►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Детските кошмари

Нощните кошмари са съвсем естествено явление, което се среща при децата още в ранна възраст. Когато детето се намира в такава фаза от развитието си, в която вече осъзнава своето собствено аз и положението си в света, който го заобикаля, преживяванията му, които вече са по-интензивни и влиянието на средата стават причина за появата на нощните кошмари.


Детските кошмари


Не е лесно да се премахнат причинителите на тези често неприятни преживявания на детето, като кошмарите, а и обикновено те са типично явление при деца, по-чувствителни към промените и различните преживявания през деня. Когато им се случи нещо неприятно през деня, страховете, които то предизвиква у детето се появяват под формата на кошмари през нощта. Сигурно ви се е случвало вече да се сблъскате с неизчерпаемото въображение на детето си, което посред нощ е видяло чудовище под леглото си. Но това не е нищо друго, а просто едно отражение на неговите страхове и притеснения, които то все още не може да контролира. Децата се впечатляват лесно от всичко непознато, което срещат, но когато се адаптират към него, когато го опознаят, то вече спира да им прави впечатление и кошмарите изчезват.
Причина за появата на кошмари може да бъде например, преместване в друго жилище, в друга детска градина или училище, което е още едно доказателство, че кошмарите се появяват, когато малкото дете е изправено пред нова ситуация, която носи много ‘неизвестни’. Децата ги е страх именно от неизвестното, от непознатото, тъй като то предизвиква непознати до сега чувства, които в началото те не могат да асимилират.

Какво става, когато детето сънува кошмар

Deteto.info

Обикновено, когато детето е сънувало кошмар, то се събужда много развълнувано, изплашено и ви вика, обляно в сълзи. В такива моменти трябва веднага да откликнете на виковете му, тъй като са с основание – детето все още не прави разлика между реалност и фантазия и не може да осъзнае, че кошмарът е само въображаем, а чудовищата не съществуват. Трябва да останете колкото време е нужно с детето и да му помогнете да осмисли случилото се, опитайте се да намерите ‘причинителя’ на кошмара, поговорете за това.
Процентът деца, които имат кошмари варира между 15 и 50%, като се среща по-често при децата на възраст между 3 и 6 години, отколкото при останалите. Кошмарите са явление, което се среща еднакво при момчетата и при момичетата, въпреки че във вече зряла възраст, жените по-често страдат от кошмари, в сравнение с мъжете.

Кошмари или среднощни страхове

Deteto.info

Много е важно да правим разлика между кошмари и среднощни страхове. При кошмарите, детето се събужда посред нощ, обикновено все още си спомня какво е сънувало и до известна степен може да го обясни. При среднощните страхове нещата са малко по-различни – обикновено се проявяват още при заспиването, рядко детето си спомня след това какво точно е ‘видяло’. Среднощните страхове са плод на въображението на детето, което например, е гледало страшен филм с чудовища, които после започва да си представя, че вижда в тъмната си стая. Най-доброто, което може да се направи в случая е да си поговорите с детето и да откриете от какво точно го е страх, за да го отстраните веднага – това може да е дори някоя статуетка в стаята му, която изглежда страшна в тъмното. От личния си опит мога да споделя един пример с дъщеря ми, която е на 3 години и 6 месеца, и една вечер тъкмо се унася да заспива, когато изведнъж става, обляна в сълзи и започва да крещи, че я е страх. Накрая ми посочи дъската за гладене, която стои сгъната и облегната на стената, а двете й железа стърчат над нея и изглеждат като рога. Сега ми звучи смешно, но тогава, докато разбера какво става, доста неща ми минаха през главата. Махнахме “чудовището” и всичко се оправи. Споделям го, защото всъщност децата имат толкова развинтено въображение, че много често преувеличават нещата и си представят какви ли не страхотии. Обикновено това обаче, е просто един период от развитието им, който отшумява от само себе си.
Кошмарите могат да продължат от няколко дни до няколко месеца. В по-голямата част от случаите, те се дължат на външни явления, които се случват в ежедневието, но които малко или много предизвикват страховете на детето.

Какво да правим

Deteto.info

Когато детето ни има кошмари или нощни страхове, не спи спокойно и може често да се стряска и да се събужда, но не бива да се притесняваме прекалено, защото като цяло тези неприятни нощни преживявания изчезват от само себе си и не се появяват повече. Ако се появят след 6-годишна възраст, то причините ще бъдат много по-ясни, например: проблеми в училище, в семейството или с връстниците и приятелите. Веднага щом проблемът бъде решен, кошмарите или страховете изчезват.

 

Ето няколко полезни съвета как да се погрижите за детето в такива случаи

Deteto.info
  • Първото и най-важното нещо, което трябва да направите, е да изградите специален режим преди лягане, така че детето да си ляга всяка вечер в един и същи час и да спазва една поредица от дейности, които да се повтарят всеки ден в един и същи ред (изпива чаша мляко, облича си пижамата, измива си зъбите, прочитате му приказка...). Целта на този режим е да се регулира съня, детето да не се вълнува, а спокойно да премине от периода на будуване към периода за почивка и сън. Възможно е детето да не иска да си ляга, защото го е страх от тъмното, от “чудовища” и т.н. и да започне да настоява вие да спите заедно с него. Последното обаче, колкото и да ви е неприятно, не бива да правите. Ако се съгласите да спите заедно с детето, то на практика вие се съгласявате, че има “чудовища” и оставате да го пазите от тях. Така само задълбочавате проблема.
  •  
  • Говорете за кошмарите и страховете на детето като за нещо съвсем естествено, каквото всъщност е. Помолете детето да ви разкаже какво точно се случва, как се чувства след това, отидете заедно да се убедите, че няма нищо страшно в стаята му. Ако детето ви е по-малко – на 3-4 години, можете да оставите нощната лампа да свети, така то ще се чувства по-спокойно.
  • Много често при възпитанието на детето се налага и вие да проявявате голямо творчество и въображение, за да успеете да убедите детето си в някои неща. Ако, например, детето ви се страхува от точно определен герой, можете да включите този герой във вечерната приказка, която му разказвате, и да му придадете добри качества, така че да убедите детето си, че той в действителност не е лош. Какво ли не трябва да правим за нашите малки съкровища?!
  • Ако въпреки търпеливите ви обяснения за това, че Баба Яга и чудовищата не съществуват, детето ви продължи да се страхува, можете да впуснете отново въображението си в действие – набавете си специално “плашило” за чудовища, което ще стои закачено някъде в стаята на детето и ще ги прогонва. Това може да има доста голям ефект, особено при по-малките, които не правят голяма разлика между фантазиите и реалността. Ще видите как, когато поотрасне, детето ви само ще разбере, че се страхувало напразно.
  • Кошмарите са си неприятно преживяване за всеки и особено пък за едно дете, което все още не може да асимилира и да си обяснява логично всичко, което се случва около него. Затова ние родителите трябва да бъдем много отзивчиви и,  не на последно място, доста изобретателни, за да успеем да помогнем на детето да превъзмогне проблема. Всички тези притеснения и тревоги отминават сами, а после, когато си спомняте и вие и детето ви ще се смеете от сърце.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни