►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

За и против памперсите

Памперсите са толкова широко разпространени, че почти няма майка, която да не прибегне до тях. Да се пише или говори против тях си е понякога само загуба на време и липса на друга тема, то като се замисли човек винаги ще открие недостатъци и на видимо най-перфектното и ефективно нещо. В следващите редове ще се опитам да нахвърлям едни от основните “плюсове” и “минуси” на памперсите, а пък всеки сам за себе си може да направи своя избор според собствените си възможности и предпочитания.


За и против памперсите

Какви са плюсовете

Deteto.info

Положителните черти на т.нар. пелени за еднократна употреба са доста и определено са неоспорими:

  • Спестяват много време на майката и улесняват нейния труд.
  • Памперсите абсорбират добре урината и поддържат кожата на бебето суха, предпазват я от кожни раздразнения.
  • Предлагат се в различни размери според възрастта на бебчето.
  • Повечето имат анатомична форма, която приляга добре на бебето и му осигурява комфорт. Знаете, че това е много важно, тъй като ако пелената не приляга добре на дупето и крачетата на бебето, то има вероятност от изкривяване на крачетата.
  • Памперсите поемат повече течност, отколкото пелените за многократна употреба.
  • Обикновено пелените за еднократна употреба имат специално “дишащо” покритие, което позволява на въздуха да циркулира, да си взаимодейства с кожата на бебето и по този начин да я предпазва от раздразнение.
  • Дори се предлагат пелени за еднократна употреба, подходящи за къпане във вода.

Що се отнася до някои “минуси”

Deteto.info

При всички положения не могат всички пелени за еднократна употреба да се сложат под общ знаменател, но все пак за някои хора те нямат само положителни страни. Първото нещо, което веднага се забелязва е именно това, че пелените за еднократна употреба излизат по-скъпо от тези за многократна употреба. После и не на последно място стои околната среда и нейното опазване. Тук ще кажете какво общо има тя – има защото една пелена за еднократна употреба се разлага в продължение на повече от 300 години – учудващо, нали? Напоследък технологиите за изработването им все повече напредва и се предлагат и екологично чисти пелени за еднократна употреба.
Що се отнася до чисто психологичната гледна точка напоследък много се говори за т.нар. ЕБХ (естествена бебешка хигиена). Според привържениците на тази теория е необходимо майката да се вслуша в инстинктите си и да опознае в дълбочина нуждите и навиците на своето бебе – още на 3-месечна възраст бебето сигнализира за всичко с определени звуци, жестове или гримаси и ако родителите ги опознаят добре ще забележат, че децата следват определен ритъм при уринирането, подобно както при храненето и спането. Ето защо привържениците на ЕБХ отхвърлят памперсите, тъй като с тях този естествен ритъм на бебето не може да бъде проследен и съответно бебето по-трудно се научава да се контролира, тъй като започва да смята, че памперса е даденост и свиква с него. Смята се, че когато детето се отглежда с пелени за еднократна употреба, то майката не отделя толкова голямо внимание на това да учи бебето да ползва гърне, а това довежда до по-дълъг период на ползване на памперси. Но тук можем да поспорим малко, тъй като едно бебе, което е отглеждано с пелени за еднократна употреба също може бързо да се приучи към гърнето, ако родителите му отделят необходимото внимание и упорито го насърчават.
Напоследък основна цел на доста производители на пелени за еднократна употреба е да се произведе пелена, която да превиши сегашното ниво на биоразграждане, което е 66% и да го повиши до 100%. Все повече навлизат на пазара новите памперси със специално 100% разграждащо се фолио, което е произведено от изцяло съставки от природата. Това специално фолио има голям брой микроскопични пори, които допускат циркулацията на въздуха, но не пропускат течност. Особено са препоръчителни при дерматологични проблеми.
А интересен е факта, че вече съществува комбинация между удобството на пелените за еднократна употреба и памучните пелени за многократна употреба. У нас не са толкова разпространени като останалите, но определено имат своите положителни черти. Те са направени от 100% естествен памук, абсорбират течността добре и позволяват на кожата на бебето да “диша”, спестяват пари, тъй като са за многократна употреба, а и са по-добри за околната среда, имат форма на гащички и са доста удобни за употреба.
В крайна сметка вариантите са много, както се казва има за всекиго по нещо, а пък на родителите се пада отговорността да решат кое да изберат.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни