►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да поддържаме бебешката стая

Сигурно сте изпитали големи вълнения, когато сте обзавеждали стаята за вашето малко бебче. Искали сте всичко да е перфектно и в тон – креватчето, гардеробчето, масичката за повиване и т.н. Сигурно с голямо удоволствие сте избирали цветовете и нюансите, които ще преобладават в бебешката стая, така че тя да бъде уютна и бебето да се чувства добре.


Как да поддържаме бебешката стая

Разбира се, че това са все важни неща, обаче, поддържането на стаята е най-трудно и изисква най-много усилия. Защото бебетата са чувствителни и трябва да им се предложи една изключително здравословна среда. И не искаме да кажем, че трябва всичко да дезинфекцирате и всичко да е стерилно, но правилното поддържане не само на стаята на бебето, но и на целия ви дом е много важно.
А основното, още от самото начало, когато тече подредбата на стаята, е тя да бъде максимално здравословна за бебето. Няколко са факторите, които трябва да вземете под внимание: температурата на въздуха, обезопасяването на стаята и особено на креватчето и около него, мебелите да са такива, че да се почистват лесно, химичните съставки на материите и материалите в стаята.

Температура и влажност на въздуха

Deteto.info

Стаите за новородените в родилния дом поддържат една температура от 28˚С. Това е за да не губят много енергия бебетата, да не спадне нивото на захар в кръвта им. Но когато бебето вече е вкъщи, нещата е време да се променят и бебето да започне постепенно да свиква с по-ниската температура и да се калява.
Добре е да имате отоплителна система, която да позволява да се поддържат постоянна температура и влажност на въздуха и те да са добре контролирани от вас. Една температура между 19 и 21˚С е подходяща за бебето, а когато го къпете – до 23˚С.
Идеалното решение е централно отопление с термостат. Друга възможност, доста практична, е да ползвате и някакъв отоплителен уред, регулиран от термостат.
А много често родителите прибягват и до употребата на някакъв пречиствателен уред за въздух.
Кои са предимствата на ултразвуковия овлажнител за въздух:

  • създава подходяща влажност на въздуха, което предпазва бебето от възпаление на гърлото; това има благоприятен ефект върху изграждането на имунитет към инфекции.
  • добавянето на допълнителна влажност във въздуха спомага за поддържането на нежната бебешка кожа здрава.
  • обикновено тези уреди имат ръчна настройка, тоест вие го нагласявате както желаете

Мебелите

Deteto.info

Естествено, мебелите, които задължително трябва да присъстват в бебешката стая, са креватче или кошарка (доста често я ползват не само за игра през деня, но и за спане), гардеробче с чекмеджета, където да поберете дрехите и аксесоарите за бебето, масичка, на която да сменяте пеленките на бебето и да го обличате, подходящо осветление (обикновено освен основната светлина, идваща от големия осветителен уред на тавана, е добре да имате и нощна лампа, предвид честото събуждане на бебето през нощта). Добре е мебелите да са от естествени материали, но и предпочитаните напоследък мебели, изработени от МДФ (плоскости от дървесни частици), също са подходящ избор.
Много добър вариант да спестите място в стаята е да поставите етажерки нависоко, а може дори и няколко по-малки шкафчета. Не прекалявайте с етажерките, тъй като все пак всичко, което не е прибрано в шкаф, събира доста прах.
Креватчето е най-важния компонент в стаята на бебето, където през първите си месеци то ще прекарва по-голямата част от денонощието. Изберете креватче, което да е солидно и стабилно, с гладки и заоблени елементи, от естествени материали. Разстоянието между решетките не трябва да е повече от 6 см., защото иначе бебето може да се заклещи между тях. В магазините има и креватчета, които вървят с допълнително шкафче за повиване и чекмеджета, което е доста практично и пести място. Дори и стаята на бебето да е голяма, това не значи, че трябва да я претрупате с мебели, колкото повече свободно пространство има, толкова по-малко прах ще се събира и толкова по-чисто и проветрено ще бъде.

Спалното бельо

Deteto.info

Изберете чаршафи и олекотени завивки от естествен памук, които не съдържат вредни химични вещества и оцветители, защото могат да раздразнят чувствителната кожа на бебето. Добре е да купите и покривки за бебешкото креватче, които да поставяте, когато бебето не е в креватчето. По този начин ще избегнете напрашаването на чаршафчетата и олекотената завивка.
За да предпазите бебето да не се удря в стените на креватчето, можете да сложите обиколник – прилича на продълговато дюшече с връзки за по-лесно прикрепяне към всичките четири страни на креватчето. Гледайте и той да е от естествени материи.

Подовите настилки и пердетата

Deteto.info

В последно време е нараснал доста броя на случаите на астма, която е алергична реакция от различни организми в домашната прах (акари). Това е фактор, които трябва да имате предвид и, с който трябва непременно да се справите.
Има материи, които привличат по-лесно прахта от други. Експерти препоръчват да се избягва употребата на килими и завеси, поне докато бебето е още мъничко.
Ако харесвате пердета, то знайте, че трябва да ги перете всяка седмица, за да контролирате акарите.
Ламинирания паркет е доста предпочитан сред подовите настилки и е много лесен за поддръжка, не привлича прахта, не поема миризми. Можете да сложите малко килимче за красота върху него, но трябва да го почиствате основно с прахосмукачка всеки ден.

Няколко полезни съвета как да ограничите до минимум задържането на прах в дома ви

Deteto.info
  • Бършете прахта всеки ден с леко влажен парцал
  • Пускайте прахосмукачка всеки ден, особено в бебешката стая
  • Перете спалното бельо на бебето поне веднъж седмично
  • Перете пердетата поне веднъж месечно
  • Приберете всички плюшени играчки в шкаф – те са направо магнит за прахта
  • Студеният въздух унищожава акарите, можете да слагате любимите плюшени играчки на бебето в хладилника за през нощта и не забравяйте, че не бива да му ги давате веднага, след като сте ги извадили от там, а трябва първо да се затоплят.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни