви се пише.


Каквото и да предложите на детето си за ваканцията, не забравяйте да се съобразите с неговите интереси. Измислете нещо забавно и интересно, имайте предвид, че всичко, което е ново за него и не прави често, ще му се стори интересно предизвикателство.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни