►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Преходната храна

Преходната храна е много важна за детето, тя е естественият преход на детето от бебешката към общата храна, тоест тази на възрастните. Въвеждането на преходната храна започва през десетия месец от живота на бебето, като тя остава докато то навърши година и половина. През този етап практически на детето може да се дава почти всичко, като се внимава с количеството и начина на приготвяне на храната. Кога е добре детето да премине на преходна храна? С какво преходната храна се различава от бебешката и съответно от тази на възрастните? Какво не трябва да отсъства от менюто на малкото дете?


Преходната храна

Какво представлява преходната храна

Deteto.info

Преходната храна се доближава по вкус до тази на възрастните, но консистенцията й е различна. Тя вече не трябва да се пасира като бебешката храна, а да се дава намачкана или едро смляна, в зависимост от типа продукт, който ще се дава. Зеленчуците се режат на много дребни парченца, а по-твърдите се дават едро смлени ли настъргани. Плодовете, които ще се дават сурови, трябва да бъдат настъргани. За приготвянето на храната не се използват запръжки, ястията обикновено са варени или задушени.
От особена важност са вкусовите качества на преходната храна, тъй като детето постепенно започва да оформя своите вкусови предпочитания и трябва да придобие едно положително отношение към храната. Растителните мазнини (олио) спомагат за по-добрия вкус на храната на детето, като естествено трябва да се употребява в умерено количество – две лъжички за приготвянето на храната за деня при бебета от 6 до 12 месеца и три лъжички при децата между 1 и 2 годинки.
Не без значение е и видът и консистенцията на предлаганата храна, тъй като много често мъниците не я избират по аромата, а по скоро чрез усещането си за допир – знаете мъниците колко много обичат да хващат храната си с ръце и в повечето случаи това не е, защото не умеят или не знаят за какво се използват приборите, а защото така придобиват представа за храната.

Какво трябва да включва преходната храна

Deteto.info

След годинката млякото и млечните продукти продължават да бъдат основен източник на белтъци, витамини и минерали за детето. Количеството им трябва да около 400-500 гр. на ден.
Ако разделим хранителните продукти според функцията, която изпълняват за детето, ще получим три основни групи:

  • храни, които дават енергия – дават сили и енергия на детето да играе и да се движи.
  • храни, които допринасят за растежа – храните, които съдържат протеини спомагат за растежа на детето, за възстановяването на организма му след боледуване. Такива са млякото, яйцата, месото и рибата и др.
  • храни, които предпазват организма – това са храни, богати на витамини и минерали, които спомагат за правилното функциониране на организма и предпазват от болести – по-голямата част от плодовете и зеленчуците.

Не са препоръчителни сладкишите, бонбоните, близалките и други подобни. Освен, че съдържат големи количества оцветители, консерванти и химически добавки, те могат да доведат до затлъстяване, кариес, хиперактивност и т.н.
Сушените плодове също не са много подходящи за малкото дете до годинка и половина, защото са твърди, трудно се дъвчат и има риск от задавяне, като същото се отнася и до ядките.
Избягвайте прекомерната употреба на животински мазнини, те са полезни само в строго ограничени количества. Гответе с минимално количество сол, избягвайте силните подправки, специалните сосове със силни аромати и пикантен вкус, както и полуфабрикатите.

Преходна храна – от кога

Deteto.info

Когато детето навърши десет месеца можете да започнете въвеждането на преходната храна. На обяд, преди да дадете на детето зеленчуковото или месното пюре, му дайте няколко лъжички преходна храна. После по модел на захранването, постепенно увеличавайте количеството докато напълно заместите пюрето.
След единайсетия месец постепенно се преминава към четирикратно хранене през четири часа, като съответно се увеличава и количеството на храната – то става 300-350 гр. на хранене. Продължава се плавното въвеждане на преходната храна и през другите периоди от деня.
Когато детето навърши 1 годинка то вече може да премине изцяло на преходна храна, с която ще се храни до годинка и половина.

Какво се променя, когато детето стане на една годинка

Deteto.info

Храненето на детето се променя след като навърши една годинка, защото:

  • храносмилателната му система вече е достатъчно зряла и е готова да обработи по-голямата част от хранителните продукти, които консумират възрастните. На 12 месеца някои деца имат по-малко зъбки от други, но след тази възраст ще пораснат всички зъбки. От 8-9-месечна възраст бебетата вече могат да дъвчат или по-скоро да преобръщат в устата си полутвърди храни.
  • вече е овладяло важни двигателни умения – научава се да пие от чаша, да държи лъжицата, да седи стабилно, да комбинира движенията и на двете ръце, може да хваща парченца храна с пръсти. Много е важно да стимулирате непрекъснато бебето да развива своите умения: да дъвче, да пие от чаша, в началото да използва ръцете си, за да яде. Едно дете, което не е опитвало никакви твърди храни до годинка и половина, е много възможно в последствие да откаже да дъвче, тъй като няма да е придобило това умение навреме. Подходящата възраст, от която можете да започнете да учите мъничето да дъвче е около осмия или деветия месец – давайте му солетка, бисквитка или друго, малки късчета, които може да държи в ръка и го наблюдавайте зорко.
  • след навършването на около годинка и половина апетитът на детето намалява, като тази промяна е най-силно изразена след навършване на две години, защото тогава растежът на детето не е толкова интензивен както е бил през първата година, например. През този период, за да сте спокойни, че детето се храни добре и съответно се развива добре е достатъчно да се уверите, че детето е весело, жизнено и физически и психически активно; че не боледува прекалено често.

През втората година детето пораства с около 12 см., след като навърши две години – ще расте с около 5-6 см. на година.

Запомнете

Deteto.info

Храненето трябва да бъде един момент, изпълнен изключително и само с положителни емоции, трябва да сближава семейството. Особено за едно малко дете е много важно да се храни с желание и удоволствие. Според много изследвания физическото развитие на децата, които се хранят с удоволствие, е по-добро, в сравнение с децата, приемащи същото количество храна, но с нежелание и негативно отношение към храната. Според данните от много изследвания, храненето, свързано с положителни емоции допринася за по-доброто развитие на мозъчните процеси, тъй като е известно, че психическото развитие зависи предимно от средата, в която расте детето.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни