►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да приготвяме млякото на бебето?

Изкуственото хранене изисква повече усилия и време отколкото кърменето. Трябва да изберем подходящи шишета и биберони и да спазваме стриктно последователността за приготвяне на млякото. И, ако в началото всички тези указания ни се сторят досадни и трудоемки, то след няколко дни ще станем истински майстори в бързото приготвяне на шишетата с мляко. Има само няколко прости правила, на които трябва да обърнем внимание.


Как да приготвяме млякото на бебето?

За храненето на бебчето са ви необходими шишета и биберони, като те се различават по формата и материала, от който са направени, както и по предназначението си.

ШИШЕТА

Deteto.info

Шишетата са стъклени или пластмасови. Стъклените са много подходящи за първите няколко месеца на бебето, чупливи са, но се захабяват много по-бавно, почистват се много лесно и има малка вероятност да се събират остатъци от храна по тях. При стъклените шишета млякото се запазва топло за по-дълго време, отколкото при пластмасовите.
Пластмасовите шишета са направени от специална безвредна пластмаса, но трябва да се сменят по-често. Много са подходящи за след 4-месечна възраст, когато бебето постепенно ще започне да се опитва да хваща с ръчичка. Даже има пластмасови шишета с анатомична форма, специално предназначени за по-лесно хващане от бебчето.

БИБЕРОНИ

Deteto.info

Бибероните за шишета се различават не само по материала, от който са направени, но и по своето предназначение. Какво се има предвид? Формата, големината им и отворът им зависят от възрастта, за която са предназначени. На опаковката на всички биберони е споменато задължително за каква възраст са предназначени. Съответно за колкото по-голяма възраст са предназначени, толкова са по-големи бибероните.
Съществена разлика между тях е и отворът. За най-малките бебчета, той трябва да бъде възможно най-малък, за да пуска по-малко, но най-важното в случая е за какво точно е предназначен биберонът. Ако е за мляко, той трябва да е по-малък, когато обърнете шишето с мляко надолу, от биберона не трябва да тече струя, а да капе равномерно. Това е с цел бебето да се доближи максимално до естественото сукане от гърдата на майката, то трябва да засмуче биберона, да направи усилие, за да изпие млякото си, а не то да тече свободно в устата му.

КАК ДА ПРИГОТВИМ МЛЯКОТО

Deteto.info

От изключителна важност е,  когато решите вашето бебе да премине на изкуствено хранене, да се консултирате с вашия педиатър, който ще ви препоръча подходящото мляко, както и правилната схема за честотата на храненията и количеството мляко, което трябва да приема то.
Много е важно да почистваме добре шишетата и бибероните на бебето. Те се стерилизират по няколко начина: в голям съд с вряща вода, където шишетата престояват около 10-15 минути, а бибероните до 5 минути; в специален стерилизатор за шишета; със специален препарат под формата на хапчета, който се поставя в шишето да престои известно време (на опаковката има указания) след което шишето трябва да се изплакне и е готово за употреба.

След като шишетата и бибероните са добре почистени, започвайте с приготвянето на млякто

Deteto.info

1. Приготвяне на водата
Трябва да преварите вода от чешмата или изворна вода с ниска минерализация. Водата да ври не повече от 10 минути, след което трябва да я оставите да се охлади до 37˚С
2. Приготвяне на порцията
Следвайте указанията на опаковката на адаптираното мляко, обикновено в кутията има мерителна лъжичка, като една равна лъжичка е предназначена за 30 мл. вода. На опаковката има специална таблица, която показва подходящото количество храна според възрастта и килограмите на бебето, но тя е предназначена за деца, които са изцяло на изкуствено хранене и е само ориентировъчна, педиатърът ще направи най-подходящата, спрямо индивидуалните характеристики на вашето бебе, схема.
3. Давайте млякото веднага след като го приготвите
Ако остане от него, го изхвърлете, то не може да се използва са следващото хранене.
Преди да дадете млякото на бебето капнете малко на дланта си, за да видите дали не е много топло или много студено. Много е важно да държите правилно шишето, то трябва да е наклонено, така че биберонът непрекъснато да бъде пълен с мляко, за да избегнете поглъщането на въздух от бебето.
4. Можете да направите малка пауза, през която бебето да се уригне и после да продължите пак. Ако остане в шишето не насилвайте бебето, то не винаги може да изяжда едно и също количество, а указаното на опаковката на млякото е само ориентировъчно, всичко зависи от инидивидуалните нужди на всяко бебе.

НЯКОИ СЪМНЕНИЯ

Deteto.info
  • От колко мляко на ден се нуждае моето бебе? - При всяко бебе е различно, затова консултацията с педиатъра е задължителна – той ще определи необходимото количество спрямо неговото тегло, организма и индивидуалните му характеристики. Естествено количеството на млякото се увеличава с всеки изминал месец.
  • През колко време трябва да храня бебето? - Въпреки че адаптираното мляко се храносмила по-бавно от кърмата, нормално е през първите дни бебето да огладнява на всеки 2-2.5 часа. С всеки изминал ден това време ще се увеличава , като ще се изгради един постоянен режим на хранене. Като цяло паузата между храненията при малкото бебе не трябва да е повече от 4 часа.
  • Кога трябва да се увеличи количеството на млякото? - Педиатърът определя порциона на бебето, според нуждите му. Колкото повече намалява броят на храненията през деня, толкова повече се увеличава количеството на храната.
  • Как да предотвратим бързото свършване на млякото? - Вземете биберони с по-малък отвор, те са най-подходящи за мляко и бебето трябва да направи усилие, за да изсмуче млякото, така както прави, когато суче от гърдата на майка си. Колкото по-бързо и интензивно бебето изпива млякото от биберона, толкова по-голям шанс има да глътне въздух, който после да предизвика колики в стомахчето му.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни