►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Уроци по хигиена за двегодишни

Вече се учат да си мият ръцете, лицето и зъбите самички, започват да използват тоалетната, а не гърнето. стават все по-самостоятелни. Как да направим нещата по-лесни за тях?


Уроци по хигиена за двегодишни

Когато навършат две години вече е дошло времето да изградим навиците на хигиена, които ще помогнат на детето да расте здраво и силно.

Deteto.info
 • Първо трябва да направим от ежедневните хигиенни задължения едни забавни и атрактивни за детето занимания, които да следват и определен режим и да стават всеки ден по едно и също време.
 • Така постепенно докато детето напредва в своите умения самичко да поддържа хигиената си, ще вдигнем и нивото на изискванията ни, като все пак трябва да внимаваме да не изпуснем забавните моменти и да не накараме детето да вижда в хигиенните навици нещо твърде досадно, което трябва да избягват.
 • Вие ще показвате на мъничето как трябва да си мие ръцете, зъбките и т.н., а то ще се стреми да повтаря с най-голямото усърдие, на което е способно, онова, което вижда от вас. Правете някои от най-важните хигиенни навици пред него, например не пропускайте да обясните защо винаги си миете ръцете, когато се приберете от вън и преди да седнете на масата, защо си миете зъбите вечер преди лягане и т.н.
 • Важно е детето да си обяснява всичко онова, което прави, а не да го смята само за някакво безсмислено действие, което само му отнема от времето за игра. Въпреки че мъниците все още не могат да разберат какво точно означава микроби или вируси, можем да им го обясним и по-простичко като им кажем, че има едни миниатюрни животинки, които не се виждат и които са много вредни и затова трябва да се махат като си мием често ръцете и спазваме хигиенните навици.

Какво могат да правят двегодишните малчугани

Deteto.info

1. Да си мият зъбките
Въвеждането им в „изкуството на миенето на зъбите” не изисква много усилия, а по-скоро повече търпение докато детето усвои правилния начин за миене и поддържане на зъбките и устната кухина.

 • като начало, погрижете се да осигурите по-ниско огледало или вдигнете детето до него, защото най-забавната част от миенето на зъбите за него ще бъде именно това - да се гледа в огледалото докато го прави.
 • напомнете на мъника, че миенето на зъбите е „работа за големи” и тъй като той е пораснал вече също трябва да го прави сам. Всяко дете обича да му казват колко е голямо и пораснало.
 • слагайте съвсем минимално количество паста за зъби, защото отначало детето неминуемо ще гълта част от нея.
 • оставете детето да опитва самичко, не правете всичко вие, а само направлявайте ръчичката му.
 • покажете му правилния начин за държане и движение на четката като и вие си миете зъбите едновременно с него.

2. Да си мият ръцете

 • навикът да си мие ръцете преди всяко хранене е от фундаментално значение за детето и на тази възраст то вече е готово да се учи да прави това самичко. Вие трябва само да го наблюдавате дали ги сапунисва добре и след това дали отмива добре сапуна от тях.
 • можем да направим и миенето на ръцете по-интересно като купим сапун в различни форми на животни и с най-различни цветове.
 • най-вероятно мивката ще е висока за детето, затова набавете специална табуретка, върху която да се качва, за да му е удобно.
 • осигурете кърпи, които да са си само за детето и да са сложени така че да може лесно да ги достига

3. Да се сапунисват сами докато се къпят

Въпреки че все още мъниците на две годинки не могат да се къпят сами, можете да оставите и някой от манипулациите в техните ръце, като например да се насапунисат с гъбата.

 • въпреки че няма да го направят така, както бихте го направили вие и ще им отнеме повече време, е добре да оставите детето да се учи
 • за да се научи да го прави по-бързо и по-добре, можете да го напътствате като му казвате първо да сапуниса ръцете, после коремчето, после крачетата и т.н. С това ще спомогнете и за това детето да опознае по-добре собственото си тяло.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни