►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Играчките – бленувани от детето и полезни за неговото развитие

След като навърши 3 години, детето навлиза в един етап, в който трябва да се научи на известна самостоятелност и започва вече да изпитва желание да се справя само с всичко. Естествено, родителите са тези, които най-добре знаят какви възможности има тяхното дете и най-добре ще преценят до къде да се простира неговата свобода и автономност. Детската градина, училището и приятелите вече ще са най-важната съставна част от ежедневието му.


Играчките – бленувани от детето и полезни за неговото развитие

А игрите и ежедневието на детето вървят ръка за ръка и това как протичат те е много важно за неговото физическо и интелектуално развитие. Няма нищо по-желано от играчките и забавленията за едно дете, чрез тях то расте и се развива, чрез тях опознава света около себе си.
Затова реших да направя списък на някои от най-важните умения, които трябва да придобие детето във възрастта между 3 и 6 години и как да стане това чрез игрите и играчките.

Стимулирайте паметта на детето

Deteto.info

на тази възраст детето умее да асимилира доста информация за неща, които представляват интерес за него. Играчките, като един силно мотивиращ елемент, могат да улеснят много детето в научаването на нови и интересни за него неща и то без да са нужни големи усилия от негова страна. Много игри представляват своеобразно упражнение за паметта: настолни игри, конструктори, игри с разкази, танци и песни и т.н.

Осигурете на детето физически дейности

Deteto.info

предложете на детето: колело, игри с топка, игри, свързани с тичане, скачане, танци, спазване на равновесие, патешко ходене и т.н.

Стимулирайте ориентацията на детето

Deteto.info

процесът на различаване на ляво и дясно е доста труден за асимилиране от децата и доста са играчките, които могат да им помогнат. На 5-годишна възраст детето вече е готово да разбере тази концепция. За това са подходящи различните детски конструктори, игри с поставяне и напасване на различни елементи, както и различните колички и други играчки, които се движат с дистанционно.

Стимулирайте езиковите умения на детето

Deteto.info

както разбирането и възприемането, така устното и писменото изразяване на детето. Предложете различни настолни игри със символи и думи: “бесеница”, скрабъл. Те обогатяват речника на детето и неговите умения да борави правилно с езика.

Нека детето експериментира и твори

Deteto.info

игрите с пластилин и други материали за моделиране са много интересни за децата и стимулират тяхното въображение и фината моторика.

Обяснете на детето за съпричастността и толерантността

Deteto.info

след като навърши 3 години, детето трябва да премине от един период на известен егоцентризъм, в друг, в който общуването с околните и разбирането на света, който го заобикаля, е много важно за неговото развитие като личност. Трябва да обясните на детето, че то не е център на вселената и всичко не се върти около него, че трябва да уважава мнението и на останалите и да се опитва да е толерантно и да се поставя на мястото и на другите. Различните игри, при които се имитират хора и се разиграват роли могат да бъдат от помощ в случая.

Повишете умението на детето да се концентрира и да задържа вниманието си

Deteto.info

на възрастта между 3 и 6 години не можем да очакваме периоди по-дълги от 15 минути, в които вниманието на детето да е заето само от едно нещо. Но това не винаги е в следствие на неумението на детето да се концентрира, а по-скоро от това, че има много интереси и иска да знае все повече и повече. Така или иначе има важни неща, на които трябва да се отделят повече от 15 минути, което значи, че трябва да помогнете на детето си да успява да се концентрира върху това, което прави, за да може да го асимилира ефективно. В случая са подходящи игри, при които трябва да се спазва определен срок от време, имат определени правила, които трябва да се спазват и трябва играчите да бъдат концентрирани.

Развивайте въображението

Deteto.info

измислянето на истории, ситуации и герои, е от решаващо значение за този период. Много типове игри стимулират въображението на детето: игри, в които трябва да се имитират хора, различни фантастични игри и герои, детските конструктори, различни играчки за сглобяване, разказването на приказки и разкази и т.н.

Разяснете на детето структурата на тялото, сетивата

Deteto.info

детето вече познава частите на тялото, но е важно да свързва тези познания със собственото си тяло: има нос, за да може да усеща миризмите, крака за да ходи и т.н. Могат да са от полза различните игри с кукли или пък настолни игри на тема частите на тялото.

Увеличавайте списъка с нови концепции, които детето трябва да разбира

Deteto.info

отпред/отзад, сега/после и т.н.
Почти при всички типове игри децата могат да научават нови подобни концепции: конструктори, настолни игри, игри с топка и т.н.

стимулирайте фината моторика

Deteto.info

за да помогнем на детето да прецизира движенията на ръцете и пръстите си, можем да му предложим игри, при които се изрязва, сгъва, оцветява.

Въведете елементарни познания по четене и писане

Deteto.info

много подходящи в случая са разказите, различните дъски, на които се пише, игри с букви или картинки за отгатване и асоциации и всички други играчки, които по някакъв начин приближават детето към света на езика по своеобразния си забавен начин.

Изградете навици у детето за поддържане на ред и прибиране на нещата по местата им

Deteto.info

много е важно детето да се научи да отговаря за прибирането и пазенето на собствените си неща, а не да го правите вие. То трябва да разбере, че всеки сам се грижи и прибира вещите си. Всички игри, със специални кутии, където се прибират след игра, са подходящи да дадете възможност на детето да ги прибира самичко и да се научи на ред.

Въведете числата и научете детето на елементарни операции с тях

Deteto.info

има доста игри с числа, които можете да предложите на детето и които са предназначени именно за това то да научи числата и да може да ги ползва, да може да брои, да възприеме елементарни концепции, свързани с количество и т.н.

Подобрете ориентацията на детето за времето

Deteto.info

за да подпомогнем ориентацията на детето във времето, можем да му предложим игри, които ще му помогнат да разбере частите на денонощието (ден, нощ, време за обяд, вечеря, време за тръгване на училище и т.н.), дните на седмицата, също така разликата между преди и сега, рано и късно, сега и после и т.н.

Симулирайте уменията на детето да се социализира

Deteto.info

след като навърши 3 години детето вече трябва да може да си играе със свои връстници, а не самичко. Това е много важно, за да се научи да споделя играчките си. Различните екипни игри, например, на топка, в които участват повече деца, научават детето да спазва правилата, да се съобразява с останалите, като по този начин подобрява социалните си връзки и възприема някои правила и граници в поведението си.

Изградете у детето някои важни и здравословни навици

Deteto.info

изградете у детето здравословни и полезни навици за хигиена, хранене. Определете домашни задължения за детето, за които то трябва да поеме отговорност. Всичко това се прави с цел детето да се научи на самостоятелност и автономност. Миенето на зъбките и ръцете, обличането и събличането, прибирането и подреждането на собствените неща, трябва вече да си е задължение на детето над 3 години, а не ваше.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни