►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Бебешките каши

Бебешките каши са готови за консумация и бързоразтворими брашнени смеси. Те съдържат един или няколко вида брашно и още много други съставки, като мляко, плодове и зеленчуци, месо и риба и др.


Бебешките каши

Тези продукти обикновено са комбинирани по най-здравословния възможен начин и в съответствие с нуждите на бебето. Инстантните каши са по-лесно усвоими от кашите, които се приготвят чрез варене.
Кашите се приготвят много лесно и бързо – преварява се вода (да ври около 5 минути), сипва се в паничка подходящото количество вода, добавя се и необходимото количество от кашата и се разбърква добре до получаването на хомогенна смес. Можете да изчакате 1-2 минути, за да се разтвори добре.
Повечето каши съдържат полезни витамини и минерали, необходими за правилното развитие на бебето. За тяхното приготвяне са подбрани екологично чисти продукти и не съдържат никакви изкуствени оцветители, консерванти и ароматизатори.
 Кашите имат дълъг срок на съхранение - средно 1-2 години. При повечето има срок на годност след отваряне на опаковката, който обикновено е 3-4 седмици.

ГЛУТЕНЪТ

Deteto.info

Глутенът е протеин, който се съдържа в зародишната част на някои зърнени култури, като пшеница, ечемик, ръж и др. Не се препоръчва даването на продукт, съдържащ глутен, на деца под 6 месеца, защото има опасност да развият непоносимост към него. Тази непоносимост, спадаща към хранителните алергии, е болестно състояние на тънките черва и може да се наблюдава между 9-тия и 18-тия месец на бебето. Симптомите са загуба на тегло или забавяне на наддаването, липса на апетит, раздразнителност. Не бива да изключвате напълно глутена от менюто на детето, защото, като всяко нещо в умерени количества, и той е полезен за организма. Важното е просто да изчакате с въвеждането му,  поне докато бебето навърши 6 месеца.

ВЪВЕЖДАНЕ НА КАШАТА

Deteto.info

Като всяка нова храна за бебето, и кашите трябва да се въведат постепенно. Ако съдържат продукти, които бебето не е опитвало до момента, трябва да дадете първо само 2-3 лъжички, после 5-6 и така, докато стигнете до необходимата доза.
Същото се отнася и до кашите, съдържащи глутен, които се дават след шестия месец. Дайте на бебето първо 1-2 лъжички и изчакайте известно време, за да видите дали няма да има алергична реакция. След като се уверите, че няма реакция, постепенно можете да увеличавате количеството на кашата.
Кашите от оризово брашно съдържат повече нишесте и по-малко целулоза, мазнини, соли и витамини, в сравнение с другите каши, и затова имат по-ниска хранителна стойност. Те, обаче, се понасят много добре от повечето бебета и имат противодиарийно действие. Освен това не съдържат глутен и тъй като са полезни за доброто храносмилане, те са много подходящи за първото захранване на бебето с каша.
Най-важното, когато купувате бебешка каша, е да четете много внимателно опаковката – обикновено на нея пише какво точно съдържа кашата и в какво количество. Също така спазвайте стриктно и указанията за нейното приготвяне, които също задължително трябва да присъстват върху опаковката.
Кашите, които съдържат различни видове брашно, имат по-богато и разнообразно съдържание на мастни киселини, аминокиселини, витамини и микроелементи и са пълноценни и лесно усвоими.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни