►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Обличане и избор на дрехи и обувки за бебето

Изборът на подходящи дрешки и обувки за бебето е също важна част от грижите, които ежедневно трябва да полагаме за него. Не е без значение какви материи и модели сме избрали за нашето малко съкровище, тъй като то е чувствително и трябва да спомогнем да се чувства удобно и комфортно.


Обличане и избор на дрехи и обувки за бебето

Бебешките дрешки

Deteto.info

Най-важното нещо, което трябва да знаем, когато купуваме дрехи за бебето е те да са:

 • подходящи за сезона
 • удобни и практични
 • материите да са нежни, леки за да не дразнят чувствителната кожа на бебето

Разбира се, изборът на дрехи зависи и от сезона:

 • За пролетта и лятото – памучни дрехи без ръкави, тип боди, памучни жилетки и задължително шапка. Най-удобни за вкъщи са гащеризончетата и комплектите тип анцуг – от блузка и панталонки тип ританки, с долно закопчаване.
 • За есента и зимата – препоръчват се ританки от по-дебел памучен плат, бодитата с дълъг ръкав също са подходящи. Избягвайте вълнените дрехи, тъй като кожата на малкото бебе все още е чувствителна и може да предизвика раздразнение.

Дрехите на бебето е добре да са по-широки и свободни, за да може то да се движи лесно. Не купувайте дрехи, които са абсолютно точни по тялото на бебето, защото може да го стягат и да не се чувства комфортно. Освен това трябва да следите кръста на бебето и на малкото дете да не бъде гол и затова най-подходящи са гащеризоните и бодитата, които се откопчават между крачетата, за да може по-лесно да сменяте пелените на бебето. Естествените материи са най-подходящи за вашето малко съкровище. Най-добре е дрехите да са памучни, особено, що се отнася до бельото на бебето, което трябва да е 100% памучно, тъй като това значи, че няма да запарява и ще поддържа бебешката кожа по-свежа и проветрена.

Обувките на бебето

Deteto.info

Избора на подходящи за бебето и малкото дете обувки също трябва да бъде добре обмислен. Крачето на малкото бебе тепърва предстои да се оформя и трябва много да внимаваме какви обувки купуваме. Дори когато избирате чорапи трябва да гледате те да са по-свободни и особено важно е да не стягат крачето на бебето. Има няколко прости правила, които можете да вземете под внимание, когато купувате обувки за бебето:

 • При бебета до 6-8 месеца – по принцип през този период не е необходимо детето да носи обувки, но все пак ако предпочитате да му купите – те трябва да са меки и с мека подметка, тъй като бебето все още не ходи и е добре крачето му да е свободно. Даже вкъщи е най-добре да го държите с меки пантофки от плат или памучни терлички. Идеята е да използвате възможността като сте вкъщи да оставяте колкото се може по-често боси крачетата на бебето, за да може те да се развиват правилно, а не винаги да са стегнати от обувки.
 • При малко по-големите – вече е добре да обувате на детето обувки, тъй като то започва да се учи да ходи и трябва да чувства крачетата си стабилно. Предлагат се различни буйки за прохождане, които са съобразени с формата и размера на крачето на малкото дете. Те имат вече по-твърда подметка от съвсем бебешките обувки. Не е подходящо да купувате обувки с връзки на прохождащото дете, тъй като то може да се препъва в тях, а и не е удобно непрекъснато да ги връзвате и отвързвате. При вече проходилото дете, обаче, също е добре да го оставяте да ходи босо вкъщи, тъй като така то по-добре усеща пода под краката си и укрепват мускулите на крачетата.

Какво да гледаме при избор на обувки

Deteto.info
 • Обувките трябва да имат гъвкава подметка, която да предостави по-голямо удобство и свобода при ходене
 • Трябва обувките да са леки, за да не натоварват и изморяват крачето
 • Препоръчително е да са от естествени материали, тоест от плат или естествена кожа, за да не запаряват крачето. Изкуствените предизвикват запаряване и съответно изпотяване на крачетата, а дори при някои деца изкуствената материя може да предизвика и алергия.
 • Стелката в обувката трябва да е мека и комфортна от естествени материи, които гарантират стабилността на крачето вътре в обувката.
 • Дори формата на обувките има значение – добре е обувката да е широка и със закръглен или четвъртит връх, за да може да се адаптира добре към формата на крака, а и да има достатъчно широко място за свободното движение на пръстите.
 • Не изхождайте от това, че крачето на бебето расте бързо и не му купувайте обувки с много по-голям номер от необходимия, тъй като детето лесно ще се спъва и няма да му е комфортно. Но и не трябва да бъдат прекалено точни, за да не стягат крачетата, а това може да предизвика дори и деформация на ходилата.

Всеизвестен е факта, че детето трябва да е облечено като вас плюс още една дреха. Общо взето, обаче, нещата не стоят точно така, тъй като всичко си зависи от времето и от физическото състояние на бебето. А и за да го предпазите не е необходимо да “изварявате” дрехите му в пералнята на 90 градуса, както правят някои за да могат да “убият” микробите. Недейте да правите тази грешка, защото единственото, което можете да постигнете е да изнежите още повече кожата на бебето. И с гладенето на дрешките също не прекалявайте, за новороденото е добре да ги гладите, тъй като кожата му още не е привикнала към условията, но след като минат няколко месеца вече не е необходимо да гладите всяка негова дрешка, освен ако самата тя не го изисква.
Колкото и красиви могат да ни се сторят дрешките от някоя витрина, те могат да се окажат крайно непрактични и неудобни за обличане. Ето защо, освен че трябва да ни харесват, трябва да помислим и за това дали ще са удобни за употреба и дори дали не са опасни.

Няколко полезни съвета

Deteto.info
 • добре е блузките и камизолките, които купувате да са с копчета на врата, а панталоните или гащеризоните да се откопчават между крачетата, защото са по-удобни при смяна на пелените.
 • материите трябва да са меки и лесни за гладене, препоръчително е да са 100% памук, особено ако бебето е още много малко. Избягвайте груби платове и такива, които пускат косми.
 • бодитата и камизолките са най-подходящи и удобни за новороденото
 • за най-малките е добре панталоните да са с ластик на кръста, а не да се закопчават с копчета или цип, тъй като лесно ще се изхлузват. Има дори панталони с регулиращ се ластик на кръста, който позволява да се отпусне или да се стегне в кръста
 • гледайте да купувате дрехи в универсални цветове, които стават и за момиче и за момче – не се знае дали няма да ви потрябват пак
 • обувките за новородените трябва да са много меки, а за малко по-големите – обувката трябва да е стабилна, от естествен материал и за по-голямо удобство – без връзки.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни