►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да спечелим място в една тясна бебешка стая?

Малкото ни бебче ще прекарва доста голяма част от деня вкъщи, ето защо е много важно да му отредим негова собствена стая, която да бъде уютна, комфортна и изцяло съобразена с неговите ежедневни нужди. За всеки родител е голямо удоволствие да обзавежда бебешката стая и влага голямо старание за да успее да я подготви колкото се може по-рано.


Как да спечелим място в една тясна бебешка стая?

Обикновено обзавеждането на бебешката стая зависи от това колко е голяма тя. Обаче колкото и да е голяма, едно нещо е ясно – не трябва да я претрупвате с мебели и всякакви други предмети, тя трябва да създава чувство за простор и както се казва да има достатъчно кислород, а не да е препълнена с вещи и накрая да заприлича на склад. Бебето има нужда от повече пространство, особено когато започне да лази и да се заиграва. Главното нещо, за което трябва да се погрижите е да определите едно място, където да стоят играчките на бебето. Много е погрешно те да са разхвърляни навсякъде из стаята, най-малкото защото ще събират прах, която изобщо не е полезна за малкото бебе. Предлагат се различни метални и пластмасови кутии и кошове за играчки, които имат достатъчнен капацитет да съберат голямо количество играчки. Зоната за игра в стаята на бебето трябва да бъде най-обширна и добре подредена. По принцип повечето майки предпочитат да къпят бебето в неговата стая, но за целта трябва да си има точно определена зона за това с място за коритото и специална маса за преобличане и повиване. Ако, обаче искате да спестите място и имате удобна и голяма баня, то преспокойно можете да къпете бебето там.
Що се отнася за отредената зона за сън на бебето, то тук вариантите също са няколко. За да пестите място можете да вземете за спане на бебето от специалните кошчета, които не заемат място и са много компактни. Лошото в случая е, обаче, че то може да се ползва докато бебето стане на 5-6 месеца и след това трябва да се купи друго легълце. Бебешките кошарки са много добро решение, тъй като са доста функционални. Те са леки и сгъваеми и могат лесно да се местят из стаите или пък когато тръгнете на път. Освен това бебешката кошарка, освен за спане, може да се използва и за игра и то даже е доста подходяща, тъй като така сте спокойни, че бебето е вътре и няма да изпълзи нанякъде, без да забележите. Ако пък предпочитате креватче, то има специални комбинирани с компактна масичка за повиване, което е добро решение пак за да спестите място.
Мебелите, които задължително трябва да присъстват в една бебешка стая са: легълце, гардеробче за дрехите и принадлежностите на бебето, подходящо място за смяна на пелените и преобличане.

Не претрупвайте бебешката стая с излишни мебели и предмети

Deteto.info

Мястото в бебешката стая трябва да е най-вече подходящо за спане и на второ място за игра. Избягвайте украшенията, тъй като освен че заемат много място, те само ще събират прах, което може да доведе до алергия при бебето. Всичко трябва да е прибрано в шкафчетата и гардеробчето, а играчките в специален кош, не оставяйте нищо отвън.
Повечето родители предпочитат да спят при бебето, ето защо в стаята му трябва и допълнително легло за мама и тати. То, обаче може да бъде много функционално. На първо място може да е сгъваемо, за да не стеснява и без това малкото пространство в стаята. На второ място може леглото на мама и тати да е с чекмеджета, в които можете да прибирате дрешки, принадлежности или пък играчки, а това веднага прави излишно някое от шкафчетата, предназначени за тези вещи. Наличието на голямото легло на мама и тати също така прави безсмислено купуването на специална масичка за повиване и преобличане.

Няколко съвета за бебешката стая

Deteto.info
  • Не я претрупвайте с мебели, както и с излишни украшения. Те правят почистването на стаята по-трудно и събират излишен прах. Особено внимавайте с чупливите предмети, бебето не трябва да има достъп до тях.
  • Можете да си позволите да сложите едно стайно цвете, но не повече
  • Боядисайте стаята в много светли нюанси. Това, освен, че създава чувство за простор, действа успокояващо на малкото бебе. Все пак то прекарва по-голямата част от времето си в сън, така че меките светли нюанси ще спомогнат за добрия му сън
  • Подберете мебели, състоящи се от отделни модули, които да разположите както желаете вие и според пространството в стаята
  • През първите месеци на бебето избягвайте килимите, тъй като задържат повече прашинки
  • Гледайте стаята винаги да е добре проветрена
  • Изберете мебели със заоблени ръбове

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни