►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да стимулираме паметта на бебето?

След навършване на една годинка капацитетът на паметта започва да нараства много бързо. А съществуват няколко техники, като повтарянето, които могат да помогнат на бебето да използва различните типове памет.


Как да стимулираме паметта на бебето?

Човек се ражда с памет, наподобяваща бял лист, на който все още няма нищо написано. Едно изследване, обаче, доказва точно обратното. То било направено във Великобритания и в него взели участие 14 бременни жени, на които била пускана една и съща музика през последните три месеца от бременността им. По-късно, на бебетата им, които вече били на една годинка, им пуснали същата музика, а освен нея и друга, за да видят каква ще е реакцията. Бебетата предпочели тази музика, която им била пускана още докато са били в утробата на майка си. Тя, за разлика от другата, която не били чували, им подействала изключително успокояващо, сякаш вече били свикнали с нея.
Някои функции на мозъка, като паметта, се проявяват доста по-рано,  отколкото можем да предположим. В действителност, децата имат спомени още преди да навършат една годинка и за да стимулираме паметта им,  трябва да обърнем внимание на различните й функции.

РАЗПОЗНАВАЩАТА ПАМЕТ

Deteto.info

Бебетата разпознават лица, но и предмети и ситуации. Затова около осмия месец се появява страхът от непознати хора, които бебето никога не е виждало. Става въпрос за функцията на паметта да разпознава предмети или лица, които бебето вече е виждало и именно затова го е страх от всичко останало, което му е непознато и не е виждало преди.

ПРИПОМНЯЩАТА ПАМЕТ

Deteto.info

Тази функция се проявява по-късно и се състои в умението да запомня неща, които не са постоянно пред очите му. Какво се има предвид?

  • На десет месеца бебето може да открие предмет, скрит преди десет секунди.
  • След като навърши една годинка детето може да открие предмет, който не е виждало от часове, дори дни.
  • Разбирането на това, което му се говори и самото проговаряне на детето,  правят възможно, с назоваването на предметите, то да си припомни неща, които дълго време не е виждало.

Как да стимулираме припомнянето

Deteto.info

В периода от една до две годинки, паметта на детето напредва изключително бързо. Смята се, че паметта, която развива детето на тази толкова ранна възраст, показва връзка с неговите нива на интелигентност и езикови възможности в една по-късна възраст.
Забавните игри с бебето ще му предоставят една полезна стимулация на паметта, например:
Шестмесечните бебета вече осъзнават съществуването на предмети или хора, които в момента не са пред очите им.
Можете да скриете някоя интересна играчка под дивана и да помолите детето да я открие, когато звънне звънчето (или какъвто и да е друг сигнал, с който да поставите начало на търсенето). След като детето открие играчката, се опитайте да го разсеете с други игри или пък разговори. Ще видите как детето ще ги прекъсне, за да говори отново за интересната играчка, която бяхте скрили и за това къде е била скрита. Това е една своеобразна стратегия на малките деца, която им служи да запомнят по-лесно нещата и да не ги забравят – повтарянето на едно и също нещо много пъти.
Сложете три предмета на пода и покрийте всеки един от тях с отделна кърпа. Попитайте детето какво има под всяка една от кърпите, преди да ги махнете от предметите. Ако детето все още говори малко, назовете вие предмета, който то трябва да намери и вижте дали ще познае къде е.

ИМИТИРАЩАТА ПАМЕТ

Deteto.info
  • На девет месеца бебето може да имитира действията на възрастните, веднага след като те ги извършат, като например да натиснат копчето на асансьора, за да дойде.
  • След навършването на една годинка детето вече може да имитира действия, които са станали преди няколко дни. Това имитиране на действията на възрастните има връзка с паметта и в същото време са и първите символични игри, тоест такива, при които се симулират действия (например детето си представя липсващ предмет или замества реален предмет с въображаем). Както игрите, така и езикът, са много важни за развитието на паметта.

АВТОБИОГРАФИЧНАТА ПАМЕТ

Deteto.info

Около втората си година детето започва да използва думата ‘аз’, ситуира се във фактите, които помни и дори създава словосъчетания, които са части от неговия собствен живот. Как да стимулираме тази функция на паметта?
На около седем месеца бебетата започват да дават признаци, че си спомнят ежедневните си преживявания.

  • Говорете с детето за нещата, които му се случват всеки ден. Така засилвате и убеждението на детето, че е уникален човек със свои уникални преживявания.
  • Също така трябва да говорите на детето за нещата, които му принадлежат, но които ги няма в момента или са далеч от него. Тук се включват и роднини, например баба и дядо: “Спомняш ли си, когато бяхме при баба и дядо? Беше Коледа. Какво правихме тогава?”. Може детето да си спомни, а може и да не успее. Каквото и да отговори то, без да го насилвате, продължете разговора, разкажете му вие какво точно сте правили при баба и дядо, защото трябва да стимулирате уменията му да запомня и да има свои важни спомени.
  • Снимките на роднините ще са ви много полезни по време на тези разговори, а и спомагат за подобряването на визуалната памет.
  • Можете да стимулирате и слуховата памет на детето, например като му дадете слушалката на телефона, когато говорите с някого.
  • Ако, например, детето е получило подарък от някой ваш близък, когато играе с него, можете да му припомните кой му го е подарил.

На 6 месеца бебетата вече имат спомени

Deteto.info

Според изследване, направено в Лондон, бебетата на 6 месеца си спомнят за предмет, който са виждали, но който вече не е в полезрението им. И в действителност, разпознаването е първото доказателство, че бебетата на тази възраст могат да помнят – те разпознават родителите си, баба и дядо и останалите хора, които ги заобикалят.
Функцията на разпознаването се проявява при бебето още от неговото раждане и представлява най-простата форма на паметта.
Изследването било направено на 21 шестмесечни бебета. За целта била анализирана тяхната мозъчна дейност, която била сравнена с тази на възрастните. На бебетата им бил пуснат видеоклип, в който влакче-играчка влиза в тунел. Изненадата била голяма, когато, противно на това, което се е смятало до момента, бебетата продължили активна мозъчна дейност, и когато влакчето вече не се виждало. Тази мозъчна дейност е подобна на тази, която се проявява и при възрастните. От това става ясно, че перцепциите на предмета от нервната система на бебетата и съответно от тази на възрастните, много си приличат.
Един от най-вълнуващите моменти от изследването бил този, с който учените открили, че мозъкът на бебетата не само отбелязва това, което стои пред него, но и това, което е видяло бебето и преди това.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни