►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Когато бебешката стая не е само бебешка

‘Бебешка стая’ вече се оказва доста обширно понятие, тъй като има родители, които споделят стаята с бебето. Все още се смята за малко рисковано и прекалено либерално мисленето на някои родители, които смятат, че тяхната спалня трябва да се помещава в друга стая, а не там, където ще се подвизава мъничето. По въпроса се пораждат доста спорове, но това ни отклонява от темата – Как да подредим стаята, така че, въпреки нашето присъствие там, тя да си бъде пак ‘бебешка’.


Когато бебешката стая не е само бебешка

На какво мнение са родителите

Deteto.info

Както казахме, общо взето родителите са се разделили на две групи – 1) такива, които не само делят една стая с бебчето, но и доста често споделят и едно и също легло и 2) такива, които са отредили на мъничето самостоятелна стая, където то да спи и да играе.
Ясно е, че всеки има своите съображения, според които е стигнал до конкретния избор на вариант. Така или иначе, през първите няколко месеца от живота на бебето е добре да обитавате една и съща стая за спане. Отначало новороденото ще се буди често през нощта, а не забравяйте и нощното хранене. Така или иначе, ще сте изморени от дългите безсънни нощи и именно затова би ви било много по-удобно, ако бебето е при вас, за да можете да реагирате веднага на нуждите му. Освен това, при новородените има голяма вероятност да повърнат и да се задушат, тъй като все още не могат да сменят положението си. Ето защо е препоръчително, през първите няколко месеца, да сложите креватчето на бебето близо до вашето, за да следите съня му.

‘Бебешка’ ли е бебешката стая

Deteto.info

Ако сте от родителите, които смятат да спят в една стая с бебето, докато не стане поне на 4-5 години, то ще трябва добре да помислите за подредбата на стаята, която ще споделяте. Прието е, а и от опит се убедих, че стаята, която ще споделяте по никакъв начин не бива да подсказва, освен с голямото легло за мама и татко, че вие се подвизавате там. Много е важно за бебето и малкото дете, обстановката в стаята да са подходящи за него. Не оставяйте свои предмети в нея и не я обзавеждайте като стая за възрастни. Детето ще се чувства приятно и както се казва “в свои води” в една светла и топла стая, с подходящите мебели, бебешкото креватче, коша с любимите играчки и бебешката гимнастика в пъстри цветове. И не си мислете, че бебето нищо не разбира, понеже само спи и, където и да го сложите, на него ще му е все тая. Това последното изобщо не е вярно. Мъничето много бързо започва да се осъзнава в заобикалящия го свят и затова е от изключителна важност да му предложим топла и уютна атмосфера още от самото начало.
За облика на стаята най-важно е да изберете светлите нюанси на топлата цветова гама и да не прекалявате с цветните постери и картини по стените – две картини или постера са напълно достатъчно.

КАК ДА РАЗПРЕДЕЛИМ СТАЯТА

Deteto.info

При обзавеждането на бебешката стая трябва да вземете под внимание две основни потребности на бебето – да спи и да играе. Именно поради това, в неговата стая трябва да има две обособени зони – кът за спокоен сън и кът за игра. Но не забравяйте и вашето легло, което може да се сложи и малко по-далеч от останалите две зони – естествено това зависи от пространството, с което разполагате. Ако има възможност може да се приспособи някаква своеобразна преграда между вашата зона и тези на бебето. Това изисква малко повече фантазия и въображение от ваша страна – можете, например, да поставите малка секцийка, която да разделя стаята, или пък да монтирате на тавана прозрачно тюлено перденце. Общо взето тук вариантите са доста, в зависимост от всеки вкус и предпочитания.
Основно правило е само да не претрупвате зоните за бебето с ненужно голямо количество мебели и играчки, а да съумеете да му предоставите достатъчно свободно пространство, където като поотрасне малко да може да ‘щъка’ на спокойствие. И не се притеснявайте, че, ако обитавате една и съща стая за спане с бебето ви, ще пречите на пълноценната му почивка. Ако това стане още от самото начало, то ще свикне с шума – все пак вие сигурно няма да си лягате толкова рано като него. Бебетата се нагаждат бързо към режима и семейните ви привички, стига да имате малко търпение. Дори, споделянето на обща стая е доста полезно, защото така бебето ще свикне с шума и наличието на хора в стаята и това няма да му пречи да спи спокойно. Това ще бъде добре не само за него, но и за вас, а и така няма да се притеснявате, когато ви се наложи да преспите на друго място.
Общо взето бебешката стая изисква да вложите много любов и въображение в нея и бъдете сигурни, че ако го направите, вашето бебче ще се чувства прекрасно в нея.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни