►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Гаденето през бременността

Не е рядкост да имате неразположения през бременността, било то гадене, повръщане, сънливост, подуване на глезените и др. Но това, което се среща при много от бременните, е именно гаденето, като е много възможно понякога да започне да ви се гади само при мисълта за храна. Важното е да не се притеснявате, защото това е напълно нормално.


Гаденето през бременността

Най-важното: бебето ви е добре

Deteto.info

Според някои специалисти, това че ви се гади, особено сутрешното гадене, означава, че бебето ви е добре. Не знам дали това има научно обяснение, обаче поне може да подейства успокояващо и позитивно на бъдещата майка. Според някои статистики 75% от бременните жени чувстват гадене и една на всеки три повръща. Честотата и причините за това могат да бъдат най-различни.
В по-голямата част от случаите, гаденето спира до третия месец, но някои жени го чувстват понякога и до шестия месец на бременността.

Защо някои жени се чувстват толкова зле

Deteto.info

Повръщането през бременността обикновено е наследствено, а самото гадене се дължи основно на хормоните. Според някои изследвания, това, че някои от бременните се чувстват зле се дължи на отделянето на хормона на бременността HCG, чиято концентрация е най-висока в сутрешните часове. Именно на този принцип се правят и всички тестове за бременност – те установяват съдържанието на HCG в урината, което от своя страна показва наличието на бременност. Хормонът започва да се отделя 4 дни след оплождане. Между осмата и десетата седмица на бременността нивото на този хормон достига своите максимално големи нива. Това обяснява защо в по-голямата част от случаите гаденето изчезва след дванайсетата седмица.
Някои гинеколози отдават наличието на гадене и на емоционални фактори и затова има много жени, при които го няма това неразположение, а също и бременни, при които при първата бременност го е имало, а при втората – не.

Сутрешното гадене: една тайна (трик) на природата

Deteto.info

Според едно изследване, направено от учени в Ню Йорк, гаденето през бременността има смисъл и своя функция и изобщо всичко, което е длъжна да претърпи бъдещата майка през бременността си защитава по някакъв начин бебето. Специалистите анализирали 80 хил. бременни и стигнали до заключението, че гаденето е една „хитрина”, която ни прилага природата: бременните обикновено развиват непоносимост към неща, които по принцип са вредни за бебетата. Сред тези неща са именно алкохолът, цигарите и кафето, като много жени отказват също и месо, яйца и риба. Тези храни могат да съдържат бактерии, с които имунната система не може да се справи.

Няколко съвета, за да се чувствате по-добре

Deteto.info

Въпреки всички позитивни ефекти, които има, гаденето може и да не се отрази толкова добре на бременността: ако заради това бъдещата майка започне да се храни зле и да приема по-малко течности, защото може да се обезводни и бебето да започне да търпи липса на някои жизнено важни витамини и минерали.
Следващите съвети могат да ви помогнат да се справите с гаденето:

  • В леглото, преди да станете сутрин, се опитайте да хапнете малко хляб, една-две бисквити или сушени плодове. Обикновено сутрин гаденето е най-силно изразено и бременната се чувства най-зле. Можете да изпиете чаша отвара от маточина, джинджифил, лайка или хмел, което също се ви помогне да притъпите усещането за гадене
  • Замислете се кои течности ви се отразяват добре – минерална вода, студени напитки (вода, мляко, безкофеинова кола и др.), топли напитки (чай, какао, мляко или зеленчуков бульон)
  • Освен изброените напитки, подходящи за приготвянето на сокове са плодовете с високо съдържание на вода (диня, грозде)
  • Избягвайте мазните храни и тези с прекалено много подправки. Леките храни като плодовете, варените или сурови зеленчуци и млечните продукти дразнят по-малко стомаха и са много здравословни
  • През деня винаги имайте нещо дребно за ядене: препечен хляб или сухари, овесени ядки, за да не остава стомахът празен.
  • Най-доброто средство срещу гаденето е да се опитате да предотвратите тяхната поява. Дъвкането повишава слюноотделянето и намалява неразположението

Не се безпокойте, ако не чувствате гадене

Deteto.info

Ако сте от жените, които могат да ядат каквото си поискат през първите месеци на бременността, без да чувстват гадене, не трябва да се притеснявате, че нещо не е наред, а по-скоро да се радвате. Всяка жена е различна, както и всяка бременност.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни