►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Да се върнем към нормалния си живот след раждането

Появата на бебето отваря нова страница в живота на жената и променя неговия ритъм. Много жени смятат, че веднага ще се върнат в предишното си състояние след като родят, но това не е така. Нужно е малко време на организма им да се съвземе от деветте месеца на бременността, както и от самото раждане. Същото се отнася и до социалния живот на жената. И не, че трябва да се промени абсолютно всичко, но се изисква време, за да влезе в ритъм и да продължи с обичайните си занимания и интереси от периода преди да забременее.


Да се върнем към нормалния си живот след раждането

Появата на бебето отваря нова страница в живота на жената и променя неговия ритъм. Много жени смятат, че веднага ще се върнат в предишното си състояние след като родят, но това не е така. Нужно е малко време на организма им да се съвземе от деветте месеца на бременността, както и от самото раждане. Същото се отнася и до социалния живот на жената. И не, че трябва да се промени абсолютно всичко, но се изисква време, за да влезе в ритъм и да продължи с обичайните си занимания и интереси от периода преди да забременее.

Възстановяване на социалния живот

Deteto.info

Не е необходимо да се правим на силни и да излезем навън на разходка още на третия ден след раждането. Върволиците от хора, които искат да ви дойдат на посещение също могат да почакат. И не, че трябва да сте и жертва, но вземете нужната си голяма доза почивка, за да се възстановите по-бързо и да можете след това бързо да се върнете към нормалния си ритъм на живот.
Ако имате истински приятели, те ще ви разберат и ще изчакат колкото е необходимо, за да ги потърсите пак. Да не говорим пък колко много нови познанзства ви предстоят покрай вашето мъниче, което с жажда чака да опознае света около себе си. След месец вече ще се чувствате в кондиция, първоначалните притеснения покрай бебчето вече ще са отшумяли и спокойно можете да излизате да се виждате с приятелки, както и да правите дълги разходки с мъничето.

Какво се случва със сексуалния ви живот

Deteto.info

Специалистите препоръчват да изчакате поне 6 седмици преди да имате сексуален контакт с партньора си, за да дадете достатъчно време на матката да се възстанови до първоначалния си размери и да избегнете възможни инфекции. До тогава можете да предприемете и друг вид сексуални игри с партньора си.
Освен това, спадът в нивото на естрогена, което се получава след раждането и по време на кърменето, може да стане причина за намаляване на вагиналния секрет, което може да предизвика притеснения при полов контакт.
Обикновено този проблем отшумява, когато се възстанови менструацията или когато отбиете бебето.
Също така може да има болка и ако сте раждали със секцио или епизиотомия (операция за разширяване на входа на влагалището, за да се избегнат големи разкъсвания по време на раждането), все пак това е една рана, на която й е необходимо малко време, за да зарастне и да спре да дърпа кожата в коремната област.

В салона за красота

Deteto.info

Студеното къдрене и боядисването на косата не влияят по никакъв начин на кърменето. Все пак косата ви е много чувствителна след раждането, и може дори да се появи силен косопад, затова за някои по- сериозни процедури за къдрене е добре да поизчакате няколко месеца. Не е препоръчително да се подлагате на UV лъчи докато кърмите, тъй като нивото на меланина не е регулирано и лесно могат да се появят кафяви петна по кожата.

Физически упражнения и фитнес

Deteto.info

Няма строго определени правила кога точно да започнете да правите леки упражнения у дома, всичко зависи от духа ви, но и от състоянието на перинеума, знаете, че той отслабва след раждането и се нуждае от специални упражнения, за да се възстанови напълно. Затова вашият лекар ще ви препоръча упражнения първо за възстановяване на перинеума и след като това стане, което отново ще установи лекарят, ще ви бъдат препоръчани подходящите упражнения, които можете да правите в домашни условия.
Като цяло 6 седмици след раждането вече ще можете да правите лека гимнастика и коремни преси, а след два месеца, можете да ходите на плуване, да карате колело, да играете тенис и др.
Три месеца след раждането можете да ходите на фитнес един или два пъти седмично. Ако кърмите, ходете в спортия център непосредствено след храненето, а не преди това – умората и натоварването могат да попречат на ефективното кърмене.

Не се претоварвайте

Deteto.info

Препоръчително е да не вдигате тежко поне три седмици след раждането, особено в случай, че сте раждали с цезарово сечение или ви е правена епизиотомия, защото, ако натоварвате коремната си област, раната може да се отвори и да забавите нейното зарастване. Ако вдигате нещо от пода, го правете с приклякване, а не с навеждане и избягвайте резките движения.

Душ или вана

Deteto.info

Майката може да си вземе душ веднага след като се почувства добре след раждането. Не е препоръчително, обаче, да се къпе във ваната, басейн или в морето поне 30-40 дни след раждането, независимо дали е раждала нормално или със секцио. През този период стените на матката още не са се събрали напълно и там лесно може да попадне замърсена вода, която да предизвика инфекция.

Контрацептивите

Deteto.info

Дейността на яйчниците може да се възстанови във всеки един момент (независимо, че липсва месечен цикъл), включително и в периода на кърменето. Затова е важно да използвате винаги някакъв контрацептив. Гинекологът ви ще ви препоръча най-подходящия за вас.
Като цяло презервативът може да се използва още от самото начало след раждането. Диафрагма може да се постави шест месеца след раждането.
Употребата на противозачатъчни таблетки не се препоръчва преди бебето да навърши шест месеца, ако го кърмите. Ако бебето е на изкуствено хранене, можете да започнете таблетките шест седмици след раждането.

Да започнете ли диета

Deteto.info

По-голямата част от жените поддържат качените през бременността килограми през първите три месеца след раждането и после започват да свалят килограмите без драстични диети и упражнения.
Препоръчително е да не се започва диета поне 6 седмици след раждането. Енергията, която изразходва една кърмеща майка е еквивалентна на професионален спортист (от 1 800 до 2 500 калории). Затова майката трябва да се храни добре и здравословно (да пие много вода, да избягва вредните сладкиши и тестени изделия), да следва една правилно балансирана хранителна диета.
6 седмици след раждането вече могат да се консумират и по-нискокалорични храни, но без да се намалява необходимото ежедневно количество протеини, минерали и въглехидрати.
След като отбиете бебето или на около шестмесечна възраст, когато то ще приема и друга храна, освен кърмата, можете да си позволите една малко по-стриктна диета за отслабване, но преди да предприемете каквото и да е, се консултирайте със специалист. Диетата трябва да бъде съобразена с индивидуалните характеристики на жената, не всяка диета би била подходяща за нейния организъм и здравословно състояние.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни